Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Misterul insolvenței de la Hidroelectrica

Cântecul nostru de dragoste din această vară lungă și fierbinte, aproape ireală și greu de suportat de sufletele românilor adevărați, și-așa încercate de griji și nevoi, a avut, printre altele și cuvintele de libertate, demnitate și adevăr, pentru țară, oamenii ei și viitorul copiilor noștri, nedumerire, deziluzie, îngrijorare, teamă, neliniște, prăbu șire, deznădejde, zbucium, suferință, ru șine, durere, rătăcire, renunțare, resemnare, inimă, suflet, tristețe, durere, freamăt, alinare, regăsire, speranță, mândrie, curaj, revoltă, emoție, tremur, zâmbet, mulțumire, suspin și iară și teamă. Acest cântec l-am cântat noi cu patimă, trăindu-i fiecare vers. Iar ei, ei trădătorii națiunii noastre, ei dușmanii adevărului și libertății, ei cântau și jucau „Cazaciocul” vânzării de țară în Parlament…

Două scandaluri de top zguduie viața economică și socială a țării: insolvența HIDROELECTRICA și vânzarea pachetului de acțiuni ale statului la OLTCHIM. Ambele au fost generate de interese politice care, acum, scapă românilor, dar suspiciunea lor se îndreaptă spre guvernanții uslamiști, care le-au și găsit „mirii” , așteptând numai momentul prielnic să scape de ele, fiind încă sub supravegherea FMI. Procedura insolvenței de la Hidroelectrica este o procedură cu caracter general și permite protecția unui debitor aflat în insolvență pentru a nu ajunge în faliment. Odată deschisă procedura, există două posibilități juridice: reorganizarea (asta se dorește la  Hidroelectrica) sau falimentul (la Oltchim). În cazul în care în urma reorganizării (vânzării de hidrocentrale de la Hidroelectrica) nu se obțin destule resurse financiare pentru acoperirea datoriilor se ajunge la faliment. Vânzarea hidrocentralelor este mult mai rentabilă pentru cumpărător decât cumpărarea SC Hidroelectrica SA, pentru că se cumpără o hidrocentrală fără datorii, care produce profit din prima secundă ulterioară încheierii procesului de cumpărare. Dar Hidroelectrica înseamnă 60 de ani de muncă și de sacrificii enorme a zeci de mii de români care și-au sacrificat familiile, tinerețea, sănătatea și unii chiar viața pe șiantiere, în mizerie, izolare și lipsuri. Oameni care au lucrat la TCH (Hidroconstrucția), Energomontaj, UCMR, ISPH etc. firme care erau mândria tehnologiei și inovației ingineriei românești, se zbat azi în neputiința ca și alte zeci de milioane de români care au cotizat pentru a fi construită această perlă a economiei românești. Se spune că activele Hidroelectrica valorează 1 miliard de euro. E o minciună, valoarea este de zeci de ori mai mare.

Falsa insolvență

În data de 15 iunie a.c., SC Hidroelectrica SA a cerut să intre în insolvență, producând stupoare. Compania a susținut că unul dintre motivele care stă la baza cererii de insolvență este reducerea cifrei de afaceri cauzată de seceta prelungită. Însă, potrivit unor informații transmise chiar de companie, Hidroelectrica a ajuns la o producție apropiată de media multianuală,  fapt care i-a permis să tranzacționeze energie chiar și pe bursă. Hidroelectrica a mai trecut printr-o secetă foarte puternică în 2003 și atunci nu s-a pus problema intrării în insolvență iar în următorul an, situația s-a redresat, înregistrându-se chiar profit. Toate aceste informații arată că situația Hidroelectrica este departe de a fi de natură să o oblige să intre în insolvență.

