Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primari în conflict de interese la ADI APA Vâlcea

CONTROVERSE. O nouă şedinţă cu scântei la ADI APA Vâlcea, primarii vâlceni împotmolindu-se în legislaţie şi dându-şi seama, după mai bine de un an de zile, că se află în incompatibilitate în această asociaţiei. Pentru a fi reprezentanţii localităţilor lor în ADI APA, primarii s-au propus singuri în Consiliul Local, intrând într-un vădit conflict de interese. Singurul care şi-a dat demisia, după ce a realizat acest lucru, a fost primarul localităţii Horezu, Ilie Fârtat. Pe de altă parte, edilii pesedişti şi cei liberali s-au certat ca la uşa cortului, din nou. Dacă primii cereau cu vehemenţă să fie primite încă 17 localităţi în asociaţia ADI APA Vâlcea, peneliştii au făcut tot posibilul să împiedice acest lucru, pentru că altfel, spun gurile rele, ar fi pierdut controlul la vot. Social-democraţii îşi acuză colegii de alianţă că au convins intenţionat trei primari să nu se prezinte la şedinţă, printre aceştia numărându-se edilii de la Şirineasa, Laloşu şi Mihăeşti.   

Deşi se anunţa o şedinţă liniştită, întâlnirea de marţi, 12 februarie, dintre membrii ADI APA Vâlcea s-a transformat spre final într-un adevărat circ. Totul a început atunci când edilul oraşului Horezu, Ilie Fârtat, a ales să-şi dea demisia din asociaţie pe motiv că se află în conflict de interese. Mai precis, primarul susţine că s-a propus singur, în şedinţa de Consiliu Local din Horezu, pentru a fi ales reprezentant în ADI APA Vâlcea şi astfel a intrat în conflict de interese. „Domnule preşedinte Cîlea, după ce aţi fost ales preşedinte ADI APA Vâlcea, aţi avut o argumentaţie foarte bună cu privire la conflictul de interese şi la incompatibilităţi. Dacă în ceea ce priveşte incompatibilitatea aveţi perfectă dreptate, în ceea ce priveşte conflictul de interese eu consider că este ceva în neregulă. Aşa cum bine aţi spus, eu am fost iniţiatorul proiectului de hotărâre prin care Consiliul Local m-a mandatat să fiu membru ADI şi, de aceea, sunt într-o situaţie delicată. De aceea, vă rog să îmi permiteţi ca, în calitate de primar al UAT Horezu, să îmi dau demisia din ADI Vâlcea, urmând a fi delegată o altă persoană” – a susţinut primarul oraşului Horezu, Ilie Fârtat.

Surpriză de proporţii pentru ceilalţi edili ce sunt reprezentanţi în ADI APA Vâlcea. Asta pentru că, după discursul liberalului Fârtat, ei şi-au dat seama că, la rândul lor, sunt în conflict de interese, toţi alegând aceeaşi cale în Consiliul Local. „În aceeaşi situaţie suntem toţi pentru că toţi am fost iniţiatorii proiectelor de hotărâre” – a recunoscut primarul localităţii Perişani, Ion Sandu. Numai că, nimeni nu i-a urmat exemplul primarului oraşului Horezu şi au decis să continue nelegal în ADI APA Vâlcea.

Şicanări între PSD şi PNL

Un alt punct de pe ordinea de zi care a provocat controverse a fost cel legat de primirea a noi 17 membri în ADI APA Vâlcea. Primarii acestor comune au depus documentele încă de acum 1 an de zile, însă nu au fost primiţi până acum, deşi s-au făcut eforturi financiare colosale pentru realizarea acestui scop. Acum, părea un moment propice pentru ca cele 17 comune să adere la ADI APA Vâlcea, însă interesele de grup şi jocurile politice de culise le-au pus beţe-n roate.

Statutul ADI APA Vâlcea prevede ca, în cazul primirii de noi membri, să fie o prezenţă de 100%. Numai că, la şedinţa de zilele trecute, au lipsit trei primari fără a-şi motiva absenţa. Este vorba despre primarii localităţilor Şirineasa, Laloşu şi Mihăeşti, care se pare că au lipsit după ce liderii liberali le-au cerut acest lucru. Sau cel puţin aşa acuză social – democraţii, care susţin că peneliştii au făcut un joc murdar pentru a nu pierde controlul voturilor din asociaţie. „Este inadmisibil ce încearcă să facă. Teama lor cea mai mare este că preşedintele Cîlea va avea mai multe voturi şi va avea un control pe vot pe care nu îl are acum, pentru că în acest moment sunt mai mulţi liberali decât pesedişti. Dar, dacă intră şi cele 17 comune, balanţa se va înclina spre PSD, care va avea mai multe voturi. Însă este un joc murdar, pentru că localităţile acelea au cheltuit mulţi bani să intre în ADI şi până la urmă este vorba de administraţie şi ar trebui să ne ajutăm între noi” – ne-a spus un primar PSD căruia nu-i vom dezvălui identitatea.

