Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO: Cea mai mare plantaţie de măr e la Copăceni

Puţină lume ştie că în comuna vâlceană Copăceni se află cea mai mare plantaţie de măr din România. Doi investitori din Belgia au prospectat zona judeţului şi au constatat că cel mai bun teren se găseşte în localitatea unde primar este tânărul Tiron Tâmplărescu. Au concesionat pe o perioadă de 25 de ani terenul pe care îl deţine aici fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru şi s-au apucat de treabă. Au adus puieţi direct din Belgia, avantajul fiind că aceştia dau rod încă din primul an. Investitorii au făcut şi un depozit cu capacitate de 500 de tone de fructe şi o linie de sortare, investiţia totală fiind de peste 500.000 de euro. Pentru viitor este posibil să se investească şi într-o fabrică de conserve care ar crea şi alte multe locuri de muncă. Alături de merii de pe terenurile de la Copăceni au fost plantate şi alte culturi de cireş, căpşuni sau zmeură. Marele avantaj este că forţa de muncă este în mare parte din Copăceni şi oamenii pot să câştige un ban fără să facă naveta, la câţiva paşi de casă.

„Vrem să ajungem la 50 de hectare”

Inginerul Nicolae Vasile, administratorul afacerii belgienilor este convins că afacerea se va extinde în următorii ani şi se va ajunge la aproximativ 50 de hectare cultivate doar cu meri: „Iniţial s-au plantat două hectare şi jumătate, a fost ca un experiment să-i spunem aşa. Investitorii au văzut că totul decurge normal, chiar mai bine decât se aşteptau şi au început să dezvolte afacerea. Urmează să mai plantăm în acest an încă zece hectare, apoi la anul tot zece. Noi sperăm să ajungem la un moment dat undeva la 50 de hectare de meri plantaţi. Avantajul este că acest tip de măr produce încă din primul an, între 3 şi 5 tone la fiecare hectar. Depindem de mulţi factori, cel mai importanţi dintre ei fiind materialul săditor. Anul trecut a fost pentru noi unul dezastruos, fără să folosim cuvinte mari. Au fost precipitaţii abundente, a fost şi grindină. Cu toate acestea a fost o producţie destul de bună, ne-am acoperit costurile de producţie. Am scos şi ceva profit dar mic. În acest an sperăm să fie mai bine. La cum se prezintă în acest an plantaţia sperăm să facem undeva la 60 de tone de mere. Suntem mulţumiţi de forţa de muncă şi avem posibilitatea să mai aducem oameni la muncă. Anul trecut am avut aproximativ 50 de oameni angajaţi, în acest an numărul lor o să fie dublu, având în vedere că avem şi aproximativ 5 hectare de căpşuni. În acest moment, exceptând căpşunile, avem undeva la 25 de hectare plantate cu măr, cireşe, zmeură şi creştem în permanenţă.”

„Îi sprijinim cu tot ce putem”

Primarul Comunei Copăceni, Tiron Tâmplărescu, spune că le oferă tot ajutorul necesar oamenilor care se îngrijesc de afacerea belgienilor şi că ideea este una foarte bună, având în vedere locurile de muncă noi care au fost create: „Investitorii belgieni au ajuns la Copăceni prin intermediul domnului Păcuraru, care are aici o proprietate de de 50 de hectare. S-au cunoscut în Capitală, au venit aici, au luat legătura cu mine, le-am arătat pământul şi au început munca. S-a plantat iniţial pe o suprafaţă mai mică, apoi s-au extins. În prezent este plantată o suprafaţă de 15 hectare se măr, sunt şi căpşuni şi au mai concesionat încă 15 hectare de teren care urmează să fie populate cu măr şi păr din câte am înţeles. Este o idee foarte bună, noi îi sprijinim cu tot ce se poate. În primul rând sunt noi locuri de muncă. Sunt pe timpul verii 60-70 de persoane angajate ca zilieri şi în restul anului sunt 20 de persoane angajate permanent. Înainte să vină belgienii pe acest pământ nu era nimic, stătea degeaba”. În 1990, în Vâlcea erau peste 20 de mii de hectare cu pomi fructiferi. Până în 2013 mai rămăseseră doar 13 mii de hectare, fărâmițate și lucrate parțial.