Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sondaj: O dreaptă unită l-ar putea bate pe Victor Ponta

Un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul” relevă faptul că intenţia declarată de participare la votul pentru alegerile prezidenţiale înregistrează o creştere semnificativă. Cea mai spectaculoasă creştere se înregistrează în cazul celor care declară că se vor prezenta în mod sigur la vot (55,7%, comparativ cu 48,6% care declarau acest lucru în urmă cu două luni). Acest procent corespunde în linii mari nu procentul de prezenţă la vot înregistrat în 2009 în primul tur când au venit la urne 54,37% din cetăţenii cu drept de vot.

14,7% declară că probabil vor vota, faţă de cei 17,3% care declarau acest lucru în iulie. Scade şi ponderea celor care spun că probabil nu se vor prezenta la vot (3,8%, comparativ cu 7,4% în iulie). 6,3% declară că sigur nu se vor prezenta la vot (6,4% declarau acest lucru în iulie), în timp ce 16% nu s-au hotărât (15,9% în iulie), iar 3,6% nu ştiu/nu răspund (3,8% în iulie).

Intenţia de vot în turul 1 – Intenţia de vot pentru turul 1 a fost măsurată prin introducerea în lista închisă de opţiuni a candidaţilor ipotetici care şi-au anunţat o dorinţa de a candida. Distribuţia procentelor va putea fi afectată pe viitor de eventuale retrageri din cursă a candidaţilor care nu reuşesc să adune semnăturile necesare depunerii dosarului de candidat sau care abandonează din alte motive.

Raportat la cei care îşi declară intenţia certă de a vota (votează în mod sigur), Victor Ponta (Alianţa PSD-UNPR-PC) conduce în clasamentul candidaţilor la Preşedinţie cu 41,1% din voturi. El este urmat de Klaus Iohannis (ACL –PNL/PDL) cu 28,8%, Elena Udrea (PMP) cu 8,1%, Călin Popescu Tăriceanu (PRL) cu 6,7%, Monica Macovei – independent (3,5%), Corneliu Vadim Tudor (PRM) cu 3,2%, Dan Diaconescu (PPDD) cu 3%, Kelemen Hunor (UDMR) cu 3%, Ioan Ghişe – independent (2,1%) şi Szilagyi Zolt (PPMT) cu 0,5%.