Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Nu renunţ la nicio funcţie pentru că nu sunt incompatibil”

HOTĂRÂRE. Zilele trecute, deputatul social democrat Vasile Bleotu a apărut pe lista neagră a Agenţiei Naţionale de Integritate, el fiind acuzat de incompatibilitate. Inspectorii ANI susţin că parlamentarul îndeplineşte două funcţii, care sunt incompatibile, cea de parlamentar şi cea de director economic în cadrul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Deputatul Vasile Bleotu susţine că va ataca la Contenciosul Administrativ decizia ANI. „Am termen 15 zile pentru a ataca decizia. Sunt sigur că voi primi o hotărâre favorabilă. Voi avea o discuţie şi cu cei din conducerea Fondului şi voi vedea ce decizie voi adopta. Deocamdată, nu renunţ la nicio funcţie” – susţine parlamentarul.

În ceea ce priveşte acuzaţiile care i s-au adus de către Agenţia Naţională de Integritate, Vasile Bleotu spune că respectiva instituţie dovedeşte de departe incompetenţă, în condiţiile în care a primit de la Camera Deputaţilor avizul pentru a-şi desfăşura activitatea de parlamentar în paralel cu cea de director economic în cadrul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

„Decizia ANI este incompetent stabilită, pentru că eu am luat avizul Comisiei juridice şi al Camerei Deputaţilor şi în 2008 şi în 2009 sau 2010. Am primit avizul, deci, eu am procedat legal, iar Fondul de Garantare nu este instituţie publică, nu se încadrează la niciuna din incompatibilităţile prevăzute, nu este societate comercială, de asigurări, nu este societate financiară, nu e regie, nu e companie. Nu primim niciun leu de la bugetul de stat şi nu se încadrează în incompatibilităţi”, a declarat Bleotu.

Potrivit unui comunicat al ANI, începând cu 20 decembrie 2007, Vasile Bleotu deţine calitatea de deputat în Parlamentul României. De asemenea, el ocupă, începând cu 18 februarie 2005, postul de director economic în cadrul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Conform prevederilor art. 81, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, „calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de membru al Guvernului […]”. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.

Deputatul Vasile Bleotu nu exclude o guvernare PSD – PDL după alegerile din 2012

Pentru deputatul vâlcean, Vasile Bleotu, previziunile lui Sebastian Lăzăroiu nu sunt imposibile. În sensul că Bleotu nu exclude nici el,  pentru 2013, o guvernare PSD – PDL. „Nimic nu trebuie eliminat în politică. Dat fiind asumarea guvernamentală pentru comasarea alegerilor, dat fiind structura teritorială, adică un aparat puternic pe care îl are PDL, dat fiind că este la putere şi dat fiind o posibilă campanie murdară a acestora, ar putea duce la un scor electoral pentru USL care să nu permită formarea guvernului. Sunt convins că şi aceste variante sunt luate în calcul”, a declarat social-democratul vâlcean în cadrul emisiunii „Cafeneaua” difuzată de postul de televiziune VTV. Mai mult, Vasile Bleotu remarcă o diminuare a atacurilor actualei puteri împotriva PSD, ci o concentrare doar asupra PNL „Se vede cu ochiul liber că ţinta atacurilor puterii sunt îndreptate împotriva liberalilor, iar PSD este menajat oarecum. Sunt semne şi astea că în politica românească după alegeri se pot întâmpla multe, deci varianta înaintată de Lăzăroiu nu trebuie eliminată”, a mai spus Vasile Bleotu.

RAUL POP