Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Două scenarii pentru CSM

Miercuri, Tribunalul de Arbutraj Sportiv de la Lausanne va audia avocaţii celor două părţi din procesul intentat de CSM Râmnicu Vâlcea împotriva Federaţiei Române de Fotbal şi a Ligii Profesioniste de Fotbal. Vă reamintim că gruparea din Zăvoi cere un loc de prim eşalon în urma sezonului 2013-2014 în care au promovat ASA Târgu Mureş şi CS Universitatea Craiova, formaţia din Bănie fiind în acel moment cu un singur an din trei necesari de afiliere la FRF. După ce pledoariile celor două părţi se vor termina, decizia de la TAS va rămâne în propunţare, cel mai probabil până vinri, atunci când se va anunţa dacă fotbalul vâlcean revine în primul eşalon după 28 de ani de pauză sau va continua tot în Liga a II-a. Până la finalul săptămânii conducerea clubului din Zăvoi are două variante de bătaie, una pentru Liga a II-a, alta pentru primul eşalon.

Varianta 1 – mergem în primul eşalon

Dacă TAS va da dreptate echipei vâlcene în lupta cu FRF şi LPF, atunci în maximum două săptămâni va trebui să se formeze un lot competitiv care să poată ataca prezenţa în primul eşalon. Partea bună este că fotbalişti liberi de contract se vor găsi cu duiumul, în condiţiile în care echipe ca Oţelul Galaţi sau Universitatea Cluj sunt în prag de desfiinţare iar altele care vor retrograda din Liga I nu vor mai putea ţine loturile cu care au început sezonul. O altă veste bună este aceea că CSM se va putea baza pe aproximativ un milion de euro, bani cre vor veni din drepturile de televizare. Nici salvarea de la retrogradare nu o să fie o misiune imposibil de realizat, în condiţiile în care din Liga I vor „pica” doar două echipe. În această situaţie reunirea lotului va avea loc cel târziu pe 10 iunie, în condiţiile în care campionatul primului eşalon începe pe 16 iulie!

Varianta 2 – continuăm în eşalonul secund fără obiectiv de promovare

Dacă Tribunalul de Arbitraj Sportiv decide ca CSM Râmnicu Vâlcea să rămână în eşalonul secund, gruparea din Zăvoi va trece printr-o fază de reorganizare. Obiectivul nu o să mai fie, ca în ultimii doi ani, promovarea în Liga I. Oficialii din Zăvoi aşteaptă decizia în procesul de contestare a datoriilor către Finanţe ale foştilor acţionari. În plus, de modul în care se va pune în practică legea de admistie fiscală depinde modul în care va continua CSM Râmncu Vâlcea. În varianta în care se va juca tot în eşalonul secund, reunirea lotului va avea loc pe 6 iulie.

CFR Cluj, a doua echipă care câştigă la TAS

Semnele sunt bune pentru CSM înainte de deznodământul de la TAS. La finalul săptămânii trecute, tribunalul de la Lausanne a dat câştig de cauză ecipei CFR Cluj-Napoca. Gruparea din Gruia şi-a primit înapoi cele 24 de puncte pe care FRF i le luase. Astfel, din postura de echipă retrogradată, formaţia clujeană a ajuns pe poziţia a treia a clasamentului în Liga I. FRF şi-a recunoscut înfrângerea chiar pe site-ul oficial: „Tribunalul Arbitral de la Lausanne s-a pronunțat în cazul procedurilor disciplinare deschise de Federația Română de Fotbal pentru clubul FC CFR 1907 Cluj. Decizia Tribunalului anulează deciziile comisiilor Federației Române de Fotbal și suspendă procedurile discplinare deschise de Federația Română de Fotbal până la soluționarea procesului de insolvență în care este implicat clubul CFR Cluj. După publicarea motivării acestei decizii, Federația Română de Fotbal va analiza oportunitatea utilizării ultimei căi de atac împotriva deciziei”. Acum un an şi Rapid Bucureşti a câştigat un proces important la TAS. Giuleştenii au început sezonul în Liga a II-a apoi a continuat în primul eşalon!

CSU Craiova a pierdut deja o bătălie la Lausanne

CS Universitatea Craiova, al cărei drept de promovare este contestat de oficialii de la CSM, a pierdut deja un război important. Gruparea din Bănie a solicitat la UEFA să joace în ediţia viitoare a cupelor europene dar a primit un refuz categoric, tocmai din cauza faptului că nu avea trei ani de afiliere la FRF. Mai mult decât atât, preşedintele Comisiei de Licenţiere a FRF, Viorel Duru, este cel care a recomandat ca CSU să nu evolueze în cupele europene. Craiovenii au anunţat iniţial că vor contesta decizia la TAS dar nu au făcut, cel puţin până acum, demersurile necesare. În mod sigur, avocaţii echipei CSM se vor folosi de acest eşec al craiovenilor în pledoaria de miercuri.