Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Probele DNA, considerate NELEGALE de agenţii rutieri Găbrian şi Niţu

CORUPŢIE. Nici usturoi nu au mâncat şi nici gura nu le miroase! Este vorba de cei doi poliţişti rutieri din cadrul Biroului Rutier Drumuri Naţionale, Nicolae Niţu şi Cristian Constantin Vasilescu Găbrian, care în cursul anului trecut au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, dar care contestă probele procurorilor DNA, susţinând că sunt nevinovaţi. Din nefericire pentru ei, judecătorii Tribunalului Vâlcea sunt de altă părere, neacceptând cererea lor de respingere a probelor procurorilor, luând decizia să se înceapă judecarea pe fond a cauzei.

Procurorii anticorupţie susţin că agenţii de poliţie Nicolae Niţu şi Constantin – Cristian Vasilescu Găbrian au comis faptele de corupţie în cursul anul 2013. Primul, inspectorul principal de poliţie Nicolae Niţu este acuzat de săvârşirea a trei fapte de luare de mită, două fapte de fals intelectual şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În schimb, Constantin – Cristian Vasilescu Găbrian a intrat în vizorul procurorilor anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. „În cursul anului 2013, inculpatul Niţu Nicolae, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea – Serviciul Rutier, a pretins de la 3 conducători auto sume de bani cuprinse între 300 lei şi 100 euro şi a primit efectiv, la data 14 august 2013, suma de 300 lei, pentru a nu le aplica acestora sancţiuni contravenţionale reale, la regimul circulaţiei. La aceeaşi dată, inculpatul Niţu Nicolae a beneficiat şi de ajutorul celuilalt inculpat Găbrian Vasilescu Constantin-Cristian care i-a oferit sprijin în realizarea demersului infracţional. De fiecare dată, în cuprinsul proceselor verbale întocmite, inculpatul Niţu Nicolae nu a constatat contravenţiile reale săvârşite de conducătorii auto respectivi sau a constatat contravenţii nereale şi, în acest fel, nu a aplicat amenzile contravenţionale corelative, prevăzută de legislaţia în vigoare. La data de 22 noiembrie 2013, inculpatul Găbrian Vasilescu Constantin-Cristian, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a îndeplinit un act ce intra în sfera acestor atribuţii, omiţând, cu ştiinţă neconstatarea unei contravenţii săvârşită de un conducător auto, care circula cu o viteză de 83 km/h pe un tronson de drum unde limita maximă de viteză admisă era de 50 km/h” – se arată în comunicatul de presă al DNA.
Prima măsură pe care oamenii legii au întreprins-o faţă de cei doi agenţi de circulaţie a fost aceea de a pune poprire pe salariile lor până când se va acoperi suma de 2.020 lei, ce reprezintă prejudiciul produs bugetului local al mun. Piteşti.

Judecătorii au decis: probele DNA sunt legale

În data de 8 decembrie 2014, poliţiştii Nicolae Niţu şi Constantin – Cristian Vasilescu Găbrian au fost trimişi în judecată pe rolul instanţei Tribunalului Vâlcea. Până să înceapă procesul pe fond însă, cei doi agenţi de circulaţie au contestat probele DNA-ului, considerându-le nelegale şi cerând instanţei să constate neregularităţi în actul de sesizare a instanţei. În data de 21 ianuarie a.c., judecătorii tribunalului au respins însă cererea poliţiştilor şi au dispus începerea judecăţii. „Constată legalitatea rechizitoriului dat de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti în dosarul nr. 78D/P/2013 privind pe inculpaţii: NIŢU NICOLAE trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită prev. de art. 6 şi art.7 lit. c din Legea nr.78/2000 raportat la art. 289 alin.1 C.pen. (3 fapte), abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art.297 alin.1 C.pen. şi fals intelectual prevăzută de art.321 alin.1 C.pen. (2 fapte), toate cu aplicarea art.5 alin.1 C.pen. şi cu aplicarea art. 38 alin.1 C.pen.; – GĂBRIAN VASILESCU CONSTANTIN – CRISTIAN, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de luare de mită prevăzută de art.48 alin.1 din C.pen. raportat la art.6 şi art.7 lit.c din Legea nr.78/2000 raportat la art. 289 alin.1 din C.pen., complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit prevăzută de art.48 alin.1 din C.pen. raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art.297 alin.1 din C.pen., complicitate la infracţiunea de fals intelectual prevăzută de art.48 alin.1 din C.pen. raportat la art.321 alin.1 din C.pen. şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art.297 alin.1 din C.pen., toate cu aplicarea art.5 alin.1 din C.pen. şi cu aplicarea art. 38 alin.1 din C.pen Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii” – se arată în decizia instanţei Tribunalului Vâlcea.
Singurul lucru admis de judecători, înainte de a începe efectiv procesul pe fond, a fost acela de dispune eliberarea unei copii de pe suportul digital marca Verbatim inscripţionat „D.N.A. – S.T. Piteşti, dosar nr. 78/P/2013 – Înregistrări ambientale 14.08.2013″.