Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sarea şi dereglările hormonale

Cea mai mare parte din români consumă sare iodată. Iodarea este un atentat la sănătatea românilor, mai ales după ce s-a introdus H.G.568 din 2002 conform căreia este permisă „iodarea universală a sării destinate consumului uman hranei animalelor şi utilizării în industria alimentară”. După introducerea acestei H.G., numărul hipertiroidiilor a crescut, iar numărul cancerelor tiroidiene s-a dublat.

Printre pericolele care afectează sănătatea organismului nostru în urma consumării E-urilor „suspecte” putem menţiona: dereglările hormonale, tulburările hepatice şi cele hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, bolile intestinale şi cele ale ficatului, alergiile, tulburările nervoase şi creşterea nivelului de colesterol etc. Administrarea îndelungată a iodului se poate asocia cu inhibarea continuă a sintezei hormonale şi cu apariţia guşii cu sau fără hipotiroidie (mixedem produs de iod).

La gravide, administrarea iodului poate produce guşă sau hipotiroidie copilului. Mai mult, atât în guşa endemică netoxică cât şi în cea sporadică, poate determina dezvoltarea tireototoxicozei (iod – basedow), o complicaţie asociată cu autonomia funcţională din această afecţiune.