Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dan Niţu aleargă după un colegiu uninominal

INCERTITUDINI. Dilemă mare pentru unul din principalii finanţatori ai PNL Vâlcea. Dorindu-şi cu ardoare să ocupe un post de parlamentar în viitorul mandat, omul de afaceri Dan Niţu se vede pus în situaţia de a rămâne fără un colegiu uninominal. Asta pentru că, aşa cum spune zicala românească, „cine fuge după doi iepuri nu prinde niciunul”.

Din câte se pare, patronul de la Damila a fost până de curând convins că va ieşi învingător dacă se va arunca în luptă pentru un post de deputat pe Colegiul Uninominal Bălceşti. Din păcate, speranţele i-au fost spulberate, iar omul de afaceri a căzut cu picioarele pe pământ când a auzit că deputatul în funcţie Dan Mazilu îşi pregăteşte revenirea în rândurile social – democraţilor şi cu siguranţă el va fi candidatul pe acest colegiu. Mai mult decât atât, şi în varianţa în care Dan Mazilu se hotărăşte să rămână la UNPR, primarii PSD din sudul judeţului, care sunt în majoritate, nu-l vor susţine nici în ruptul capului pe Niţu. „Evident că îl vom susţine pe Dan Mazilu, el ne-a ajutat în tot acest timp, chiar dacă a fost la UNPR. Îl cunoaştem de mult timp şi suntem prieteni. Nu-l putem trăda” – ne-a mărturisit un primar PSD, a cărui identitate nu o putem dezvălui din motive lesne de înţeles. Astfel, finanţatorul PNL Vâlcea, Dan Niţu, a înţeles se pare mesajul şi s-a reorientat.

În „luptă” cu Chiţoiu

Dacă pe Colegiul Uninominal Bălceşti nu mai poate candida, conştient că are şanse minime să câştige în faţa deputatului Mazilu, omul de afaceri liberal s-a gândit să-şi arunce privirea în municipiu. Conform unor înţelegeri preliminare dintre liderii USL Vâlcea, liberalii ar urma să aibă două posturi de parlamentari în Râmnic, un senator şi un deputat pe Colegiul Uninominal Rm. Vâlcea – Nord. În aceste condiţii, Dan Niţu s-a gândit că postura de deputat de Râmnic nu i-ar sta deloc rău, iar susţinerea din partea primarului Emilian Frâncu şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, ar avea-o cu siguranţă pentru că pe ambii i-a ajutat financiar în campania electorală. Numai că şi aici iţele i-au fost încurcate, dar de această dată de un „greu” al liberalilor de la centru, nimeni altul decât ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu. Acesta din urmă se dă vâlcean, deşi nu a participat niciodată la viaţa politică vâlceană, iar ajutor din partea sa nu au văzut autorităţile judeţului nostru. Cu toate acestea, Chiţoiu vrea să vină „paraşutat” de la centru şi să i se asigure un colegiu uşor de câştigat, fără ca el să se implice prea mult. Astfel că, liderii PNL Vâlcea s-au gândit să-i dea Colegiul Uninominal Rm. Vâlcea – Nord, în dauna colegului lor vâlcean, a omului de afaceri care a finanţat cu sume imense de bani toate campaniile electorale din Vâlcea şi căruia liberalii îi datorează succesul de la alegerile locale. Rezumând, patronul de la Damila, Dan Niţu, riscă să rămână pe tuşă la alegerile parlamentare din toamna acestui an, pentru că pe de-o parte s-ar implica într-o luptă pe care o poate pierde, iar pe de altă parte pentru că un „paraşutat” râvneşte la postul său bine meritat.

CLAUDIA STANCIU