Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ATENȚIE! Ce trebuie să faci pe CANICULĂ

Autoritățile au declanșat deja codul ROȘU și PORTOCALIU de caniculă în mai toată țara, iar în următoarele 2 zile, România se topește la propriu. În această perioadă, oamenii trebuie să se îngrijească și să ia câteva măsuri pentru a putea suporta mai bine căldura excesivă. Vizați sunt în special bolnavii cronici ( afectiuni cardiovasculare, respiratorii), persoanele obeze, copiii in special sub varsta de 5 ani, dar și femeile gravide, indiferent de luna de sarcina.

În acest sens, DSP Vâlcea a întocmit o serie de măsuri, care sunt menite să contracareze efectee nefaste ale temperaturilor foarte ridicate asupra organismului.

Doctorul Cristina ne sfătuiește ce avem de făcut în această perioadă.

1.Se va evita expunerea la soare si se vor folosi toate mijloacele de protectie care ne stau la dispozitie ( palarii , ochelari de soare, umbrele, ) si crème protectoare. Se va evita plaja in timpul pranzului, atunci cind razele soarelui au cel mai nociv efect. Persoanelor care prezinta pe corp alunite le recomandam sa evite complet expunerea la soare deoarece acestea au un potential cancerigen ridicat

2.Imbracamintea trebuie sa fie foarte subtire si lejera, confectionata din fibre naturale ( in, cinepa , bumbac) si in culori foarte deschise

3.Se vor consuma lichide multe , aproximativ 2-4 litri pe zi , ceaiuri, apa minerala .

4.Alimentatia va fi bogata in legume si fructe . Se va renunta la alimentele grase, bauturile alcoolice si consumul excesiv de cafea.

5.Trebuie facute dusuri cit mai dese , cu apa la temperatura moderata.

6.Se vor evita eforturile fizice mari in acea perioada a zilei cind temperatura atinge valorile maxime .

7. Locuintele trebuie aerisite dimineata devreme , pina in momentul cind incepe caldura , dupa care se vor inchide geamurile si acestea vor fi protejate cu draperii sau , la temperaturi mari , cu cearsafuri umede.

8.In masura posibilitatilor se for folosi in incaperi aparate de aer conditionat sau ventilatoare .

9.Angajatorii vor asigura, conform legii , modificarea programului de lucru in conditiile inpuse de temperaturile ridicate si totodata distribuirea de apa minerala angajatilor , in cantitatile necesare.

10.Trebuie acordata o atentie deosebita copiilor , evitatindu-se transportul lor pe distante lungi . Acestia nu trebuie lasati mult in autovehicule fara sistem de climatizare.

11.Persoanele in virsta, in special cele cu afectiuni respiratorii si cardiace, vor evita deplasarile lungi, aglomeratiile si expunerea la soare in perioadele de varf ale zilei ( 11.00 – 17.00) si vor purta obligatoriu palarii si ochelari de protectie sau vor folosi umbrele.