Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO: Porumbei campioni la Bălceşti

De mai bine de 50 de ani, Dumitru Coţofană are o mare pasiune, creşte porumbei şi participă cu ei la concursuri naţionale şi internaţionale. Columbofilul stabilit la Bălceşti are în palmares multe medalii şi cupe şi de curând a înfiinţat primul club din oraşul vâlcean. În acest moment în gospodăria columbofilului sunt peste 140 de porumbei şi toţi participă la concursuri. Interesant este că Dumitru Coţofană nu a renunţat la pasiunea sa nici în perioada în care a locuit la bloc, în Oraşul Balş.

„Nu îmi las porumbeii pentru nicio sumă de bani”

Dumitru Coţofană explică de unde are pasiunea: „Pasiunea o am de copil, de prin anul 1964. Am stat în Craiova la un mare pasionat de porumbei era preşedintele asociaţiei din Bănie. La un moment dat, lână voliera lui mi-a făcut şi mie una mai mică, cu şase compartimente. Mi-a dat şase perechi de porumbei. Din acel moment mi-a spus că pot să merg şi eu la concursuri alături de el. Am fost la un concurs, am văzut că porumbeii se ăntorc acasă şi de atunci am rămas cu această pasiune.” Columbofilul din Bălceşti nu a renunţat la creşterea porumbeilor nici când a locuit la bloc: „Am stat la bloc în Balş dar nici atunci nu m-am lăsat, am crescut şi acolo porumbei pentru concursuri. Culmea că mai aveam un columbofil în bloc, pe scară chiar. Şi el creştea tot pe balcon porumbeii şi împreună mergeam la concursuri.” Coţofană recunoaşte că pasiunea sa este una costisitoare: „Totul costă, de la alimentaţie şi medicamentaţie, până la achiziţionarea porumbeilor şi mersul cu ei la concursuri. Cel mai departe porumbeii mei au zburat de la Donetsk din Ucraina. Au plecat de acolo şi s-au întors aici la mine în curte. Am avut şi porumbel care s-a clasat pe podium plecând de acolo, e drept că nu e primul loc. Satisfacţia cea mai mare este atunci când se întoarce acasă porumbelul, nu neapărat dacă a luat medalie sau diplomă. Eu nu am porumbei care nu zboară, nu ţin aşa ceva. Am făcut şi un club aici la Bălceşti, avem 39 de membri şi într-un an sperăm să ajungem la 60 măcar. În orice caz, pentru nicio sumă de bani nu îmi dau porumbeii mei.”

Familia îl înţelege

„Este foarte costisitoare pasiunea tatălui meu. Eu i-o înţeleg şi îmi plac şi mie porumbeii. E un mod plăcut de petrecere a timpului liber. Am ajuns să-i iubesc şi eu, am şi eu porumbeii mei, sunt înscrisă în club şi îmi petrec alături de ei mult timp. Acum o să merg şi eu la concursuri pentru primul an.”, spune fiica columbofiliului din Bălceşti, Mihaela Coţofană. Familia şi prietenii îi înţeleg pasiunea, chiar dacă este una costisitoare pentru bugetul unui pensionar. Pensionarul din Bălceşti a reuşit să înfiinţeze şi primul club de profil din oraşul Bălceşti care are deja 39 de membri. Columbofilii din Vâlcea sunt recunoscuţi în toată ţara şi anul trecut au reuşit să obţină peste 100 de titluri la competiţiile naţionale.