Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Căminul de la Bălcești, mărul discordiei între PSD și PNL! Încă nu a fost votată hotărârea de desființare

Soarta căminului pentru persoane vârstnice de la Bălcești nu a fost tranșată nici la ședința Consiliului Local Bălcești din data de 10 octombrie 2017, deși este cea de-a cincea ședință când se pune pe tapet acest subiect atât de controversat. De mai bine de un an de zile, căminul a rămas fără finanțare, primarul din Bălcești susținând că este peste puterile administrației locale administrarea acestui cămin, mai ales că acolo sunt bătrâni din toată țara, nu numai din Bălcești.
Pe de altă parte, Consiliul Județean Vâlcea vrea să preia clădirea pentru a înființa un Centru de Îngrijire pentru persoanele cu handicap, propunere pe care primarul Aleca o rspinge în totalitate.
Situația este una excepțională, însă consilierii locali PSD și PNL nu au reușit să cadă la pace pe acest subiect. Deși primarul Aleca a fost de acord până la urmă să achite datoriile restante ale Centrului în valoare de 537.776 lei, consilierii PSD au părăsit ședința, fără a se vota desființarea Căminului.

Deja, din data de data de 5 octombrie, cei 26 de beneficiari ai Căminului de bătrâni din Bălceşti, cinci dintre ei fiind din oraş, iar restul din alte localităţi vâlcene, au fost mutaţi în centrele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, instituţie ce se află în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea
„Toţi bătrânii au fost mutați în centrele DGASPC Vâlcea. Erau 26 de beneficiari, din care cinci din Bălceşti şi 25 de angajaţi. La propunea conducerii Căminului de Bătrâni, a lui Marian Geică, marţi, 10 octombrie, la ora 15.00, a avut loc şedinţă de Consiliu Local prin care s-a doreşte închiderea căminului. Este proiect de hotărâre iniţiat de mine, la propunerea Centrului. În data de 23 septembrie am avut şi un control din partea Avocatului Poporului, constatându-se că se încalcă drepturile beneficiarilor. Printre constatările lor la data vizitei, s-a reţinut că nu există un registru de vizită, că centrul nu are capacitatea de a acorda serviciile corespunzătoare beneficiarilor săi, din cauza constrângerilor financiare majore şi nu oferă alte soluţii de servicii sociale pentru aceştia şi că centrul nu poate acorda condiţii de viaţă adecvate conform nevoilor individuale şi situaţiei adecvate fiecărui beneficiar. De anul trecut, din septembrie, nu avem psiholog, iar din ianuarie, nici asistent social. Noi, ca Primărie, mereu am atras atenţia pe tema această. În ceea ce priveşte drepturile salariale restante ale angajaţilor, aferente lunilor februarie – august 2017, sunt de 447.734 lei, iar pentru furnizori restanţi, suma este de 90.042 de lei. Suma totală este de 537.776 lei”, a spus Constantin Aleca, primarul oraşului Bălceşti.