Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

La începutul săptămânii, vâlcenii au luat cu asalt Agenția pentru Protecția Mediului

Agenția pentru Protecția Mediului Vâlcea a fost luată cu asalt luni, 10 octombrie 2016, de sute de vâlceni, care au venit de la primele ore ale dimineții pentru a-și depune dosarele în cadrul programului Casa Verde. Funcționarii de la Protecția Mediului au fost un pic depășiți de situație, susținând că nu se așteptau la atât de mulți oameni, chiar din prima zi de demarare a proiectului.

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a lansat prima sesiune a Programului Casa Verde Clasic. Aceasta este programată să se desfășoare în perioada 10 – 24 octombrie, iar cei interesați pot depune dosarele la sediile agenţiilor pentru protecţia mediului din judeţele de reşedinţă.

Prin acest program populaţia şi persoanele juridice pot beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Programul este destinat atât populaţiei cât şi pentru persoanele juridic. Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice.

Echipamentele finanţate pentru populaţie prin Casa Verde sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel:

– până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;
– până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate;
– până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Pentru accesarea finanţărilor prin Casa Verde populaţia are de parcurs cinci paşi, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Mediului.

Pasul 1.: Depunerea dosarului de finanţare la agenţia teritorială de protecţia mediului.
Pasul 2.: Urmărirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare în Program.
Pasul 3.: Semnarea contractului de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu.
Pasul 4.: Demararea lucrărilor.
Pasul 5.: Depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare.

Miza bătăliei pentru subvenţiile la panourile solare. Cu cât au scăzut facturile celor care le folosesc

Motivul cozilor interminabile de la Agențiile pentru Protecția Mediului din toată țara îl reprezintă reducerea masivă a cheltuielilor, în special cele pentru încălzire sau gaze. Facturile pot scădea la jumătate pe timp de iarnă şi chiar la 10 la sută pe timp de vară, spun furnizorii.

Aşa că, deşi subvenţia de la stat nu va acoperi integral valoarea echipamentelor, amortizarea investiţiei se poate face chiar şi într-un singur an.