Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Toţii proprietarii din cele cinci comune vâlcene traversate de gazoductul BRUA vor fi despăgubiţi

Conducta internaţională de gaze BRUA, care va conecta sistemele de transport de gaze naturale ale Bulgariei, României, Ungariei şi Austriei, va trece prin cinci localităţi vâlcene.

Transgaz a accesat un grant în valoare de 179 de milioane de euro, parte a Mecanismului Conectarea Europei, destinat lucrărilor de pe teritoriul României la gazoduct. Acest proiect presupune construirea unui nod coridor de transport de gaze ce va tranzita teritoriul ţării noastre şi va atrage pe piaţa românească şi europeană noi resurse de gaze.

Avantajele României de pe urma proiect se vor resimți direct în buzunarul românilor: dincolo de un preț mai bun la gaze, se vor crea noi locuri de muncă pentru lucrările de execuţie şi exploatare, precum și o mulțime de oportunități pentru piața furnizorilor de servicii și echipamente care activează în domeniul energiei.

De asemenea, magistrala internaţională de gaze va dinamiza construcţia de infrastructuri energetice ce pot fi conectate la posibilele noi surse de gaze din Marea Neagră.

Guvernul României salută semnarea Acordului BRUA, privind alocarea sumei de 179 de milioane de euro în vederea realizării infrastructurii de pe teritoriul României a gazoductului: ”Prin confirmarea acestei importante alocări financiare europene, România îşi consolidează poziţia pe harta strategică a viitoarei Uniuni Energetice a UE. Realizarea acestei infrastructuri va ridica nivelul de securitate energetică a României prin asigurarea, în perspectivă, a accesului la surse şi trasee diversificate pentru aprovizionarea cu gaze şi a interconectării la piaţa energetică regională şi europeană. De asemenea, realizarea acestei infrastructuri va deschide noi oportunităţi pentru implicarea furnizorilor de echipamente şi servicii energetice din România şi din restul Europei şi va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuţie şi pentru exploatare pe teritoriul României. În perspectivă, noua infrastructură va fi conectată la posibilele noi surse de gaze din Marea Neagră” se arată în comunicatul Executivului, potrivit Mediafax.

În etapa de proiectare, în anumite zone vâlcene s-a decis modificarea variantei inițiale de traseu a conductei, pentru a fi evitată suprapunerea acesteia cu o plantație de afin realizată cu fonduri europene, situl protejat Dealurile Drăgășaniului, o plantație didactică (livadă școlară) și alte zone cultivate din Gușoieni.

Comuna Guşoeni, traversată de 13 km de gazoduct

Pe raza comunei Guşoeni, magistrala internaţională de transport de gaze va avea o lungime de 13 km, trecând peste proprietăţi private. Primarul localităţii, Nicolae Concioiu a declarat că se fac demersuri pentru despăgubirea proprietarilor pe ale căror terenuri va trece magistrala şi că din 2017 vor începe lucrările.

„S-a ivit această situaţie ca pe teritoriul localităţii noastre să se construiască o magistrală de gaz metan, într-un proiect cu finanţare europeană, ce se chemă proiectul BRUA. Este vorba de magistrala care leagă Bulgaria, România, Ungria şi Austria. Pe teritoriul comunei Guşoeni, traversează pe o distanţă de 13 km, în general, pe terenuri extravilane. În aceste zile ne confruntăm cu solicitările mai multor cetăţeni în vederea obţinerii documentelor de proprietate, acestea fiindu-le necesare pentru plata despăgubirilor. Anul acesta se vor finaliza toate procedurile de pregătire a documentaţiei, şi de la anul se începe efectiv executarea investiţiei.” a declarat primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu.