Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CLANUL LĂBUŞ, acuzat de şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală

Vâlcea este zguduită de un nou scandal de corupţie, în care sunt implicaţi interlope, dar şi adjunctul şefului Poliţiei Municipale, Gabriel Oprea. În dimineaţa zilei de marţi, 13 ianuarie a.c. în judeţul Vâlcea, dar şi în Bucureşti au avut loc 29 de percheziţii domiciliare, vizată fiind o grupare infracţională organizată, specializată în şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală. Percheziţiile au fost efectuate de procurorii DIICOT Vâlcea, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, Bucureşti şi Craiova şi a Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea şi Olt.
Dubele jandarmilor au cărat toată dimineaţa suspecţi, dar şi saci de documente la sediul DIICOT din Râmnicu Vâlcea. În jurul orei 12, a fost adus la sediul DIICOT şi Mihai Obreja pentru audieri. Întrebat de ce a fost reţinut de mascaţi, Mihai Obreja a răspuns că nu ştie şi că nu este vinovat de acuzaţiile care i se aduc. Imediat după Obreja, alte trei persoane, printre care şi o tânără, au mai fost aduse cu cătuşe la mâini în sediul DIICOT. Majoritatea suspecţilor sunt apropiaţi de-ai lui Mihai Obreja, printre ei numărându-se şi contabila firmelor lui Lăbuş.

Conform anchetatorilor, Mihai Obreja, cunoscut în mediile în care se învârtea drept Miţă Lăbuş, este liderul grupării, care se ocupa de şantaj şi spălare de bani.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2008 pe raza mun. Rm. Vâlcea a fost constituit un grup infracţional organizat format iniţial din numiţii O. M., S. P. V., P.C., B. A. şi D. G.M., la care au aderat mai multe persoane şi care a acţionat în mod coordonat în vederea săvârşirii infracţiunilor menţionate.
În concret, membrii grupării identificau persoane potente financiare din mediul de afaceri care erau atrase să deruleze activităţi comerciale cu societăţile pe care membrii grupării le controlau sau cărora le erau oferite sume de bani cu dobândă, pentru a sprijini realizarea obiectului de activitate al societăţilor părţilor vătămate.
În fapt intenţia membrilor grupării era aceea de a crea o dependenţă a persoanelor vătămate faţă de ei.
Ulterior, prin constrângere, victimele erau determinate să renunţe la obţinerea contravalorii serviciilor prestate, respectiv să plătească dobânzi exorbitante la sumele pe care le împrumutau.
O modalitate de racolare consta în includerea victimelor în anturajul grupului, ocazie cu care acestea luau la cunoştinţă în mod direct de acţiunile de constrângere pe care membrii grupării le exercitau cu privire la alte persoane, victimelor fiindu-le totodată relatate modalităţile agresive în care se acţiona şi în acest context fiindu-le indusă o stare de temere.
De asemenea, în împrejurările arătate, victimelor le erau prezentate şi relaţiile pe care liderul O M le avea în mediul politic, al organelor judiciare şi al factorilor de decizie administrativă la nivel local, creând astfel acestuia o imagine de persoană „protejată”.
Prejudiciul cauzat până în prezent de ridică la peste 800 000 euro.
La sediul D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Vâlcea vor fi aduse 13 persoane în vederea audierii.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.” se arată în comunicatul DIICOT.