Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto: epochtimes-romania.com

Monica Macovei cere excluderea lui Victor Ponta din avocatură

foto: epochtimes-romania.comDupă ce fostul premier a rămas fără titlul de doctor, Monica Macovei a formulat o cerere oficială pentru excluderea acestuia din avocatură. În cererea adresată decanului Baroului Bucureşti, europarlamentarul susţine că fostul premier nu mai poate fi avocat deoarece a dobândit acest statut pe baza diplomei de doctor, şi nu prin susţinere de examen. Monica Macovei a mai înainte o cerere şi în ianurie 2015, care viza excluderea lui Ponta din Baroul Bucureşti, întrucât decizia unilaterală a acestuia de a renunţa la titlul de doctor în drept, îi anula dreptul de a mai practica avocatură.

Iată scrisoarea adresată de Monica Macovei decanului Baroului București:

“În atenția: Baroului București

Domnului av. Ion Dragne, Decanul Baroului Bucureşti

Domnule Decan,

Vă solicit excluderea imediată din Baroul București a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de “doctor în drept”. Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educației, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat.

Potrivit informațiilor furnizate chiar de Baroul București, “primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispozițiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluționării cererii de primire” (România Liberă). Art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede că “(2) la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor în drept”.

Vă reamintesc că, în ianuarie 2015, am mai solicitat în scris Baroului București, excluderea domnului Victor Ponta din profesie după ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universității București de “renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București”, însă Baroul București nu a luat o decizie în acest sens, anunțând că așteaptă ca Universitatea București să accepte sau nu “renunțarea” la titlul de doctor în drept.

Consider că situația era clară și în ianuarie 2015, când am solicitat în scris excluderea din Baroul București a dlui Ponta, întrucât decizia unilaterală de a renunța la titlul de doctor în drept anula, pe cale de consecință, și Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire în profesia de avocat cu scutire de examen pe baza diplomei de doctor în drept.

Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al Ministrului Educației, și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeți imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul București pentru a respecta legea.

Cu considerație, 2 august 2016

Monica Luisa Macovei,

Deputat în Parlamentul European”.