Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Gigi Becali vinde fabrica de armament de la Drăgășani

Omul de afaceri Gigi Becali este pe cale să vândă Fabrica de armament de la Drăgășani. Patronul FCSB susține că a primit deja un avans consistent de la o companie americană dispusă să investească și să producă armament în țara noastră.

Principalele piețe de desfacere ar uma să fie România și Ucraina. Tranzacția se ridică la 13 milioane de dolari, însă este nevoie de un aviz din partea Consiliului Concurenței.
Întinsă pe o suprafață de 40 de hectare, Uzina Mecanică Drăgășani a fost cumpărată de Gigi Becali în 2004, în urma unei licitații. De-a lungul timpului, omul de afaceri a încercat de mai multe ori să o vândă, însă abia acum a primit o ofertă care îi convine.

Gheorghe Becali deține 95 la sută din acțiunile Fabricii de armament, restul aparține Asociației Salariaților de la Uzina Mecanică și doar o mică parte de 0,5 la sută statului român prin Ministerul Economiei. Americanii sunt interesați să cumpere toate acțiunile deținute de omul de afaceri din Pipera, însă tranzacția poate fi realizată doar în baza unui aviz de la Consiliul Concurenței.
Pentru că este vorba de o tranzacție cu o companie americană, practic, dinafara spațiului Uniunii Europene, este necesară o analiză a Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe, entitate din care fac parte o serie de secretari de stat din diferite ministere, angajați SIE și SRI. Documentele au fost transmise, așa cum spune procedura, inclusiv Comisiei Europene, iar oficialii statului român au la dispoziție aproximativ 30 de zile să acorde sau să respingă transferal acțiunilor.
Firma interesată să cumpere la Drăgășani se numește Romanian Allied International Defense, iar din bord fac parte doi generali români, doi generali americani, un fost ambassador al Statelor Unite în România și Aurel Cazacu, fost director Romarm, compania statului producătoare de armament. Cazacu este și președintele Consiliului de Administrație al Uzinei de Armament. Compania spune acesta va funcționa în România cu aprobarea statului american.
Fabrica de la Drăgășani a fost construită între 1980 și 1984, în timpul războiului dintre Iran și Irak, însă din 1996 și-a oprit activitatea. Uzina nu are datorii.