Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Peste 2,2 miliarde lei au cheltuit străinii în ţara noastră în primul semestru

Conform unei statistici dată publicităţii de Institutul Naţional de Statistică, hotelurile şi pensiunile turistice au găzduit în primul semestru 840.000 de nerezidenţi, care au cheltuit 2,2 miliarde lei (500 milioane euro).

Din statistica INS rezultă că, în primul semestru al anului 2014, fiecare străin venit în România a cheltuit în medie 596 de euro pe perioada sejurului. Peste jumătate dintre cheltuielile efectuate sunt destinate cazării. Pe segmentul de afaceri, turiştii preferă în special cazarea cu mic dejun inclus, în proporţie de 92,8% din totalul cheltuielilor pentru cazare.

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12%, din care alimentele au avut o pondere de 34,9%, iar cadourile şi suvenirurile de 33,6%.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au reprezentat 54,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cele pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au fost de 64,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în prima jumătate a anului, 41% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat de către aceştia a fost avionul, în cazul a 77,4% din numărul total de turişti, urmat de autoturismele proprii (13,2%) autocare şi autobuze (7,2%), trenuri, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete (2,2%).