Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO: Una dintre lunile planetei Marte, în pericol de descompunere

Una dintre cele două luni care orbitează în jurul planetei Marte, Phobos, se află într-o accentuată stare de degradare. Oamenii de ştiinţă de la NASA sunt de părere că aceasta va dispărea cu totul din sistemul nostru solar

Phobos orbitează în prezent la o distanţă de aproximativ 6.000 de kilometri deasupra suprafeţei planetei, ea fiind mai mai aproape de planeta sa decât orice altă lună din sistemul solar. Gravitaţia planetei Marte atrage Phobos, cel mai mare dintre cei doi sateliţi ai săi, cu aproximativ 2 metri la fiecare sută de ani. Oamenii de ştiinţă din cadrul NASA au ajuns la concluzia că astfel Phobos o să fie distrusă în aproximativ 30- 50 de milioane de ani.

Adânciturile de pe suprafaţa lui Phobos au fost considerate a fi fracturi provocate de impactul craterului Stickney. Atunci când această coliziune a avut loc, în urmă cu milioane de ani, a fost atât de puternică încât luna Phobos putea fi distrusă total, sunt de părere specialiştii.

Şi în cazul Terrei este valabilă aceeaşi teorie. Pământul şi satelitul său natural, Luna, se atrag între ele la fel, producând mareele în oceane şi conferind celor două forma unui ou în loc de o sferă perfect rotundă.

Video: youtube / Interesting Facts