Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dafinul, bun nu numai în bucătărie

Frunzele de dafin sunt folosite de mii şi mii de ani în bucătărie, dar este mai puţin cunoscut că dafinul are şi proprietăţi vindecătoare.

În timpurile moderne, specialiştii au descoperit că frunzele şi fructele de dafin conţin un ulei volatil cu calităţi deosebite. Are proprietăţi carminative, expectorante şi detoxifiante.

Untul de dafin, extras din fructele arbustului, intră în componența multor unguente, în special cele utilizate pentru calmarea diferitelor manifestări ale durerii. Proprietățile terapeutice ale ceaiului de dafin sunt cunoscute mai ales în tratarea reumatismului cronic, afecțiunilor nervoase și afecțiunilor orale.

Foile de dafin sunt indicate în formele incipiente de bronşită, laringită, gripă şi astm. Scoarţa şi foile se prepară sub formă de loţiuni, pentru vindecarea arsurilor, rănilor şi tăieturilor. Dafinul are capacitatea de a apăra organismul şi de a acţiona împotriva oricărui pericol extern. Indienii fumează coaja dafinului pentru a obţine o stare de calm. Prafurile din scoarţă, frunze şi fruct se inhalează pentru a curăţa plămânii şi sinusurile.

Cu foile şi boabele de dafin se prepară o alifie, pentru rănile care nu se vindecau cu alte leacuri. Frunzele, bine pisate şi muiate în rachiu, se luau contra frigurilor. În evul mediu, dafinul avea faima că putea vindeca cumplita ciumă.