Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Scandalagiul de la PSD

LIMBAJ VIOLENT. Nu-l mai văzusem de ceva vreme pe social-democratul Dumitru Lovin, fost peremist şi, pe vremuri, director al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vâlcea. Aproape că uitasem că există. Ne-am înşelat, totuşi, teribil. Zilele trecute, invitat într-un talk-show politic, difuzat de VTV, moderat de colegul Liviu Popescu, personajul politic s-a dat, realmente, în stambă. Fără să ţină seamă că violentează urechile celor prezenţi în platou, Lovin s-a pornit ca un uragan asupra unei doamne de la PDL, profesoara Cornelia Papuzu, la care a urlat cât l-au ţinut rărunchii, certând-o chiar şi atunci când inspira mai mult oxigen decât credea el că-i este permis.

Trimis, în ultima perioadă, de USL pe la tot felul de emisiuni televizate pentru a convinge electoratul să voteze DA la referendumul din data de 29 iulie, Dumitru Lovin face circ ieftin. Supărat pe oricine are idei politice diferite de ale sale, pesedistul ţipă şi scuipă venin, de parcă miza votului pentru referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu ar fi una profund personală. Zdrobind normele relaţionării cu cei din jur, Lovin s-a transformat într-un soi de Torquemada autohton, care, dacă e nevoie, pare dispus să-şi facă dreptate şi cu pumnul.

E ciudat cum şefii săi de partid, care permit apariţiile publice ale acestui individ irascibil şi, pe alocuri, desprins de realităţile politice ale momentului, nu văd că acest tip de comportament public, promovat de Lovin, loveşte cu putere în imaginea PSD şi, bineînţeles, a USL. Comportamentul violent al acestui politican guraliv nu ar trebui tolerat de moderatorii emisiunilor la care este invitat, şi, deopotrivă, de mediul politic autohton.

Dumitru Lovin dă impresia că a păstrat o doză mare de încrâncenare specifică membrilor PRM, care par, în permanenţă, cu mâna pe armă, într-o ciudată şi nejustificată defensivă. Tot mai des, în ultima perioadă, social-democratul pare un demn urmaş al PCR, regretăm comparaţia, un neocomunist certat cu principiile comunicării dintre indivizi. Ceea ce nu înţelege Lovin este că, în acest fel, dacă va continua să-şi jignească interlocutorii va ajunge, mai repede decât se aşteaptă, o filă din cartea neagră de istorie a PSD.

Cearta

Nu ne-am propus, în acest articol, să-l certăm pe Dumitru Lovin, dar felul în care înţelege să facă politică, înfierând cu mânie proletară ideea de liberă exprimare a opiniilor personale ale celor cu care intră în dialog, este, repetăm, de netolerat. Omul, ce-i drept, ştie ceva politică, ceva istorie, ceva literatură, câte ceva din toate, dar felul în care comportă o discuţie, agresiv şi ciudat, eclipsează mesajul afirmaţiilor sale.

După emisiunea în care a fost, aproape, în pragul unei crize de nervi, cea de la VTV, Lovin a mai făcut o demonstraţie de forţă şi la Etalon TV, de data aceasta avându-l ca şi coleg de platou pe democrat-liberalul Cosmin Constantinescu, fostul viceprimar al Râmnicului. „Dumitru Lovin nu suportă idei diferite de cele ale sale. În momentul în care am încercat să explic motivele pentru care consider eu că nu trebuie demis Traian Băsescu, a început să urle de parcă ar fi stat pe un scaun în flăcări. L-am rugat, de mai multe ori, să coboare tonul, dar nu a fost chip. În cele din urmă, pentru că emisiunea se transformase într-un circ, i-am luat microfonul. A început să ţipe şi mai tare şi să mă jignească. La sfârşitul emisiunii, supărat că am îndrăznit să-i iau microfonul, a ridicat mâna la mine spunându-mi ceva de genul: «Cine eşti tu, mă, să-mi iei mie microfonul?»”, ne-a declarat Constantinescu.

Problema e că din politicul autohton lipsesc figuri publice charismatice, care să seducă electoratul cu programe politice sau ideologii solide. Personaje precum Dumitru Lovin nu fac altceva decât să contribuie, major, la zdrobirea, până la paroxism, a ceea ce înseamnă ideea unei clase politice cu adevărat sănătoasă sau măcar în drum spre lecuire.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU