Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Dobre, un primar fără concurenţă în comuna Dăeşti

DeVOTAT. Este primar al localităţii Dăeşti de 22 de ani, însă ultimul mandat al pesedistului Ion Dobre este plin de realizări, alesul reuşind să se întreacă pe sine şi demonstrând că administraţia locală nu mai are secrete. Reabilitări şi modernizări de şcoli şi grădiniţe, asfaltări de drumuri, realizarea unor baze sportive moderne, reabilitarea căminelor culturale, introducerea sistemului de apă şi canal în aproape toată localitatea figurează printre marile reuşite din acest mandat ale lui Ion Dobre. Experienţa vastă acumulată în administraţia publică locală în acest timp, lucrurile bune făcute pentru comunitate, capacitatea şi dorinţa de a continua şi finaliza proiectele începute sunt argumente ce-l recomandă pe social-democratul Ion Dobre pentru încă un nou mandat în localitatea Dăeşti. Mai mult decât atât, primarul localităţii Dăeşti, Ion Dobre, este susţinut de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, alături de care are proiecte mari pentru comună.   

• Rep.: Domnule primar Ion Dobre, care sunt principalele investiţii pe care aţi reuşit să le finalizaţi în acest mandat?

• Ion Dobre: În acest mandat am reuşit să finalizez lucrările la reţeaua de canalizare pe 24 de kilometri, precum şi finalizarea lucrărilor la 12 staţii de re-pompare şi 2 staţii de epurare. De asemenea, am reabilitat 3 kilometri de reţea de alimentare cu apă din satul Fedeleşoiu până la intersecţia din satul Sînbotin. Am reabilitat Căminul Cultural din satul Sînbotin, fiind construite grupuri sanitare interioare şi amenajat un spaţiu pentru bucătărie. Am construit un teren de sport cu gazon artificial la Şcoala cu clasele I-VIII Dăeşti, am reabilitat în totalitate instalaţia electrică de la Şcoala cu clasele I-VIII Dăeşti, am construit grupuri sanitare moderne în interiorul şcolilor din satele Dăeşti şi Fedeleşoiu. Mai mult, am reabilitat reţeaua de iluminat public din localitate, fiind instalate lămpi cu becuri economice, iar cu sprijinul CEZ Oltenia SA am reabilitat reţelele de distribuţie a energiei electrice din localitate pentru îmbunătăţirea tensiunii electrice la consumatori,  fiind montate posturi noi de transformatoare în satul Sînbotin, în punctul Obreaja şi punctul Intersecţie Sînbotin, în satul Dăeşti, în punctul Valea-Albă şi punctul Teodorescu – Fuereşti. Pot să vă mai spun că, cu sprijinul direct al preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, am reuşit reabilitarea a 2,5 kilometri din drumul judeţean 703L, de la hotarul cu oraşul Călimăneşti până la zona DGRS Dăeşti. Tot cu sprijinul direct al preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, am reuşit reabilitarea a 3,3 kilometri din drumul judeţean 703F de la hotarul cu municipiul Rm. Vâlcea până în zona familiilor Radu, Stroescu, Sima din satul Fedeleşoiu. De asemenea, am alocat fonduri Bisericii Sf. Nicolae din satul Dăeşti pentru extinderea cimitirului bisericii, am alocat fonduri şi au şi fost procurate materiale pentru schimbarea acoperişului de la Biserica Sf. Paraschiva din satul Băbueşti, am asfaltat drumul sătesc de la intersecţia Sînbotin până în apropierea Bisericii din satul Sînbotin pe o lungime de 580 de metri şi am balastat drumurile săteşti şi comunale pe anumite porţiuni pentru a fi menţinute în stare practicabilă.

• Rep.: Deseori, la proiectele propuse spre aprobare aţi avut piedici din partea consilierilor. De ce credeţi că au recurs la asemenea şicane?

