Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Cotescu vrea să ia la purecat societăţile de asigurare

Printr-o interpelare adresată vicepremierului Daniel Chiţoiu, senatorul PNL, Adrănel Cotescu se arată îngrijorat de performanţa societăţilor de asigurare de a-şi creşte profitabilitatea pe zona RCA. Adrănel Cotescu vrea să ştie dacă se vor dispune verificări la societăţile de asigurări privind situaţia financiară a acestora, cât şi dacă se are în vedere introducerea unei reglementări legislative privind numărul maxim de reclamaţii pe care o societate de asigurări îl poate înregistra în vederea continuării activităţii.

„Societăţile de asigurare au reuşit performanţa de a-şi creşte profitabilitatea pe zona RCA, deși au o autoritate de supraveghere nefuncţională, un număr de contracte aflat la cel mai scăzut nivel din ultimii ani și o frecvenţă a accidentelor din ce în ce mai mare. Potrivit datelor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cei 13 asigurători care vând RCA au înregistrat o rată combinată a daunei de doar 100%, cea mai mică din istoria recentă a asigurărilor, şi cu aproape 50 de puncte procentuale mai mică decât în perioada similară a lui 2012, când indicatorul atingea 147%.

Altfel spus, raportul dintre încasările asiguratorilor şi ansamblul cheltuielilor (despăgubiri pentru daune plus cheltuieli operaţionale) este unitar, adică emiterea RCA nu a mai adus pierderi, fapt nemaiîntâlnit până acum. Realitatea este însă cu totul alta: numărul reclamaţiilor primite de CSA a crescut de sute de ori în ultimii cinci ani, ajungând la peste 12.000. Întârzierea plăţilor pentru repararea maşinilor avariate în accidente rutiere a devenit deja o practică frecventă în România. Acest fapt este evident din cel puţin două surse. În primul rând, numărul reclamaţiilor primite de autoritatea de supraveghere a crescut de sute de ori în ultimii cinci ani, iar în al doilea rând, protestele asociaţiilor care reprezintă service-urile auto au devenit deja o obişnuinţă. Multe dintre aceste service-uri au ajuns deja să se judece cu societăţile de asigurare” – se arată în interpelare.