În cele din urmă, deşi s-a insistat foarte mult şi s-a propus modificarea regulamentului, cele 17 localităţi nu au fost primite în ADI APA Vâlcea, urmând să se supună la vot în următoarea şedinţă. Sigur, dacă se întruneşte cvorumul de data aceasta.

Primarul de la Cernişoara îşi ameninţă colegii  

Unul dintre cei care încercau să adere la ADI APA Vâlcea era primarul de la Cernişoara, Mihai Ionescu, care, văzând că nu se va realiza acest lucru nici acum, a avut o ieşire nervoasă, pe bună dreptate, şi a început să îşi ameninţe colegii edili. El susţine că primăria pe care o conduce a cheltuit nu mai puţin de 2 miliarde de lei vechi pentru a intra în asociaţie şi că îi va da în judecată pe toţi membrii ADI APA Vâlcea pentru a recupera prejudiciul cauzat. „Eu am cererea de un an. Am cheltuit 2 miliarde de la primărie pentru asociaţie şi în 30 de zile orice instituţie trebuie să îmi dea un răspuns. Eu pot să îi trimit în judecată să îmi dea banii. De ce nu mi-au dat un răspuns în 30 de zile? De un an de zile stau şi aştept, păi nu se poate domnule aşa ceva! Asta nu e asociaţie, asta e o adunătură! Ăştia sunt oameni serioşi?! Daţi-i domne’ afară pe cei care nu vin la şedinţe… Să le fie ruşine” – a spus primarul localităţii Cernişoara, Mihai Ionescu.

Bugetul ADI, contestat de primari

Nici bugetul asociaţiei nu a putut fi votat, însă din cu totul alte motive. Nemulţumiţi că nu au primit raportul de buget cu câteva zile înainte pentru a-l studia, primarii din ADI APA Vâlcea au decis să nu voteze şi să amâne punctul de pe ordinea de zi pentru şedinţa viitoare. „Dacă se va supune la vot eu voi vota împotriva acestui punct şi am să-mi justific opţiunea. Motivul este lipsa materialelor care nu ne-au fost puse la dispoziţie şi aş avea solicitarea ca, de acum înainte, membrii ADI APA să primească cu cel puţin 2-3 zile înainte rapoartele. Urmează să votăm bugetul şi o să avem o nouă înşiruire de cifre din care nu o să înţelegem nimic. De aceea, cred că abţinerea mea este justificată” – a spus primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.

Şi primarul Râmnicului, Emilian Frâncu, a cerut amânarea punctului şi a solicitat să le fie trimise materialele înainte de şedinţă. „Este extrem de dificil să putem analiza în câteva secunde un buget pe care vom lucra un an întreg. Cred că aici trebuie făcut în aşa fel încât la următoarea şedinţă să avem acest material pe e-mail şi atunci să ne putem pronunţa asupra lui. Acum poate fi prezentat, dar eu am rezervă la vot pentru că nu am posibilitatea de a-l fi studiat şi de a-l discuta cu aleşii locali ca să văd în ce măsură este corect” – a susţinut primarul Râmnicului, Emilian Frâncu.

La rândul său, preşedintele Ion Cîlea a menţionat că va încerca să facă reduceri masive ale bugetului şi să taie cheltuieli suplimentare. „Bugetul va rămâne la acelaşi nivel cu cel de anul trecut, adică 660.600 lei. Eu cred că este îndreptăţită opinia domnului primar Frâncu şi, astfel îl vom vota data viitoare. Atunci vom discuta pe puncte şi fiecare va avea o opinie în cunoştinţă de cauză. Aveţi încredere în mine că voi reduce şi aici fantastic la toate capitolele, aşa cum am făcut şi la Consiliul Judeţean. Voi fi foarte drastic cu fiecare leu care se cheltuieşte la ADI APA” – a conchis preşedintele ADI APA Vâlcea, Ion Cîlea.

CLAUDIA STANCIU