Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Smulgeţi întâi neghina şi legaţi-o în snopi, ca s-o ardem…

Moto: „V-am lăsat săraci şi proşti, v-am găsit şi mai săraci şi proşti”

Gata, s-a sfârşit odiseea sculpturii Cumințenia Pământului a lui Brâncuşi şi, de acum, celebra operă de artă a reintrat definitiv în patrimonial românesc. Prin decizia Guvernului, am cumpărat a doua oară sculptura! Guvernul a decis să completeze diferenţa de sumă necesară achiziţionării operei lui Constantin Brâncuşi, după ce prin subscripţia publică s-au strâns doar 1,2 milioane de euro, faţă de 6 cât era prevăzut. Sculptura aceasta, creaţia reprezentativă a lui Brâncuşi, este evaluată internaţional la 20 milioane de euro.

Negocierea la 11 milioane, este un avantaj pentru noi şi este departe de a fi „o escrocherie” sau „o intrigă a lui Soroş”, după cum se afirmă pe alocuri. Păcat că unii nu au o minimă cunoştinţă a valorilor româneşti, dar sunt extrem de vocali! Opera lui Brâncuşi (unul dintre puţinii artişti care spune ceva pe plan internaţional) era o oportunitate unică: dacă statul nu-şi exercita dreptul de preempţiune acum, într-o viaţă de om s-ar putea să nu mai apară ocazia asta.

Ziaristul Ion Cristoiu, un formator de opinie cu greutate, a mâzgălit ceva contradictoriu despre prescripţia publică la care a apelat guvernul Cioloş, lăsându-mă cu gura căscată. Încă un domeniu, artă, la care se pricepe comentatorul atotştiutor, marele „maestru de la Găgeşti”… Nu a pomenit niciodată despre cât ar valora pe piaţa de artă lucrarea. Asta i-ar fi demontat „acuzaţiile”. În schimb, a instigat opinia publică afirmând că Dacian Cioloş n-are bani pentru mamele cu copii, dar are bani pentru escrocheria care e: Afacerea Cuminţenia Pământului”!

Nu mă surprinde atitudinea lui Cristoiu. Întotdeauna comuniştii au avut alergie la opera lui Brâncuşi. Nu ştiu dacă din cauza culturii precare sau din cretinism. Comuniştii, adică fraţii de arme ai „meşterului”, au fost cei care au refuzat moştenirea genialului sculptor şi aşa s-a trezit Franţa cu un muzeu fabulos Brâncuşi în centrul Parisului unde vizitatori veniţi din toată lumea fac coadă.

Mai cu ceva timp în urmă, Academia Română a dat publicităţii Procesul-verbal prin care a fost consemnat refuzul daniei maestrului Brâncuşi, pe motiv de artă decadentă. Actul este semnat de “k-k-demicienii” ţării de vază de atunci. Urmarea a fost că Franţa a primit tot atelierul genialului artist, dar l-a obligat pe Brâncuşi (avea vârsta de 80 de ani) să se facă franţuz, pe motiv că legea lor nu le permitea să accepte danii de la străini.

Marele patriot şi vaşnic pesedist – condamnat definitiv – Liviu Dragnea a declarat la Antena 3, că întreaga campanie de subscripţie publică pentru opera lui Constantin Brâncuşi s-a transformat într-o campanie de imagine pentru premierul Dacian Cioloş şi că nu este corect ca acum statul să achite integral sculptura şi să strângă apoi banii din donaţii. Băăăi, comunistule! „Cuminţenia Pământului” este a poporului român. În numele acestui popor, guvernul Cioloş face ce trebuie, ne reîntregeşte patrimoniul cultural naţional refuzat sau distrus de ai tăi.

Tras de mânecă, liderul social-democrat s-a contrazis, mai apoi, cu privire la preţul sculpturii. Dacă la A3 a afirmat că suma de 11 milioane de euro i se pare foarte mare, mai târziu declara că, „dacă Guvernul considera că este un obiectiv naţional, se poate face efortul, care nu e foarte mare, să se achiziţioneze”. Ne-am săturat de mincinoşi-incompetenţi-ipocriţi-escroci şi mai ales de trădători de ţară. Aveam datoria să încercăm tot ce ne stă în putinţă ca să ne păstrăm valorile. Cele vii, dar şi cele patrimoniale!