Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Frâncu e primul în top, Jurcan, din nou, la coada clasamentului

ANALIZĂ. Institutul pentru Politici Publice (IPP) a dat, de curând, publicităţii, un raport de monitorizare privind activitatea parlamentarilor, la sfârşitul sesiunii legislative. Campaniile Institutului din ultimi 8 ani au urmărit consecvent să prezinte publicului larg informaţii despre: prezenţa parlamentarilor la lucrările în plen, cheltuielile efectuate în activitatea parlamentară, deplasările externe şi interne ale deputaţilor şi senatorilor, migraţia politică de la nivelul Parlamentului în timpul mandatelor, activităţile concrete desfăşurate de către parlamentari în birourile parlamentare din teritoriu în oglindă cu sumele alocate pentru aceste activităţi, declaraţiile de avere şi de interese ale parlamentarilor sau activităţile desfăşurate de aleşi în Comisiile Permanente ale celor 2 Camere.

Astfel, am aflat că Emilian Frâncu este, aşa cum ne-am obişnuit, unul dintre cei mai activi parlamentari vâlceni, în timp ce colegul său de la Camera Deputaţilor, Vasile Bleotu, se află pe ultimele locuri în topul oferit opiniei publice de IPP. „Chiar dacă am fost uneori criticaţi pentru analizele elaborate, cu precădere de către anumiţi parlamentari cărora nu le-au fost favorabile statisticile realizate de Institut, continuăm să credem că cetăţenii trebuie să fie informaţi constant asupra performanţelor individuale înregistrate de parlamentari în activitate. Există, în egală măsură, şi semnale pozitive din partea membrilor Parlamentului care apreciază eforturile constante depuse de IPP şi consideră această activitate drept un semn de normalitate într-o democraţie funcţională. Pe acest fond, Institutul dă publicităţii cel mai recent raport de monitorizare a activităţii parlamentarilor pentru sesiunea ce tocmai s-a încheiat (februarie – iunie 2010). Această sesiune a fost una plină de evenimente politice importante, fapt ce a determinat concentrarea atenţiei mass-media asupra activităţii Parlamentului mai mult decât de obicei. Jurnaliştii, atât din presa scrisă, dar mai ales cei din televiziune, au alocat spaţii largi de emisie pentru a transmite de cele mai multe ori chiar în direct subiectele dezbătute în Parlament în această sesiune, miza politică a discuţiilor din forul legislativ fiind de maximă importanţă. Dezbaterile care au suscitat cel mai mare interes din partea media au fost cele pe marginea moţiunii de cenzură depuse de partidele din opoziţie împotriva Guvernului, a Legii privind Agenţia Naţională de Integritate, Legea pensiilor, Legea lustraţiei, Legea educaţiei, desemnarea Consiliilor de Administraţie la Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radio etc. Concentrarea atenţiei publice asupra activităţii concrete a deputaţilor şi senatorilor în exercitarea mandatului poate determina o mai mare presiune înspre responsabilizare, publicul având astfel ocazia să constate în mod direct interesul pe care aleşii îl atribuie rolului de reprezentare”, se arată în studiul IPP.

Jurcan doarme

În regulamentul Camerei Deputaţilor  la art. 212. se arată că: „Niciun deputat nu poate lipsi de la şedinţele Camerei sau comisiei din care face parte decât în cazul în care a obţinut aprobarea unui concediu. Deputaţii, cu aprobarea Camerei sau a Biroului permanent, pot participa la desfăşurarea altor acţiuni parlamentare, situaţie în care nu sunt consideraţi absenţi. Prevederile alin (2) se aplică şi deputaţilor care sunt membri ai Guvernului, în cazul în care absenţa acestora a fost determinată de exercitarea atribuţiilor funcţiei pe care o îndeplinesc. Deputaţii pot obţine concedii plătite pentru rezolvarea unor probleme personale de cel mult 8 zile în cursul unei sesiuni, cu acordul Biroului permanent. Peste această durată se pot solicita Biroului permanent concedii fără plată”. Cu toate acestea, mulţi dintre ei au lipsit fără remuşcări, găsind lucruri importante de făcut. Potrivit studiului IPP, deputatul PDL, Sorin Zamfirescu, care a fost prezent la 386 de voturi finale, întrunind 99,74%. Aurel Vlădoiu (PSD) este fără îndoială unul dintre cei mai activi aleşi vâlceni. Social-democratul se găseşte pe primele locuri în top cu o prezenţă de 91,99%. Spre coada clasamentului, îl găsim pe deputatul PDL, Samoil Vâlcu, prezent la 362 de voturi (93,54%). Mult mai jos, în clasamentul celor de la IPP este deputatul PSD, care a votat de 365 de ori. Laurenţiu Coca, prezent la doar 205 voturi din cele 387 – 62,69%. Extrem de prost la capitolul prezenţă în Parlament, stă şi deputatul PSD, Vasile Bleotu, care potrivit IPP, are o prezenţă de 21,96%, participând la doar 85 de voturi. Constantin Mazilu (UNPR) stă destul de bine în ceea ce priveşte participarea la voturi cu o prezenţă de 80,10% – 310 voturi. Parlamentarul PNL, Cristian Buican, a fost şi el destul de activ având o prezenţă de 87,60%, fiind prezent la 339 de voturi.

Emilian Frâncu, senator PNL, este, aşa cum era de aşteptat, unul dintre premianţi la capitolul activitate parlamentară. Conform studiului IPP, el înregistrează o prezenţă de 84,40% cu 276 de voturi, în timp ce colegul său de Senat, pedelistul Dorel Jurcan, a fost prezent la doar 244 de voturi – 74,62%.  „În sesiunea februarie – iunie 2010 au fost înregistrate la Camera Deputaţilor 393 de proiecte de lege şi propuneri legislative depuse de Guvern sau de către parlamentari. Aproximativ 80% dintre propunerile de iniţiative legislative depuse sunt co-semnate de mai mulţi parlamentari de la toate partidele politice, ceea ce determină o creştere artificială a numărului de iniţiative depuse per parlamentar. Acest fenomen, alături de cel al iniţierii de propuneri care aduc modificări minore actelor normative în vigoare (completând un articol sau, după caz, un cuvânt la o lege), distorsionează indicatorul privind iniţiativele legislative autentice depuse de parlamentari în timpul mandatului”, susţin cei de la IPP.

Pe primul loc în topul senatorilor cu cele mai multe iniţiative înaintate, este senatorul liberal vâlcean Emilian Frâncu cu 78 de iniţiative depuse de la începutul mandatului şi până-n prezent, din care 8 au devenit legi. Frâncu se află şi în topul senatorilor cu cele mai multe luări de cuvânt în plen – 199. Colegul său de partid, deputatul Cristian Buican, se află şi el, la poziţia 7, în clasamentul deputaţilor cu cele mai  multe declaraţii politice – 54, în timp ce senatorul liberal se află la poziţia întâi cu 37.

RAUL POP