Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarii vâlceni dați, pe mâna Corpului de Control al Premierului

 Din greșeală

SITUATIE DISPERATĂ. Corpul de Control al Primului Ministru a „descă lecat” ieri în județul Vâlcea, din cauza unor sesizări trimise de sindicaliștii din administrația publică locală, sindicaliști care nu și-au mai luat salariile de 8 luni de zile. Deși angajații au fost bine intenționați, ei dorind doar grăbirea alocă rii banilor, cu toate acestea ei nu au făcut decât săîi bage la belele pe primari. Asta pentru că , în sesizarea lor, sindicaliștii au amintit, în treacă t, că primarii au fost obligați sădea salariile din banii pe programele aflate în derulare. Astfel că , involuntar, angajații și-au acuzat primarii de deturnare de fonduri. Inspectorii premierului Emil Boc vor verifica în cursul acestor zile dacă afirmațiile se confirmăsau nu și dacă problemele financiare ale primăriilor din Vâlcea sunt reale. Astfel, toate cele 19 primării cuprinse în raportul înaintat de SINDAP Vâlcea, pentru alocarea banilor de salarii, vor fi supuse controlului.

Săptămâna trecută, SINDAP Vâlcea – Sindicatul Funcționarilor Publici și al Salariaților din Administrația Publică Locală, i-a trimis premierului Emil Boc o situație privind sumele restante la plata salariilor funcționarilor publici și ale personalului contractual pe anul 2009 și pe primele două luni ale acestui an. În document apar date privind salariile angajaților sau datoriile că tre furnizori, dar și intențiile unor salariați, precum cei ai primăriei Mitrofani, de a intra în greva foamei dacă nu-și primesc salariile. ,,Echipa Corpului de control a primului ministru a venit în Vâlcea și va verifica atât documentele cât și situația în care se aflăaceste primării. Oamenii sunt într-o situație disperată. La Mitrofani, primăria are nevoie de un ajutor de urgențăîn sumăde 185.000 de lei, pentru desfășurarea activității în condiții normale, angajații acestei instituții neputând să-și plătească ratele la bănci, facturile și naveta. Au copii studenți sau elevi care riscă săpiardăanul din cauza situației umilitoare, dacă nu se rezolvăaceastă situație. Ei sunt hotărâți ca, în cel mai scurt timp, săintre în greva foamei” – a precizat Nicolae Jitianu, liderul SINDAP Vâlcea. Ajutorul solicitat reprezintăsalariile angajaților pentru perioada octombrie-decembrie 2009, al 13-lea salariu pe 2009 și prima de vacanțăpe același an, în condițiile în care primăria Mitrofani datorează7 miliarde de lei vechi unor furnizori. Primarul localității, Lupu Răspopescu, a declarat că angajații sunt dispuși sărenunțe la grevă, dacă premierul va aloca o parte din bani în cursul acestei săptămâni. „Eu știam doar că cei de la județ au această situație, știam că existăun material la Asociația Comunelor din România, dar nu știam că a ajuns și la Boc. Avem probleme, așa este, dar sper că se vor rezolva. Avem promisiuni că , în 9 martie, ne vom lua toți banii, că se vor rezolva problemele” – a spus primarul.

Primăriile au datorii imense

Angajații primăriei Runcu se aflăîntr-o situație similară. Aceștia nu și-au mai luat salariile de 8 luni de zile, suma se ridică la aproape 3 miliarde de lei. Administrația localăare facturi neachitate pentru iluminatul public de 850 de milioane de lei vechi și pentru telefon și internet alte peste 230 de milioane de lei vechi. Primarul localității a sistat iluminatul public.

La Lăcusteni, angajații primăriei nu și-au primit salariile de patru luni, primăria înregistrând datorii de 600 de milioane de lei vechi pentru combustibil și reabilitarea școlii din comună. În total, instituția are nevoie de 2,8 miliarde de lei vechi pentru plata restanțelor.

Primăria Lăpușata are 1,6 miliarde datorii că tre angajați, însumând salariile pe ultimele patru luni, plus 5 miliarde de lei vechi că tre firma de telefonie, internet, dar și alți furnizori.

Primăria Tomșani are plăți salariale restante de 210.000 lei, pe hotărâri judecă torești, și 70.196 lei, pentru personalul contractual, însoțitori persoane cu handicap, salarii neplătite din luna octombrie 2009.Primarul are de plătit și factura de iluminat public de 14.000 lei, o facturăpentru internet de 1080 lei și cea de telefonie, 1.200 lei.

Comuna Roiești nu și-a mai plătit personalul contractual din luna septembrie, datoria se ridică la 140.343 lei, pe lângă aceste datorii salariale, primăria mai are de plătit facturi la iluminatul public, telefonie și întreținere în valoare de 151.817 lei.

Primăria Horezu are plăți restante salariale în valoare de 163.319 lei, la plata salariilor personalului contractual care nu și-a mai luat salariile din luna octombrie. Facturile privind iluminatul public, telefon, internet, canalizare și câteva proiecte în derulare se ridică la 512.725 lei.

La Brezoi, însoțitorii persoanelor cu handicap nu și-au mai luat salariile din luna decembrie, suma restantăeste de 105.954 lei, factura de curent – 15.000 lei, datori, că tre diverși furnizori – 832.425 lei.

Primăria comunei Făurești are datorii salariale de 145.000 lei, angajații, funcționarii publici și personal contractual nu și-au mai luat salariile din luna noiembrie 2009, suma ridicânde-se la 145.000 lei.

La Zătreni, primăria are de plătit 321.232 lei, drepturi salariale câștigate în instanță, în 2008, drepturile salariale pe luna ianuarie – 37.349 lei, dar și drepturile salariale ale asistenților personali, pe ultimele 4 luni, cuantumul este de 86.416 lei.

Localitățile Drăgășani și Diculești se aflăîn aceeași situație. Nicolae Jitianu susține că în această situație se aflăaproape 30 de localități ale județului, dar că restanțele la plata salariilor sunt mult mai mici.

Pe lângă cheltuielile salariale, primăriile înregistreazădatorii de zeci de miliarde de lei vechi pe programe guvernamentale. Pe masa Guvernului, a ajuns deja și o listăcu datoriile primăriilor că tre diverși constructori, pentru lucrări executate și nedecontate, dar premierul nu a dat niciun răspuns.