Politicul se amestecă în economic

De când la guvernarea țării se află oamenii USL, treburile administrației țării devin tot mai încurcate și mai pline de mister. După cacealmaua referendumului care a consumat zeci de milioane de euro fără să poată fi demis președintele Băsescu, alte două ” bombe” cu efect întârziat țin capul de afiș al scandalului media și al distrugerii țării. Primul scandal s-a numit Hidroelectrica, urmat, îndeaproape, de scandalul OLTCHIM, aflat în derulare. În ambele societăți comerciale, proaspeții guvernanți, veniți în fruntea bucatelor cu neajunsuri și pe secetă financiară, prin cele dispuse, au cântat și jucat ” Cazaciocul” , fără dorințe de mai bine pentru țară. Dacă la baza celor două turbulențe grave ale social economicului țării, ținem cont că se află premierul Ponta și guvernanții USL, dar și faptul că se apropie alegerile parlamentare și cei aflați astăzi la putere vor să rămână în continuare, înțelegem totul. Să plece ” ai lor” , să vină ” ai noștri” , adică ” băieții deștepți” să fiealții sau, dacă nu se vor găsi, și ăștia să devină ” ai noștri” . Atât la Hidroelectrica cât și la Oltchim, în fruntea celor care pun în practică schimbarea hotărâtă de politicienii uslamiști – prin insolvență sau vânzare de acțiuni, s-a aflat Remus Vulpescu „președinte (suspendat) al Consiliului de Administrație de la Hidroelectrica, în prezent șieful Oficiului pentru  Participațiile Statului și Privatizare în Industrie. Acesta a fost numit șief al OPSPI pe 17 mai și cu toate acestea, pe 18 iunie, el s-a semnat pe un document transmis presei cu funcția de președinte al CA, semn că suspendarea a fost numai de ochii lumii. Următorul administrator judiciar la Hidroelectrica a fost numit Remus Borza, partener în firma Euro Insol împuternicită cu aplicarea insolvenței. Atât Remus Vulpescu (împuternicit în vânzarea acțiunilor Oltchim), cât și Remus Borza, sunt foști colegi de facultate și prieteni cu premierul Victor Ponta, dar și cu senatorul PSD Dan Șova, afirmat prieten cu toți cei amintiți. De curând, firma Euro Insol a fost reconfirmată ca administrator judiciar al Hidroelectrica în cadrul primei adunări a creditorilor, stabilindu-se, totodată și onorariul administratorului care va fi de 50.000 euro lunar, suma fixă, plus un comision de succes cuprins între 1 milion de euro și 3 milioane de euro, în funcție de data la care va ie și Hidroelectrica din insolvență.

Suspiciuni

După cum v-am spus, la data de 15 iunie s-a cerut insolvența la care ne referim chiar de Hidroelectrica. În mod suspect, procedura de insolvență s-a deschis la data de 20 iunie, după numai 5 zile, de și se șitie că la Tribunalul București se dau termene foarte lungi, motivat de faptul că sunt foarte multe cereri înregistrate pe rol. Apoi, Ministerul Economiei și  ministrul Chițoiu nu șitiau de insolvența cerută, ministrul fiind plecat în concediu în Austria (cum ajung ăștia mari demnitari, cum le pute să- și petreacă vacanțele legale în țară!). Un alt semn de întrebare l-a creat declarația președintelui CA al Hidroelectrica (Remus Vulpescu) din care a reie șit că nu șitia nimic de deschiderea insolvenței, cererea de la Tribunal nepurtând semnătura sa. La data de 20 iunie, Tribunalul București s-a pronunțat, în dosarul nr. 22456/3/2012, în sensul admiterii cererii formulate de debitoarea SC Hidroelectrica SA, deschiderii procedurii generale a insolvenței, desemnând, totodată, ca administrator judiciar pe EuroInsol SPRL. Chiar și această numire de administrator creează suspiciuni, pentru că, în mod normal și legal, trebuia să fie o concurență de oferte, numai că instanța a admis participarea doar a unei singure societăți de insolvență. La acea dată, Remus Borza, unul din acționarii de la EuroInsol, era un mare necunoscut și doar ulterior s-a aflat despre prietenia sa cu premierul Victor Ponta și președintele CA Hidroelectrica Remus Vulpescu. În ” familie” , deci!

Șmecherii de cartier

După publicarea în M.O. a ” Raportului privind propunerea de continuare a perioadei de observație în procedura generală” de către administratorul judiciar EuroInsol, la data de 12 iulie a.c., s-a putut constata, cu stupoare (dar cine să mai facă dreptate în țara asta?), că lichidatorul, în mod nepermis, a făcut plăți, până la data de 5 iulie, în valoare de 88.501.606 lei, numai către băncile creditoare, reprezentând rate și dobânzi scadente. Prin această mișcare, lichidatorul Remus Borza și-a asigurat voturile majoritare (68%) pentru admiterea planului său de insolvență și acceptul pretențiilor  pentru onorariul său și comisionul de succes. Borza va primi bani foarte mulți, chiar nevisați de el și prin celelalte avantaje, în afara onorariului și comisionului.

