Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Consilierii judeţeni au făcut rapoarte de activitate în bătaie de joc

• Desconsideră electoratul

NEIMPLICARE. Rapoartele anuale de activitate ale consilierilor locali şi judeţeni, care ar trebui să prezinte detaliat şi inteligibil toate activităţile pe care fiecare din ei le-a făcut în anul precedent în favoarea cetăţeanului care i-a votat, fie că au fost făcute la repezeală, fără a-i oferi alegătorului prea multe informaţii utile, fie lipsesc au fost postate pe site-ul Consiliului Judeţean cu întârziere, pentru a trage cât mai mult de timp. Multe dintre rapoartele de activitate, sunt ilare, conţin lucruri deloc interesante pentru cetăţeni şi sunt scrise doar de dragul de a fi scrise.

„Cu ocazia şedinţelor de lucru ale comisiei de specialitate am constatat că procesele-verbale ale şedinţelor Consiliului Judeţean Vâlcea au fost corect  întocmite. Precizez că, atunci când a fost cazul, informaţiile solicitate pentru desfăşurarea şi organizarea în condiţii corespunzătoare a şedinţelor de lucru au fost prezentate la timp, atât de către instituţiile publice subordonate, cât şi de către aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Vâlcea. Am avut întâlniri cu consilierii locali din următoarele unităţi adinistrativ-teritoriale din judeţul nostru : municipiul Rm.Vâlcea, Goleşti, Ocnele Mari, Câineni, Malaia, Băbeni, Horezu, Şuşani, Mădulari, Prudeni, Amărăşti, Pesceana, Ionesti, localităţi în care am acordat cetăţenilor audiente. Am căutat să rezolv, în condiţiile legii, problemele acestor cetăţeni. Am colaborat cu primarii şi aparatul de specialitate al acestora, în scopul îndeplinirii atribuţiilor stabilite de lege în competenţa lor. Activitatea pe care o voi desfăşura pentru exercitarea în mod corespunzător a mandatului de consilier judeţean se va baza pe legalitate, oportunitate, necesitate, pe principiile autonomiei locale”, este o parte din raportul de activitate al alesului judeţean PDL, Bogdan Almaşi, despre care se ştie deja că face figuraţie în Consiliul Judeţean. Însuşi raportul de activitate ne arată dezinteresul consilierului faţă de cei care l-au trimis pe un scaun călduţ de consilier. Unul dintre cele mai scurte şi lipsite de conţinut raporturi, este cel al alesului Ion Belciu (PSD), în care apare o listă lungă, cât o zi de post, cu vreo două pagini, cu datele şedinţelor ale Consiliului Judeţean. „Sesiuni de instruire.  Nu – lipsă fonduri.

Audienţele cu cetăţenii le desfăşor aproximativ în fiecare zi în sediul biroului parlamentarilor de colegiu, domnul deputat Mazilu Constantin şi domnul senator Coca Laurenţiu, unde primesc sesizările cetăţenilor din zonă, o parte le rezolv pe loc, iar pe celelalte le trimit către instituţiile împuternicite”, aflăm din raportul lui Belciu, cunoscut şi ca „alesul-cifră”.

Rapoarte, în bătaie de joC

Un alt raport, scurt, concis, care arată lipsa de implicare este cel al alesului PNL, Constantin Monceanu care ne povesteşte cu mândrie: „Am participat la diferite festivităţi şi manifestaţii publice organizate cu prilejul «Zilei Imnului Naţional», «Ziua Eroilor», «Zilele Oraşului Brezoi» şi zilele comunelor Galicea, Stoileşti, Pauşeşti precum şi festivalul folcloric «Învârtita Dorului» din comuna Vaideeni. Activitatea pe care am desfăşurat-o până în prezent în exercitarea mandatului de consilier judeţean o voi continua în conformitate cu legislaţia în vigoare, contribuind la adoptarea hotărârilor Consiliului Judeţean Vâlcea”.  Mania cifrelor, pentru a masca lipsa de implicare şi pentru a scrie mai multe pagini în raport, o are şi alesul judeţean liberal, Gheorghe Pasat. Iată ce spune liberalul: „Am fost prezent la toate şedinţele Comisiei pentru buget, finanţe şi administrarea teritoriului. Datele la care s-au ţinut aceste şedinţe au fost : 27.01, 28.01, 16.02, 18.02, 20.02, 23.02, 27.03, 30.03, 28.04, 29.04, 07.05, 27.05,. 26.06, 29.06, 28.07, 29.07, 21.08, 24.08, 15.09, 28.09, 29.09, 27.10, 28.10, 27.11, 28.11,21.12,22.12,28.12. În cadrul şedinţelor comisiei de specialitate au fost dezbătute de fiecare dată toate punctele de pe ordinea de zi ale şedinţelor ordinare sau extraordinare care urmau să se desfăşoare. În timpul acestor dezbateri mi-am explicat punctul de vedere care în câteva rânduri a fost diferit de cel al colegilor din comisie, care sunt membrii PSD (2) şi PDL (2) care s-au comportat ca aliaţi”. Chiar dacă seamănă a banc, e chiar raportul unui consilier!

Alesul judeţean, Sorin Nedelcu are chiar şi sfaturi pentru consilieri, chiar dacă a arătat vreodată că este interesat de asemenea lucruri: : „Consider că prioritatea numărul unu a consilierilor judeţeni este aceea de a da sprijini autorităţilor locale pentru ca proiectele să fie cunoscute şi analizate cât mai urgent de către plenul Consiliului Judeţean, iar susţinerea financiară să se facă pe criterii strict obiective şi nu ce ţin de apartenenţa politică a primarilor sau a consiliilor locale majoritare politic. Ca membru al comisiei pentru servicii publice, turism şi protecţia mediului mă voi axa pe finalizarea proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea turistică Voineasa, judeţul Vâlcea”, şi atragerea de fonduri pentru împădurirea a cât mai mari suprafeţe de teren degradat prin atragerea de fonduri de la MADR şi de la Ministerul Mediului şi Pădurilor”, susţine el.

RAUL POP