Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

România, învinsă de două ori de Oltchim

trupa lui Tadici a susținut două amicale în Sala polivalentă Traian înainte de Trofeul Carpați

 Naționala de handbal feminin a României s-a reunit la Râmnicu Vâlcea în vederea participării la Trofeul Carpați și a susținut două meciuri de verificare în compania campioanei Oltchim. Gheorghe Tadici a avut la dispoziție un lot inedit, cu multe handbaliste noi, semn că a luat în serios promisiunea de reconstrucție a lotului național. Primul meci a fost unul echilibrat. La România chimistele Manea și  Meiroșu au făcut legea, în timp ce Talida Tolnai a avut o evoluție excelentă și ne-a făcut să regretăm faptul că oficialii chimiști au renunțat la ea în vară. România a condus la pauză cu 11-10, dar Oltchim a revenit în partea a doua a întâlnirii și s-a impus în final cu 25-23. Pentru lotul național au evoluat : Portari: Tolnai (11 intervenții), Smedescu. Marcatoare: Manea 6 goluri, Meiroșu 5, Pîrvuț 3, Dincă 2, Pintea 2, Băbeanu 2 (1 din 7m), Geiger 2 (ambele din 7m), Vădinea. Au 1 (din 7m)

Au mai evoluat: Druțu, Hotea, Marin, Mihalschi, Agrigoroaie. Aruncări de la 7m: 4/4. Eliminări: Geiger, Pintea. Oltchim a contat pe următorul lot: Portari: Navarro (7 intervenții), Ungureanu (6 intervenții). Marcatoare: Bulatovic 9 (3 din 7m), Curea 4, Vetkova 3, Jovanovic 2, Brădeanu 2, Managarova 2, Stanca 2, Barbosa 1 (din 7m). Au mai evoluat: Farcău, Pineau. Aruncări de la 7m: 5/4. Eliminări: Jovanovic (2). Antrenor: Jakob Vestergaard. În partida a doua, campioana României a dominat din primul și până în ultimul minut și la pauză avea deja un avans de patru goluri : 14-10. La final a fost 34-27 și ambii tehnicieni au declarat că testele au fost utile pentru ambele formații. Au evoluat următoarele formații: Oltchim: Portari: Navarro, Ungureanu. Marcatoare: Curea 7 goluri, Managarova 5, Farcău 3, Jovanovic 3, Barbosa 3, Brădeanu 3, Vetkova 2, Stanca 2, Meiroșu 2, Bulatovic 2, Pineau 1. România: Portari: Smedescu, Tolnai. Marcatoare: Băbeanu 4, Geiger 4, Vădineanu 4, Hotea 3, Marin 2, Druțu 2, Pintea 2, Dincă 2, Pîrvuț 2, Agrigoroaie 1, Mihalschi 1.

 Tadici e mulțumit

 Antrenorul naționalei feminine a declarat la final că este mulțumit de evoluția tricolorelor și că porțile lotului sunt deschise și pentru alte handbaliste: „Am întâlnit o multinațională de valoare. Este și motivul principal pentru care am ținut să jucăm aceste două partide amicale contra Oltchimului. A fost un meci de luptă, ambele echipe și-au dorit victoria. Am avut puțin timp la dispoziție pentru a pregăti aceste jocuri, practic numai două antrenamente în care era dificil să faci omogenizare, să creezi relații de joc. Fetele au jucat, însă, cu ambiție, cu determinare, au demonstrat că își doresc să rămână la echipa națională. Oricum în acești patru ani, în acest ciclu olimpic selecția va fi continuă. Facem reconstrucție masivă și pregătim competițiile care vor avea loc anul viitor. Până la europenele din acest an mai este puțin timp la dispoziție și nu vom sacrifica naționala pentru o clasare mai sus cu câteva locuri. Este nevoie de timp pentru că sunt jucătoare tinere, fără experiență, chiar dacă unele dintre ele au mai fost la națională dar au jucat foarte puțin. Am mai spus-o și o repet, în doi ani vom face o națională competitivă. Sunt handbaliste care trebuie să mai vină. O aștept pe Neagu, o aștept pe Vizitiu. E posibil să vină și Brădeanu, după ce a arătat în primele patru etape de campionat, dar suntem în perioada în care suntem în căutări. Mica nu este scoasă din calcul așa cum nicio handbalistă nu este scoasă din calcul. Obiectivul nostru principal este calificarea la Jocurile Olimpice, implicit Campionatul Mondial din 2015 care ne poate duce la Olimpiadă. Am discutat și cu Neagu și cu Vizitiu. La Cristina este important ceea ce se va întâmpla în etapele din Liga Campionilor, dacă va putea juca. La Patricia este o situație mai dificilă, nu are echipă. Oferte are din străinătate, dar nu șitiu în ce măsură va putea juca. Eu o sfătuiesc să meargă la o echipă din Liga Națională până în vară pentru că are nevoie de jocuri în picioare. Normal că mi-ar plăcea să vină la Zalău doar că nu avem posibilitățile de a aduce la echipă handbaliste de calibrul ei. Cred că zilele următoare se va clarifica situația de la Oltchim, semnalele sunt foarte bune. Cred că se poate conta deja pe un buget de 2-2,5 milioane de euro și acest buget este bun pentru îndeplinirea obiectivelor propuse. „La Jolidon depinde modul în care își vor rezolva problemele de buget. Autoritățile locale trebuie să ajute echipa. L-am văzut la meciuri pe primarul Boc. Au 7, 8, 9 jucătoare de valoare și orice este posibil”.