Puțină contabilitate

Pe când s-a declarat insolvența, Hidroelectrica datora (20.06.2012) suma de 3,6 miliarde lei (noi), adică 821 milioane de euro. Valoarea creanțelor solicitate de creditori, prin cele 381 de cereri de creanțe înregistrate la Tribunalul București se ridică la 5,4 miliarde de lei (noi), adică 1,23 milioane de euro. În contabilitatea firmei, datoria reală este de 3,6 miliarde de lei, la care se adaugă suma de 870 milioane de lei noi, cerută de ” băieții deștepți” , cu titlul de daune interese, ca urmare a rezilierii contractelor de vânzare-cumpărare de energie. După cum s-a putut constata, lichidatorul a respins această sumă, ea nefiind înscrisă în tabelul preliminar al creditorilor publicat. În suma solicitată de creditori la masa credală, admisă și necontestată de administratorul judiciar, se află și datoria unității insolvante față de creditorii chirografari Hidroconstrucția SA, Energomontaj – București, Energoaparataj SA și alții. Remus Borza a făcut plățile numai către bănci, din motivele arătate mai înainte, dar legat de chirografari și plățile față de aceștia, nu a vorbit nimic și – ATENÅ¢IE! – nici nu va face nimic. Pe această cale tragem un semnal de alarmă privind pierderea sumelor cu care s-au înscris la masa credală chirografarii amintiți, sursele noastre de pe lângă guvernanții interesați de schimbări și avantaje – la și de la „Hidroelectrica, declarându-ne rituos că țeapa care li se va da nu va putea fi pedepsită în vreun fel.

Falimentul bate la ușă

Creditorii chirografari se află în mare pericol. Ei lucrează și acum la obiectivele aparținând SC Hidroelectrica, înregistrează, în continuare, pierderi, motivat că nu și-au încasat banii restanți și lucrările se fac din capitalul circulant al firmelor lor, consumându-se și acesta, în curând. Ca urmare, unitățile economice specializate în construcții hidrotehnice, cu peste 15 mii de salariați specializați pe faze de producție, cu multă experiență în domeniu, se află în pragul falimentului, neputând să plătească nici măcar salariile oamenilor, nemaivorbind de plata terților și a obligațiilor față de bugetul statului. Și asta pentru că administratorul judiciar Borza nu le-a plătit nici măcar un leu partenerilor contractuali care continuă investițiile unității de unde ia el bani cu sacul. Mai mult decât atât, creditorii chirografari nu au fost anunțați de reducerea investițiilor pentru perioada viitoare, administratorul judiciar mărginindu-se să afirme, printr-un interviu, că investițiile din semestrul II au fost reduse de la 870 milioane lei (noi) „prevăzute și anunțate la începutul anului 2012 „la 311 milioane lei (noi). Dar chirografarii s-au aprovizionat cu materii prime, materiale și echipamente pentru realizarea întregului contract la valoarea și volumul de muncă stabilit în luna ianuarie, astfel că ei înregistrează, și la acest capitol, imobilizări de fonduri circulante.

” Taxa de șimecher”

Din informațiile noastre, administratorul judiciar Borza a purtat discuții cu executanții lucrărilor hidrotehnice aflați în calitate de creditori chirografari, cerându-le acestora să aplice la fiecare factură înaintată SC Hidroelectrica SA un discount comercial de 10% din valoarea pretinsă pentru lucrările executate și recepționate, adică să se fure singuri. Reacția acestora a fost furibundă, ” executanții” explicând că nu pot face o asemenea reducere, profitul net al lucrărilor prestate de unitatea lor fiind de numai 3%. Cu alte cuvinte, prestatorii au fost somați să fure de acasă, ca să dea administratorului judiciar” taxa de șimecher” . Și se vorbește că acești bani pretin și ar fi ” bani pentru partid” , pentru că se apropie alegerile. Care partid? Nu credem că mai vreți să șitițiAloo, DNA și Parchetul General? Dovediți-ne și nouă, contribuabililor din taxele cărora vă luați salariul ( și încă unul consistent), că vă puteți auto-sesiza și dispuneți urgent începerea urmăririi penale a infractorilor.

Ce (mai) trebuie făcut?

Creditorii chirografari au posibilitatea să solicite celor de la Hidroelectrica compensarea sumelor pe care ei le au de încasat cu terții care datorează, la rândul lor, sume de bani către CEZ Vânzare SA. Compensarea se poate face de lichidatorul desemnat (Euro Insol), care, credem noi, nu are niciun interes să sugereze asta, pentru că i se diminuează comisionul special stabilit procentual pentru sumele ” salvate” de la plată. În acest caz, creditorii se pot adresa judecătorului sindic desemnat în cauză (de la Tribunalul București), care le va admite solicitările, în conformitate cu art. 52 din Legea nr. 85/2006 a insolvenței.

NB – • DEX = CHIROGRAFÁR, -Ă, chirografari, -e, adj. (Jur.; și substantivat) (Persoană) care deține un drept personal de creditor pe baza unui act sub semnătură privată.

ROMEO POPESCU