Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Emilian Frâncu este iar şef la liberali

ALEGERI. Liberalul Emilian Frâncu este din nou preşedinte de partid pentru că nu a avut contracandidat. Înainte de alegerile pentru Biroul Municipal al PNL Rm. Vâlcea, care s-au desfăşurat în Sala de Şedinţe a Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, în prezenţa a 250 de liberali, senatorul a ţinut un discurs mobilizator, pe parcursul căruia a ridicat tonul de mai multe ori, în stilul caracteristic. De mai multe ori, penelistul s-a asemuit cu Giusepe Garibaldi (revoluţionar italian care a luptat pentru formarea şi unificarea Italiei, fiind supranumit „Hero of the Two Worlds” datorită aventurii sale militare din sudul Americii şi din Europa – n.r.), încercând să sublinieze că este un om dârz, capabil de sacrificii supreme pentru binele partidului.

Nu puţini sunt cei care au aflat despre cel mai arzător vis al lui Emilian Frâncu, spus public ori de câte ori a avut ocazia, şi anume acela de deveni preşedintele CJ Vâlcea. Mai nou însă, conştient că are şanse destul de slabe să-l învingă pe pesedistul Ion Cîlea, senatorul a început să facă paşi înapoi, lăsând să se înţeleagă că nu este deloc imposibil să candideze, peste doi ani, pentru un mandat de primar al Râmnicului. De altfel, surse demne de încredere din interiorul partidului ne-au spus că între el şi Cristian Buican ar fi avut deja loc o astfel de înţelegere, Frâncu promiţându-i colegului său că îl va susţine pentru o funcţie de şef al Consiliului dacă, în schimb, obţine girul din partea colegilor de a fi candidat la primărie. Mai exact, se pare, între cei doi a avut loc un troc politic, convenabil de ambele părţi. „Noaptea visez la clipa în care PNL va avea un candidat la Primăria Râmnicului care va şi câştiga alegerile. Edmund Hillary a avut curajul să plece într-o expediţie cu 100 de persoane pentru a pune steagul Noii Zeelande pe vârful muntelui Everest. Şi a reuşit, dar nu a fost singur. Lângă el a fost şi un şerpaş Tenzing, iar acela va fi viceprimarul Râmnicului”, a menţionat el, înainte de începerea votului. Tot din surse, am aflat că cel pe care şi l-a dorit penelistul în postura de viceprimar al Râmnicului, în eventualitatea în care Frâncu ar fi ales edil al municipiului, este Eugen Scarlat (fost director al Distrigaz Sud, care deţine o firmă de construcţii de apartamente ce a câştigat, în judeţ, licitaţii cu nemiluita), un liberal a cărui imagine publică este destul de şifonată. Din păcate, planurile lui Frâncu au fost date peste cap pentru că Scarlat nu a fost ales membru al BPM, reuşind să ocupe doar o amărâtă de funcţie de supleant. Şi Constantin Moneanu – cunoscut publicului larg drept „Moncy-Poncy”- era cât pe ce să nu fie membru, acesta regăsindu-se pe lista lui Frâncu, după alegeri, undeva la coada clasamentului la poziţia 18.

Liste paralele

„Ajutaţi-mă să lucrez cu echipa propusă (mesaj transmis de mai multe ori pe parcursul discursului său – n.r.) şi vă spun astăzi, într-o zi de istorie pentru partidul nostru, că Emilian Frâncu va câştiga alegerile locale. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, le-a spus el colegilor de partid. Dar, ca şi la alegerile de anul trecut pentru funcţia de preşedinte al PNL Vâlcea, fotoliu pe care l-a pierdut umilitor în faţa lui Cristian Buican, Frâncu a fost sabotat de colegii de partid, cei din „tabăra Buican” care, în timpul votului, au dat delegaţilor o listă paralelă, conţinând 17 persoane, pe care se regăseau persoane neagreate de Frâncu. Este vorba de Adrian Chelcea – fost secretar coordonator al campaniei lui Ion Nicolae pentru alegerile parlamentare în Colegiul Râmnic Sud – Dan Popescu, Ion Oprea şi Calotă Adrian, care, de altfel, au şi fost aleşi membri în Biroul Politic Municipal. Cu doar câteva zile înainte de alegerile de la municipiu, liberalul spune că în cazul în care în Biroul Permanent al partidului va intra unul dintre cei mai sus menţionaţi îşi va da demisia şi va lăsa conducerea partidului altcuiva.

Pe surse, am fost informaţi că după citirea rezultatului alegerilor, dându-şi seama că va trebui să se alieze cu duşmanii politici declaraţi, Frâncu a făcut o criză nervoasă, urlând din toţi rărunchii că a fost tras pe sfoară, cei care au asistat la discuţie afirmând chiar că l-au văzut vorbind singur de supărare. În funcţiile de vicepreşedinte al partidului au fost aleşi: Ioan Florescu, Gheorghe Ioniţă, Eduard Vârlan, Bogdan Pruteanu, Adriana Statie, Algina Tricuţă, Doina Petre, Dumitru Vîlcu şi Florin Smeureanu, în timp ce secretar al partidului a fost ales Ion Popescu.

Dacă Bogdan Pistol a venit cu un slogan politic – în alegerile pentru fotoliul de edil intitulat „Râmnicul, oraş deschis”, Emilian Frâncu a umblat la nuanţe, numind municipiul „Casa Noastră”, un program electoral despre care el spune de pe acum că este câştigător. În plus, liberul a făcut şi un pronostic pentru viitoarele alegeri locale, fantezist ce-i drept, ce i-a încântat peste măsură pe delegaţi, aplaudându-l de mama focului: „Ce-mi propun să fac: vreau să fac din PNL Rm. Vâlcea cea mai puternică forţă politică. Vreau să depăşim şi numeric, dar mai ales calitativ organizaţiile municipale de la PSD şi PDL. Dacă vom obţine la Râmnic 13 – 14.000 de voturi, şi sunt sigur că le vom obţine, vom avea şi preşedinte de CJ şi vom avea un câştig pentru toţi liberalii din judeţ. Râmnicul va fi un bastion liberal.

Îmi propun să avem un scor de peste 30% la alegerile municipale. Îmi propun să avem cel puţin 7 consilieri municipali şi un viceprimar. Se înţelege de la sine că vom avea şi primarul”, a conchis Frâncu.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU