Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Nicolae Jivan, alungat de Frâncu din consiliul de administrație de la OLTCHIM

” Emilian Frâncu, cel ce își zice președinte la PNL Vâlcea, i-a transmis liberalului Teodor Atanasiu (președintele AVAS) lista cu propunerile pentru consiliul de administrație de la OLTCHIM și în care nu figura numele lui Nicolae Jivan, ultimul mohican care mai rezistase în acest partid din perioada „Jean Decuseară” ” asta a decis „profesionistul” Frâncu, cu toate că Nicolae Jivan este de profesie inginer chimist – cunoscă tor al problemelor din cadrul combinatului chimic vâlcean

Acționarii de la întreprinderea OLTCHIM Rm. Vâlcea s-au întrunit legal în data de 7 ianuarie 2008 pentru a alege un nou consiliu de administrație al întreprinderii. până la data ținerii ședinței adunării generale a acționarilor, consiliul de administrație era dominat de trei liberali (din cei cinci membri): Gheorghe Păsat, Nicolae Jivan și Bogdan Pistol. Primii doi dintre ei, au fost aleși în CA de la OLTCHIM în urmăcu mai mulți ani la „propunerile” PNL Vâlcea, în timp ce tânărul Bogdan Pistol are doar șase luni de când a fost desemnat în cadrul consiliului de administrație de la combinatul chimic vâlcean. Pe lângă cei trei peneliști, din CA de la OLTCHIM mai fac parte: dr. ing. Constantin Roibu (președintele consiliului de administrație), și Ion Ionescu (președinte SC Acvarim SA). Iatăînsă că odatăcu diminuarea de capital social de la OLTCHIM – operatăîn urmăcu câteva luni – componența consiliului de administrație trebuia săreflecte structura acționariatului. În aceste condiții, trebuia redus numărul de membri aleși din partea Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (acționar majoritar cu 54% din acțiuni) și trebuiau incluși membrii reprezentând acționarii minoritari (care dețin în total 46% din acțiuni). Mare suferințăprintre peneliști care s-au văzut puși în situația de a renunța la un loc din cele trei pe care le aveau în consiliul de administrație . Emilian Frâncu, cel ce își zice președinte la PNL Vâlcea, a decis: săfie „sacrificat” Nicolae Jivan, ultimul mohican care mai rezistase în acest partid din perioada „Jean Decuseară”. Asta a decis „profesionistul” Frâncu, cu toate că Nicolae Jivan este de profesie inginer chimist – cunoscă tor al problemelor din cadrul combinatului chimic vâlcean.

Opt candidați pe cinci locuri

Un german de la firma Petro Carbo Chem (Waldemar Preussner) a solicitat de mai multe ori convocarea unei adunări generale a acționarilor în care săfie ales un nou consiliu de administrație. până la urmă, dorința i s-a împlinit și în data de 7 ianuarie, a avut loc această ședință. În competiție s-au înscris opt candidați pentru cinci locuri în consiliu de administrație: dr. ing. Constantin Roibu (director general al OLTCHIM), Nicolae Jivan, Bogdan Pistol, Gheorghe Păsat, Ion Ionescu, Waldemar Preussner, Mircea Duțescu (avocat) și Dumitru Tudor (patron). În urma aplică rii metodei votului cumulativ, au fost aleși ca membri ai consiliului de administrație următorii: Constantin Roibu (președinte), Bogdan Pistol, Gheorghe Păsat, Ion Ionescu, și Waldemar Preussner (membrii). Drept urmare, Nicolae Jivan părăsește consiliul de administrație După aproape trei ani de la numirea în această funcție. Prin anul 2005, Nicolae Jivan a fost ales în această calitate, înlocuindu-l pe Dumitru Saitoc, un om instalat de fostul ministru al Industriilor, Codruț Șereș. În 2005, infiltrat în Ministerul Economiei și Comerțului, fostul plutonier de Securitate, Dumitru Saitoc a acaparat poziții-cheie în cadrul unor companii de stat. Pensionat ca subofițer, securistul a ajuns săfie în consiliile de administrație ale Electrica, Electrica Serv, Romaero SA, Hidroelectrica SA, RA Romarm și OLTCHIM. Acest lucru a fost posibil datorităsusținerii ministrului Economiei, Codrut Șereș, care l-a numit pe fostul „turnător” în funcția de consilier personal. Motivația ar fi fost aceea că Saitoc, care a mâncat doctrina PCR la Academia de partid „Ștefan Gheorghiu” și apoi și-a echivalat ceva din studii, este economist. Dumitru Saitoc a fost și este încă omul folosit de PSD în fel de fel de afaceri. Bătrânul securist a făcut timp bun parte din consiliul de administrație de la SC Scandia SA, firmăîn care a deținut acțiuni fiica demnitarului PSD Petru Șerban Mihăilescu, Livia Mihăilescu. Saitoc i-a rezolvat afacerile lui Mihăilescu și a reușit, prin Scandia, săpunămâna pe Suinprod Caracal, care mai târziu a cunoscut colapsul financiar, fiind eliminatăde pe piața extrabursieră.

Încercă ri eșuate ale lui Waldemar Preussner

Președintele de la Petro Carbo Chem, Waldemar Preussner, nu este la prima încercare de a intra în consiliul de administrație de la OLTCHIM. În vara anului trecut, ședința ordinarăa acționarilor de la OLTCHIM s-a deschis chiar cu propunerea de alegere a membrilor consiliului de administrație. Alegerea unui nou CA se impunea mai demult având în vedere că doi dintre acționarii importanți de la întreprindere (Ministerul Economiei și Lindsell Enterprises Limited) nu mai figurau în structura acționariatului. În aceste condiții, era obligatoriu ca cei doi reprezentanți din CA săpărăsească acest for de conducere de la OLTCHIM. Pe noua listăde candidați pentru consiliul de administrație au figurat șase persoane pentru cinci locuri: Constantin Roibu, Nicolae Jivan, Gheorghe Păsat, Bogdan Pistol, Ion Ionescu și Preussner Waldemar. În urma votului secret exprimat din luna iulie, s-a decis revocarea din funcția de administratori a lui Bărbulescu Dan Cristian și Stan Alexandru, iar în locul administratorilor revocați au fost aleși Bogdan Pistol și Ion Ionescu. În aceste condiții, noua componențăa consiliului de administrație de la OLTCHIM era următoarea: Constantin Roibu – președinte, Nicolae Jivan, Gheorghe Păsat, Bogdan Pistol și Ion Ionescu – membrii. În schimb, în urmăcu două luni, adunarea generalăa acționarilor de la OLTCHIM a aprobat, cu votul unanim al acționarilor prezenți și reprezentați, amânarea punctului din ordinea de zi, referitor la revocarea din funcție a unui administrator și numirea lui Waldemar Preussner ca membru al consiliului de administrație. S-a luat această decizie întrucât în cererea sa, acționarul PCC SE nu a solicitat expres ca alegerea săfie făcutăpe baza metodei votului cumulativ și nici nu a făcut această solicitare în cadrul ședinței, propunând însă amânarea acestui punct pentru o ședințăulterioară. Legea privind piața de capital și regulamentul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare conțin prevederi de naturăsă asigure o structurăreprezentativăa consiliilor de administrație cu cel puțin 5 membri, proporțional cu deținerile acționarilor din capitalul social. În luna octombrie 2007, acționarul PCC SE a transmis că tre OLTCHIM solicitarea de modificare a ordinii de zi a ședinței adunării generale ordinare a acționarilor privind cooptarea lui Waldemar Preussner (președinte al PCC SE) în consiliul de administrație. Solicitarea s-a întemeiat pe faptul că , în urma diminuării capitalului social al OLTCHIM, acționarul PCC SE deține o cotăde 13% din acțiunile societății.

Acest Waldemar Preussner nu stădegeaba. Anul trecut, grupul Petro Carbo Chemical a devenit asociat cu OLTCHIM la firma Koprom Chemicals din Râmnicu Vâlcea, în care societatea OLTCHIM deține 40%. Luna trecută, asociatul german PCC a adus 15 milioane USD, iar SC Oltchim SA peste 10 milioane USD, banii urmând a fi investiți într-o nouăfabrică pe Platforma IndustrialăSud. În noiembrie 2008, aici va începe livrarea materiei prime pentru producția poliuretanilor folosiți în special în construcții. Combinatul chimic vâlcean a înființat în anul 2004 o companie mixtăîmpreunăcu firma Koprom Handelsges MBH, în scopul fabrică rii unei materii prime pentru spume poliuretanice, folosităpe scarălargăîn construcții. Capitalul social al firmei nou înființate a fost de 100.000 de USD, iar administratori erau cetățenii străini Hasen Masovic și Dusan Stupar. Compania austriacă s-a retras însă , cesionând toate părțile sociale grupului PCC, ocazie cu care a fost numit în funcția de administrator un polonez. Contribuția germanilor la acest proiect este de 15 milioane USD, iar termenul final pentru majorarea capitalului social până la 25 milioane USD a expirat de câteva zile. OLTCHIM participăla această societate cu o parte din echipamente, a că ror valoare este estimatăla 10 milioane de USD. Fabrica va fi construitălângă combinatul chimic, iar produsul final va fi vândut și peste granițe. Potrivit informațiilor din piață, grupul PCC este interesat de preluarea OLTCHIM După ce conflictul dintre acționari se va încheia, iar societatea va fi scoasăla privatizare. PCC SE este deja prezent în România prin firma Petro Carbo Chem din Ploiești. În luna mai, în mai multe tranzacții intermediate de SSIF Active Internațional, PCC a cumpărat 1,1% din capitalul OLTCHIM de la fondul de investiții Lindsell, administrat de grupul american New Century Holdings (NCH). Transferul acțiunilor a fost evaluat la 7 milioane de USD. două luni mai târziu, președintele PCC, Waldemar Preussner, a candidat la un post de membru în consiliul de administrație de la combinatul chimic, însă nu a fost ales.

Radu Dumitrescu