Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: arhiva Vocea Valcii

Dan Niţu atacă Guvernul: „Fermierul român pierde… din cauza incapacităţii celor care guvernează”

Foto: arhiva Vocea ValciiUn nou atac al senatorului PNL de Vâlcea, Dan Nițu, la adresa actualilor guvernanţi. De această dată, parlamentarul vâlcean consideră că gestionarea sesiunii de depunere a cererilor pentru subvențiile agricole europene a fost un adevărat dezastru anul acesta, agricultorii fiind derutaţi şi induşi în eroare şi, astfel, pierzând un ajutor financiar important.

„Fermierul român pierde pe două părți: o dată pentru că România are cel mai scăzut nivel al subvenției din Uniunea Europeană, iar acum pentru că nu poate să beneficieze de acest ajutor din cauza incapacității celor care guvernează de a veni cu niște măsuri legislative oportune, coerente și unitare care să îi încurajeze pe români să facă agricultură performantă.

În Vâlcea, de exemplu, suprafața de teren agricol pentru care s-a solicitat subvenție în acest an este cu aproximativ 13% mai mică faţă de anul trecut (69.000 ha faţă de 79.000 ha în 2014) și asta pentru că fermierii nu au depus cererea pentru accesarea acestor bani, pe de o parte pentru că legislaţia a apărut cu mare întârziere şi procedura de depunere a fost destul de complicată, dar mai ales din cauza faptului că anumite primării nu au eliberat documentele solicitate, deși fermierii deţin acte şi utilizează suprafeţele agricole.

Agricultorii din judeţul Vâlcea au pierdut astfel peste un milion de euro. Consider că Instituţia Prefectului ar fi trebuit să se implice mai mult și să pregătească din timp această acţiune, astfel încât legislaţia aferentă să fie interpretată în mod unitar de către toate primăriile. Au fost emise trei Ordine de ministru care reglementează acest domeniu, ultimul apărut cu doar cinci zile înainte de termenul limită de depunere a cererilor, care mai mult i-au derutat pe fermieri, dar şi pe funcţionarii din primării care, în lipsa unei instruiri, au interpretat legea după cum s-a priceput fiecare” – spune parlamentarul PNL, Dan Niţu.