• I.D.: În prima parte a mandatului, când am avut majoritate în Consiliul Local, nu au fost probleme în adoptarea hotărârilor şi în mod direct în aprobarea proiectelor propuse de mine. După ce în Consiliul Local Dăeşti s-a format o altă majoritate, atunci au început problemele privind aprobarea proiectele propuse de mine, precum şi sistarea aprobării finanţării proiectelor care fuseseră aprobate anterior. Lupta în Consiliul Local Dăeşti a fost numai acea de a da jos pe viceprimarul Petre Ionescu pe care îl votaseră în 2008, având în vedere faptul că satul Fedeleşoiu nu are nici un salariat în cadrul aparatului primarului şi pentru o legătură mai strânsă cu cetăţenii din acest sat, s-a stabilit ca viceprimarul să fie din satul Fedeleşoiu. În ultima perioada însă, consilierii majoritari, şi anume Gheorghe Popolan, Ştefan Călin, Constantin Rizea, Titel Petrescu, Aurel Jibleanu şi Adrian Turcă, au blocat toate finanţările la proiectele mari de infrastructură, pentru ca eu, ca primar, să nu mai pot face nici o lucrare, pentru a nu fi votat de cetăţeni pentru un nou mandat.

• Rep.: Cât a contat în activitatea Primăriei Dăeşti episodul uite vicele, nu e vicele?

• I.D.: Acest episod cu schimbarea viceprimarului a fost cel mai murdar şi urât din activitatea Consiliului Local Dăeşti din ultimii 4 ani. Vreau să vă spun că de 4 ori, atât instanţele de judecată, cât şi prefectul judeţului Vâlcea au anulat hotărârile de schimbare din funcţie a viceprimarului Petre Ionescu ca fiind ilegale, consilierii desemnaţi mai sus din nou s-au întrunit şi au adoptat noi hotărâri ilegale. Aştept cu interes verificarea privind legalitatea acestor hotărâri de către noul prefect, ţinând cont şi de faptul că celelalte hotărâri care au fost anulate sau suspendate de prefectul anterior, precum şi de instanţele de judecată au făcut ca Primăria comunei Dăeşti să fie obligată să plătească, prin sentinţă judecătorească, despăgubiri băneşti lui Petre Ionescu, pentru faptul că a fost schimbat ilegal, de circa 200 milioane lei vechi. Aceşti bani vor fi plătiţi din bugetul localităţii, din impozitele şi taxele pe care cetăţenii comunei le achită către primărie din cauza unor orgolii prosteşti şi a unor interese meschine. Nu există în judeţul Vâlcea un alt Consiliu Local cu o activitate atât de ilegală în funcţionare, în ceea ce priveşte  adoptarea de hotărâri.

• Rep.: Aţi venit în 2008 în faţa cetăţenilor din Dăeşti cu o ofertă electorală. Cât din ce v-aţi propus atunci este finalizat?

• I.D.: După cum aţi văzut,  am prezentat, la începutul interviului, realizările mandatului şi consider că în mare parte am respectat promisiunile făcute dăeştenilor în campania electorală din 2008.

• Rep.: Care sunt lucrările aflate pe lista de priorităţi în perioada următoare?

I.D.: Reabilitarea a 4,5 kilometri de reţea de apă, prin schimbarea conductei de oţel cu ţeavă de polietilenă, şi extinderea reţelei în zonele unde nu există sursă de apă potabilă şi extinderea reţelei de canalizare în toate zonele din localitate unde există apă curentă. De asemenea, modernizare drumurilor comunale 17 şi 19, Dăeşti – Băbueşti şi Dăeşti – Berila, sunt o prioritate pentru mine. Mai mult, mai am în plan şi continuarea lucrărilor de asfaltare a 5 kilometri de străzi săteşti din satele Dăeşti, Fedeleşoiu şi Sînbotin, continuarea lucrărilor de betonare a rigolelor stradale, amenajarea a două terenuri de sport cu gazon artificial în satele Fedeleşoiu şi Sânbotin şi construirea grădiniţei cu două grupe de clasă din satul Dăeşti – Şcoala Veche. Printre proiectele ce se vor realiza în mandatul meu viitor se mai numără realizarea  proiectului „Piste pentru biciclişti” cu finanţare de la Ministerul Mediului, reactualizarea Planului Local de Urbanism General, finalizarea lucrărilor la baza sportivă din satul Fedeleşoiu, construirea  Parcului de  Recreere din satul  Fedeleşoiu, fiind contract încheiat pentru finanţare cu Ministerul Mediului, executarea lucrărilor de asfaltare a 5,7 kilometri de drumuri agricole şi rezolvarea promptă a problemelor tuturor cetăţenilor.

