Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Parlamentarii vâlceni trebuie să înceapă „curăţenia” în spitale

Multe spitale din ţară se află în situaţia celor din Vâlcea. Cu bani prea puţini pentru a asigura medicamentaţia şi alimentaţia pacienţilor internaţi, cu datorii, cu personal medical predispus la şpagă şi care este obosit şi de multiplele joburi secundare din clinici şi cabinete private. În aceste condiţii, supunem atenţiei parlamentarilor vâlceni, dar şi conducerii Consiliului Judeţean Vâlcea câteva măsuri care pot fi luate. Unele pe plan legislativ iar altele pe plan administrativ.

Farmacii interne

Pare paradoxal, dar nu există spital în ţara noastră care să nu aibă imediat în vecinătate una sau mai multe farmacii. Redactorii noştri au verificat şi au constatat că farmaciile din preajma spitalelor au adaosuri comerciale mari, mult mai mari decât alte farmacii. În aceste condiţii propunem înfiinţarea unor farmacii care să aparţină spitalelor şi din care să poată fi achiziţionate medicamente, pe bază de reţetă, exclusiv persoanele internate în spital. Pentru că statul nu este în stare să asigure medicamentaţia gratuită prevăzută de lege nici măcar pacienţilor ce necesită intervenţii chirurgicale propunem o măsură legislativă care să scutească total de TVA farmaciile interne din unităţile medicale de stat iar adaosul comercial al acestora să fie de maximum 20%. În acest fel se va uşura situaţia pacienţilor internaţi care trebuie să îşi achiziţioneze singuri medicamente dar în acelaşi timp spitalele vor putea produce şi un profit care ar putea fi folosit pentru achiziţia medicamentelor necesare intervenţiilor chirurgicale. Ştim că o astfel de măsură se va lovi de interesele proprietarilor de farmacii deschise în porţile spitalelor şi bănuim că aceştia vor face tot posibilul ca să stopeze acest demers dar credem că o clasă politică parlamentară şi unită spre binele cetăţeanului îşi va impune punctul de vedere.

Impozite mai mari

Nu poţi interzice unui medic, unei asistente sau unei infirmiere să presteze şi în unităţi medicale de stat şi în cele private. Există însă suspiciuni, întemeiate, că personalul medical dirijează cu bună ştiinţă pacienţii din cabinetele de stat către cele private, mai ales când este vorba despre analize medicale. În acelaşi timp este evident că un medic va acorda mai multă atenţie pacientului venit la cabinetul privat decât la cel de la stat. În aceste condiţii propunem o măsură care să fie aplicată nu numai personalului din sănătate dar şi celui de învăţământ. Toată lumea să fie obligată să dea o declaraţie asupra veniturilor care le obţine şi a locurilor de muncă. Orice persoană care lucrează concomitent la stat şi în mediul privat să fie obligată să suporte un impozit dublu pe venitul de la stat. Adică un impozit de 32%. Cui nu îi convine poate alege să practice medicina sau învăţământul numai în mediul privat. Sumele obţinute din acest impozit suplimentar să fie vărsate direct în bugetul Ministerului Sănătăţii şi al Învăţământului.

Analize în laboratoare proprii

Peste tot s-au înmulţit laboratoarele private. Fel de fel de analize şi investigaţii medicale cu aparatură modernă se fac pe bani buni în cabinete private. În acest timp laboratoarele din spitale nu funcţionează din lipsă de fonduri, de substanţe, reactivi etc., dar mai ales din cauză că personalul medical este interesat să mute pacienţii de la stat în privat. Puţină lume ştie că Spitalul de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea are un laborator modern de analize. Cu toate acestea sute de pacienţi sunt trimişi să îşi facă analizele în altă parte. Spitalele ar putea obţine fonduri din taxarea unor investigaţii medicale dar la preţ mai mic decât în cabinetele private, iar bolnavii ar putea face economie. În această zonă se poate lucra şi legislativ dar şi managerial.

Hrana pacienţilor este scumpă şi proastă

În unele spitale se mănâncă mai bine. În altele mai rău. În unele se fură mai mult. În altele mai puţin. Dar toată lumea ştie că se fac afaceri pe bani foarte mulţi cu hrana pentru pacienţii internaţi. Este absurd că spitalele au cumpărat să spunem anul trecut cartofi la preţ de 2-3 ori mai mare decât cel din en gros-uri. Este un adevărat jaf cu aceste achiziţii. Credem că ar fi util ca pe plan local să se controleze aceste achiziţii, iar din comisiile care se ocupă de aprovizionare să facă parte consilieri judeţeni şi locali care să verifice lunar preţurile. Corect ar fi ca produsele să fie cumpărate de la societăţi vâlcene care oferă cel mai bun preţ sau chiar de la producători direct acolo unde se poate. O transparenţă totală ar elimina mare parte din afacerile ilegale. De exemplu conducerile spitalelor ar trebui să fie obligate să remită presei trimestriale listele cu furnizorii şi preţurile la care au achiziţionat toate produsele alimentare.

Sufocarea Urgenţelor

A crescut numărul persoanelor care nu beneficiază de asigurare medicală. Mulţi din aceşti oameni nu mai au posibilitatea să îşi achite singuri contravaloarea asigurării la CAS. Nu au loc de muncă, nu au venituri şi în disperare de cauză apelează la internările prin urgenţă. Urgenţele sunt sufocate astfel de pacienţi a căror afecţiuni nu implică neapărat o urgenţă, dar care nu pot beneficia altfel de investigaţii medicale. Credem că s-ar putea institui o taxă pe alcool şi tutun care să fie colectată în fiecare judeţ de la comercianţii de alcool şi tutun şi vărsată în contul CAS. Aceşti bani ar putea acoperi asigurările medicale minime pentru persoanele care nu au venituri, nu au loc de muncă, ajutor de şomaj, pensie etc. şi care ar putea astfel să fie încurajate a nu mai apela la Serviciul de Urgenţă.

Speranţele în USL

Anul trecut o mare parte din populaţia ţării şi-a pus mari speranţe în programul actualului Guvern şi în promisiunile candidaţilor USL de la locale şi parlamentare. Sunt multe domenii în care aceşti oameni sunt limitaţi în acţiuni de situaţii economice mondiale,de obligaţiile asumate de fostele guvernări de o mulţime de alţi factori. Dar suntem siguri că nimic nu îi împiedică a schimba lucrurile în bine acolo unde se poate. Iar Sănătatea este un loc în care există o mulţime de nereguli, de aranjamente murdare, corupţie, evaziune fiscală, jaf al banului public. Şi este un domeniu în care lucrurile pot fi schimbate în bine. Pentru mulţi din cetăţenii acestui judeţ ar conta foarte mult dacă parlamentarii vâlceni şi conducerea judeţului ar demara acţiuni care să schimbe lucrurile în bine.

RADU DUMITRESCU