Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pensionarii au pichetat din nou prefectura

” Nemulțumiți de scăderea pensiilor

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

PROTEST. Nemulțumiți de decizia președintelui, de a reduce pensiile cu 15%, luatăîn urma consultărilor cu cei de la FMI, pensionarii vâlceni au fost chemați miercuri, 12 mai a.c., la un miting organizat de Liga Pensionarilor, săprotesteze împotriva acestei hotărâri în fața prefecturii Vâlcea. Pensionarilor li s-au alăturat membri ai Sindicatului funcționarilor publici din administrație precum și președintele filialei vâlcene a CNSRL Frăția.

Zilele trecute, în urma negocierilor cu delegația Fondului Monetar Internațional, președintele Băsescu a anunțat măsuri radicale ce vor fi aplicate începând cu 1 iunie a.c.. Acestea se referăla reducerea drastică a cheltuielilor statului, și anume, reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, precum și scă derea pensiilor și ajutorului de șomaj cu 15%.

La auzul acestor vești pensionarii din întreaga țară s-au simțit încă o datăneîndreptățiți, considerând că dacă mai are loc o scă dere a pensiilor nu vor mai avea din ce sătrăiască .

Încercând săse opunăunor astfel de hotărâri, conducerea Ligii Județene a Pensionarilor Vâlcea a organizat miercuri, 12 mai a.c, o întâlnire cu toți pensionarii, în cadrul că reia au pichetat Prefectura. Președintele Ligii, Gheorghe Caloianu, a făcut apel la toți pensionarii săse prezinte în număr cât mai mare la această manifestație, astfel că , Față de protestul de la sfârșitul lunii martie, numărul celor prezenți a fost substanțial mai mare, ajungând în jur de 200 de persoane. „Miercuri, 12 mai a.c., începând cu ora 10, până la ora 12, la nivel județean noi, pensionarii, am pichetat Prefectura, iar la nivel național reprezentanți ai Federației Sindicatelor Pensionarilor din România, din care facem parte, au pichetat Guvernul. Totodatăsăptămâna acesta vor avea loc întâlniri între Federația Pensionarilor și celelalte confederații sindicale, precum CNSLR Frăția și Cartel Alfa, pentru a ne alătura lor. E bine sămergem cu tinerii pentru că ei au mai multe posibilități, mai multăforță. Cu toții suntem nemulțumiți de hotărârile Președintelui, iar cel mai grav este că se va ajunge în situația în care oamenii nu vor mai suporta și vor ieși în stradăca în Grecia”, a declarat acesta.

Deși s-au arătat de acord, în principiu, cu necesitatea luării unor măsuri care săconsolideze bugetul țării, pensionarii au solicitat ca reducerea pensiilor săse facă diferențiat, în funcție de nivelul acestora, respectiv pensiile mai mari săsuporte un procent de reducere mai mare. În privința plafonului sub care pensiile nu ar trebui reduse, protestatarii au avut două opinii, avansând cifrele de 1000 lei și 1500 lei. Totodată, i-au înmânat reprezentantului Guvernului în teritoriu, prefectul, Petre Ungureanu, un memoriu adresat premierului Emil Boc.

De asemenea, Liga s-a adresat deputaților și senatorilor din județ, adresându-le câte un memoriu pentru a le cere ajutorul în ceea privește menținerea punctului de pensie la 45% din salariu mediu brut pe economie. Conform spuselor lui Caloianu toți parlamentarii vâlceni contactați vor susține această propunere în mor categoric, fără nicio problemă.

„Încercă m toate soluțiile, vrem săajungem la o înțelegere amiabilă. Sperăm totuși sănu treacă hotărârea președintelui. În caz contrar vom face un miting național și vom protesta până se rezolvăaceste probleme”, a mai adăugat președintele Ligii Județene a Pensionarilor Vâlcea.

„Cerem săni se respecte bătrânețea. Dacă ne mai iau 15 % din pensie, cu ce o sătrăim? Dăm milioane de lei pe lunăpe medicamente, dacă ne scade pensia unde o săajungem? Am lucrat o viațăîntreagă, zeci de ani, și acum nici bătrânețea nu pot sămi-o duc liniștit. Chiar așa puțin respect au pentru bătrâni?”, afirma un pensionar îngrijorat.