Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

MAGISTRAŢII AU DECIS: Mihai Bălan rămâne în libertate

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să-l lase în libertate pe Mihai Bălan, fostul director al CET Govora, pe numele căruia procurorii DNA au cerut mandat de arestare preventivă.

Solicitarea procurorilor a fost respinsă şi la primă instanţă, dar şi la instanţa de apel, proces ce a avut loc miercuri, 2 decembrie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii nr.897 din data de 20 noiembrie 2015, pronunţată în Camera de Consiliu de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr.4211/1/2015, privind pe inculpatul Bălan Mihai. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea contestaţiei formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat, în sumă de 35 lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă de Cameră de Consiliu, azi 2 decembrie 2015” – se arată în minuta instanţei.

Reamintim că fostul director al CET GOVORA, Mihai Bălan, a fost reţinut în seara zilei de 19 noiembrie 2015, de procurorii DNA pentru 24 de ore, acesta fiind cercetat pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de abuz în serviciu. Bălan este acuzat în acelaşi dosar în care procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de senatorul ȘOVA DAN-COMAN, senator, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În fapt, Mihai Bălan este acuzat că, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, în calitate de director general, a încheiat două contracte de asistenţă juridică cu o societate de avocatură „recomandată” de senatorul Dan Şova, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractele s-au încheiat pe perioade a câte 1 an (2011-2012 şi 2013-2014), iar obiectul acestora se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. O parte din suma încasată de societatea de avocatură, mai exact 60.000/lună, îi reveneau lui Şova.

„În sarcina inculpatului Bălan Mihai s-a reținut că acesta, în calitate de director general al CET Govora, a încheiat cu o societate de avocați două contracte și, în perioada ianuarie 2012 – august 2014, a avizat din partea CET plățile efectuate în baza celor două contracte, cu încălcarea dispozițiilor legale, conduită care a condus la vătămarea intereselor legale ale CET Govora și a produs o pagubă patrimoniului societății în cuantum de 1.301,410 lei” – susţin procurorii DNA în rechizitoriul lor.