Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ce poţi face când ai poprire pe cont

În goana după bani, statul este primul care atentează la finanţele românilor. Flămând, bugetul înghite orice leuţ. Finanţele te execută şi dacă ai restanţe la taxe şi impozite de mii de lei, şi dacă ai de plată doar 100 de lei. Conform legii, la 30 de zile de la data la care a expirat scadenţa datoriei, statul blochează toate conturile care apar pe numele contribuabilului vizat. Somează băncile să vireze banii, iar acestea transferă automat sumele. Strict tehnic, poprirea unui cont înseamnă că nu mai ai acces la banii tăi de pe card şi că nu mai poţi face transferuri sau alte plăţi. Banca poate să blocheze atât sumele existente în cont, cât şi pe cele provenite din încasările viitoare, până la stingerea datoriilor. Dacă ai conturi deschise la mai multe bănci, află că plăteşti de mai multe ori aceeaşi datorie. Înarmează- te, aşadar, cu multă răbdare dacă vrei să-ţi recuperezi banii daţi în plus. Durează mai bine de o săptămână – timp în care te plimbi de la bancă la administraţia financiară şi înapoi ca să primeşti şi să ştampilezi hârtia doveditoare cum că banii datoraţi au fost într-adevăr viraţi – ca să-ţi deblochezi conturile poprite. Nu-ţi convine situaţia? Avocaţii spun că singura opţiune a celor nemulţumiţi este să dea statul în judecată.

Dacă nu ai datorii la stat, dar au trecut deja trei luni de la ultima rată plătită pentru creditul luat de la bancă, te poţi aştepta oricând ca angajatorul să te anunţe că ţi s-a pus poprire pe salariu, la cererea executorului. Chiar dacă te înţelegi cu patronul să-ţi plătească leafa în mână, şi nu prin bancă, tot nu-ţi primeşti întreaga sumă. Se opreşte o treime direct la angajator, care nu îi mai virează către tine. Atenţie, dacă ai ajuns în situaţia aceasta, eşti deja înregistrat ca restanţier la Biroul de Credit şi îţi va fi imposibil să mai obţii un alt împrumut, fie el şi unul de refinanţare. Potrivit Biroului de Credit, cei înregistraţi în baza de date sunt şterşi automat după patru ani şi asta doar dacă fac dovada că în perioada amintită şi-au achitat toate datoriile restante şi nu au mai acumulat altele noi. Dacă nu mai ai venituri, pentru că ai rămas şomer, de exemplu, banca va trece la identificarea proprietăţilor pe care le ai şi la valorificarea lor pentru acoperirea creanţei. Faptul că împrumutul nu este garantat cu ipotecă nu înseamnă că banca nu poate să-ţi ia locuinţa. Creditorul poate trece la executarea oricărui bun aflat în posesia debitorului până la acoperirea integrală a creanţei.

Pentru majoritatea datornicilor, şansele de a scăpa de datorii fără nici o repercusiune sunt mici. Dar cum nu există executare silită perfectă, te poţi apăra prin contestaţie la executare. Un avocat bun poate prelungi semnificativ procedurile de executare silită, apărând posibilitatea prescrierii. Legea spune că dacă timp de trei ani de la înregistrarea primei întârzieri la plată nu începe executarea silită, creditul se prescrie. Există însă şi venituri pe care nici banca, nici Fiscul nu le poate cere în contul datoriei, oricât ar vrea. Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele şi alte indemnizaţii cu destinaţie specială stabilite potrivit legii nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorie.

Atenţie! Băncile pot executa silit nu doar persoanele care fac credite, ci şi pe garanţii lor. Dacă creditul este purtător de ipotecă, atunci banca o va putea executa. Dacă a fost cogirat de o altă persoană, atunci banca îi poate cere acesteia banii sau, în lipsa lor, bunurile personale. Dacă băncii nu-i rămâne decât să pună poprire pe venituri, poate reţine cel mult 30% din salariul trecut pe cartea de muncă. În schimb, dacă ai venituri şi dintr- un contract de colaborare, banca îţi poate lua toţi banii încasaţi astfel. Cu alte cuvinte, scapă doar cei care nu au nici un fel de contract de colaborare, carte de muncă, proprietăţi şi conturi.