• Rep.: Enumeraţi pe scurt primele trei probleme cu care se confruntă cetăţenii din Dăeşti şi care necesită soluţionare de urgenţă…

• I.D.: Principalele probleme ale localităţii pe care le consider prioritare ar fi: reabilitarea şi modernizarea drumurilor comunale şi săteşti, reabilitarea reţelei de apă şi extinderea acesteia şi construirea unei grădiniţe moderne.

• Rep.: Care sunt proiectele cu finanţare externă pe care aţi reuşit să le atrageţi în localitate?

• I.D.: În judeţul Vâlcea ne numărăm pe primul loc dintre cele 3 localităţi al cărui proiect, cu finanţare europeană pentru modernizarea drumurilor agricole din localitate, a fost selectat la finanţare. Am semnat contract cu Ministrul Agriculturii pentru finanţarea proiectului de asfaltare a 5,7 kilometri de drumuri  agricole în satele Fedeleşoiu (drumul Zăcătoare), Dăeşti (drumul Secături, drumul Laz) şi Sînbotin (drumul Cartofi şi drumul Lacuri), în valoare de 45 miliarde lei vechi, proiect câştigat pe măsura 125A, urmând ca în cel mai scurt timp să se ţină licitaţia pentru a fi desemnată societatea ce va executa lucrările. De asemenea, suntem singura comună din judeţul Vâlcea şi a doua din Regiunea Sud-Vest Oltenia care a depus un alt proiect de finanţare cu fonduri europene şi am fost declaraţi eligibili. Şi acest contract de finanţare a fost semnat cu Ministerul Agriculturii, proiect denumit Grup de Acţiune Locală Castra Traian, în valoare de  130 miliarde lei vechi, bani care vor fi destinaţi pentru finanţarea diferitelor proiecte ale cetăţenilor din localitate pe diferite măsuri.

• Rep.: Cum stă Dăeştiul  la capitolul sport, dar cultură?

• I.D.: În localitatea Dăeşti există în execuţie construirea unei Baze sportive moderne în satul Fedeleşoiu, punctul Muscel, unde deja s-au construit terenul de fotbal, vestiare moderne pentru cei care participă la diferite competiţii, tribună pentru spectatori, o pistă de alergare, o groapă de sărituri,  iar întreaga zonă este împrejmuită. În cel mai scurt timp, va fi însămânţat gazonul pentru spaţiul de joc şi  se vor monta scaunele moderne în tribună. Pe acest stadion îşi vor desfăşura meciurile de fotbal echipele locale atât de juniori, cât şi de seniori ale formaţiei Oltul Dăeşti. La Şcoala din satul Dăeşti am construit un teren de sport cu gazon artificial,  unde, pe lângă elevii şcolii din localitate, vin pentru a juca fotbal foarte mulţi tineri din localitate. Căminul din satul Sînbotin a fost reabilitat în totalitate şi urmează ca şi Căminul Cultural din satul Fedeleşoiu să fie modernizat. În acest sens a fost depus un proiect la Ministerul Culturii pentru reabilitare Cămin Cultural Fedeleşoiu, în valoare de 20 miliarde lei vechi, fonduri guvernamentale prin Campania Naţională de Investiţii, iar proiectul nostru este primul ca punctaj pe judeţul Vâlcea, urmând ca în cel mai scurt timp să se organizeze licitaţia pentru execuţia lucrărilor.

• Rep.: Cu ce slogan aţi intrat în această bătălie politică din acest an?

I.D.: Ion Dobre, un primar DeVotat!

• Rep.: De ce v-ar acorda un nou vot de încredere cetăţenii din Dăeşti?

• I.D.: Provin din rândul dăeştenilor, sunt născut şi crescut în Dăeşti. Cunosc toate nevoile oamenilor, sunt un om de cuvânt, mi-am ţinut întotdeauna promisiunile. Am încredere că dăeştenii mei, cum îmi place mie să le spun, au înţeles în cei 22 de ani de când sunt primar ce fel de om sunt şi îmi vor acorda încă o dată votul atât mie, cât şi consilierilor mei (PSD) de care am nevoie pentru a-mi realiza proiectele.

CLAUDIA STANCIU