 Fără probleme contra Olandei

 Naționala de handbal feminin a susținut și un meci amical la Oradea, contra Olandei în care nu a avut mari probleme să își adjudece victoria. Față de partidele contra campioanei României, selecționerul a inclus în lot și alte handbaliste, Buceschi, Perianu și Tiron, ultima la prima partidă oficială pentru naționala României.  Prima repriză a fost mai dificilă pentru tricolore, care s-au descurcat destul de greu în apărare în fața unui adversar modest dar au intrat la cabine în avantaj de trei goluri, 18-15. Partea a doua a întâlnirii a fost dominată cu autoritate de românce, care i-au mulțumit pe spectatorii prezenți în polivalenta orădeană. S-a terminat 36-29, un alt rezultat bun pentru echipa antrenată de Tadici, aflată în plină reconstrucție. Au evoluat formațiile: România: Portari: Nichita (9 intervenții), Ungureanu (o intervenție), Tolnai (o intervenție). Marcatoare: Curea 12 goluri (5 din 7m), Geiger 9 (2 din 7m), Buceschi 4 (1 din 7m), Paraschiv 2, Marin 2, Hotea 2 (1 din 7m), Pintea 1, Manea 1, Tiron 1, Vădineanu 1, Perianu 1. Au mai evoluat: Agrigoroaie, Pârvuț. Aruncări de la 7m: 11/8. Eliminări: Pintea, Curea, Pîrvuț. Antrenori: Gheorghe Tadici, Florin Pera, Olanda: Portari: Jankovic (7 intervenții), Van der Wal (2 intervenții), Wester (o intervenție). Marcatoare: Abbing 7 goluri (3 din 7m), Groot 5, Logtenberg 4, Van der Heijden 3, Goos 3, Broch 2, Bovenberg 2, Luciano 2, Bont 1. Au mai evoluat: Kramer, Van Olphen, Jmeets, Polman. Aruncări de la 7m: 3/3. Eliminări: Bovenberg, Goos, Kramer (2). Antrenor: Henk Groener

 Szucs nu va mai juca pentru naționala tricoloră

 Gheorghe Tadici a declarat că a renunțat la ideea de a o naturaliza pe unguroaica Gabriella Szucs, care în acest moment evoluează pentru HC Zalău: „Nu am mai încercat să o conving pe Gabi Szucs să fie naturalizată pentru că avem jucătoare la fel de valoroase, poate chiar mai valoroase ca ea în România. Oricum pe noi ne interesează perioada 2015-2016 când Gabi Szucs poate nu va mai fi în formă maximă”.

Un milion de la Oprescu pentru Oltchim

Inițial, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că va propune Consiliului Local să sponsorizeze cu un milion de euro echipa de handbal feminin, Oltchim Râmnicu Vâlcea, care peste numai două săptămâni își va începe parcursul în grupele Ligii Campionilor la handbal feminin. Până la urmă, în contul campioanei României la handbal feminin va ajunge milionul dar nu de euro ci de lei. Vestea este, însă, cât se poate de bună, visteria începe să se umple și în acest moment nu se mai pune problema desființării. „Am dorit acest lucru, pentru că este o echipă etalon a sportului românesc. Este o datorie morală să le ajutăm, pentru că aceste fete reprezintă o mândrie națională, iar în acest an au șianse reale de a participa la o altă finală a Ligii Campionilor. Echipa este deja angrenată în competiții internaționale și, fără acest sprijin financiar, nu ar mai fi putut participa la următoarele etape”, a spus Oprescu. În perioada imediat următoare nu este exclus să apară și alți sponsori, caz în care Oltchim va trece fără probleme de acest sezon competițional, din punct de vedere financiar.

Vlad Soare