Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PSD nu vrea alianţă cu PNL la Consiliul Judeţean

REFUZ. Emilian Frâncu, senator PNL, sare din nou la gâtul preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, despre care a spus că duce o politică umilă în faţa propriului partid, PSD.  Declaraţia sa vine ca urmare a unor întrebări ale jurnaliştilor vâlceni care au dorit să afle dacă PNL va reface, la nivelul Consiliului Judeţean Vâlcea, alianţa cu PSD, plecându-se de la ideea că, la nivel central, cele două formaţiuni politice s-au pus, deja, de acord în acest sens, iar alianţa devine din ce în ce mai conturată.

Dacă liderii de la centru ai PSD şi PNL par să fi ajuns la un numitor comun în ceea ce priveşte alianţa electorală, la Vâlcea preşedinţii celor două partide nu par deloc bucuroşi de această mutare politică. Dacă Frâncu este convins că  Ion Cîlea, preşedintele pesediştilor vâlceni, va trebui să refacă la Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea alianţa cu liberalii, în cazul în care centrul îi va dicta acest lucru, liderii PSD par să nu fie de acord cu ideea, susţinând că peneliştii vâlceni sunt nişte parteneri politici nu tocmai comozi. „Ion Cîlea este un yesman tradiţional. Dacă partidul îi cere să meargă undeva cu pâine şi sare se conformează pentru că nu i se pare o umilinţă să procedeze astfel. În maximum două săptămâni se va semna protocolul, iar Cîlea va face ce i se va spune de la centru”, a spus parlamentarul. Afirmaţia senatorului este deplasată, având în vedere că liberalul declara, şi nu e mult de atunci, că este în stare de cele mai mari sacrificii pentru partidul din care face parte.

Cât priveşte colaborarea politică, trebuie spus că ea nu prea are multe şanse să devină realitate, deoarece însuţi preşedintele Cîlea a spus, în repetate rânduri, că atât Buican, cât şi Frâncu, sunt două personaje politice cu care e dificil, dacă nu imposibil, să formezi o alianţă. Mai mult, senatorul liberal l-a atacat de nenumărate ori, în declaraţiile de presă sau la televizor, pe preşedintele CJ despre care a spus tot felul de răutăţi, tăind, practic, de la început, orice fel de posibilitate de colaborare. Există destule voci care spun că, de altfel, nici preşedintele PSD nu doreşte o asemenea colaborare,  declarând, la un moment dat, că în cazul unei „prietenii” politice de acest gen, fie ea şi impusă, în CJ ar exista o tensiune destul de mare.

Pe de altă parte, declaraţia lui Frâncu, potrivit căreia Cîlea este umil în faţa partidului, este mai mult decât maliţioasă şi neadevărată. „Frâncu spune prostii. Ca de obicei. Se ştie foarte bine că niciodată de când Ion Cîlea este preşedinte al PSD, liderii de la centru nu s-au amestecat în felul în care el a condus partidul la nivel local. Nici acum nu se va întâmpla altfel. Sunt ferm convins că Victor Ponta nu-l va obliga pe Ion Cîlea să facă o alianţă pe care nu o doreşte şi care s-a dovedit a fi ineficientă”, ne-a mărturisit Dumitru Persu, secretarul executiv al PSD.

Disensiuni

Nu mai puţin adevărat este că alianţa politică despre care discutăm se aplică diferit de la caz la caz în funcţie de conjuncturile politice existente. Acolo unde, din varii motive, colaborarea nu este posibilă ea nu se va face. Emilian Frâncu forţează însă nota prin declaraţiile sale din ultima vreme, conştientizând oportunitatea şi beneficiile acestui mariaj politic. În plus, alianţa este destul de puţin posibilă având în vedere că pesediştii au, deja, experienţa uneia anterioare care s-a dovedit a fi o mutare politică mai mult decât neinspirată. La un moment dat, Ion Cîlea i-a numit pe foştii colegi de alianţă, liberalii, „trădători”, susţinând că sunt lipsiţi de orice fel de principii. Afirmaţia vine ca urmare a nerespectării a unor condiţii impuse de protocolul ce a existat între cele două partide de către penelişti, afirmând că „liberalii au înfipt pesediştilor cuţitul pe la spate”. Desigur, refuzul pesediştilor de a se alia cu PNL la Consiliul Judeţean a fost perceput de Cristian Buican şi Emilian Frâncu ca un afront. Acest lucru s-a văzut şi din afirmaţiile preşedintelui liberalilor vâlceni care susţinea că alianţa dintre cele două partide, PSD şi PDL, este una împotriva intereselor vâlcenilor. „Am constatat că există un „blat” ordinar între consilierii judeţeni ai PSD şi PDL, iar „tartorul” acestui blat este chiar preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea. Ne exprimăm convingerea că populaţia va taxa, la momentul potrivit, pentru perioada grea pe care trebuie să o suporte, atât PDL, cât şi PSD, al cărei preşedinte, Ion Cîlea, pozează în apărătorul celor nevoiaşi, dar, în realitate, este apărătorul clientelei politice a PSD”, zicea Buican.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU