Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pentru Ungureanu legea e portocalie

AROGANŢĂ. Zilele trecute, la un post de televiziune naţional s-a discutat timp de câteva zeci de minute bune despre starea de incompatibilitate a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Romulus Bulacu, dar şi despre sancţiunile ce ar fi trebuit aplicate în acest caz de Petre Ungureanu potrivit legilor în vigoare. Atât Bulacu, cât şi prefectul judeţului au fost contactaţi telefonic de moderatorii emisiunii, iar Ungureanu a declarat, cu o uşurinţă care frizează ridicolul, că nu va semna niciun fel de ordin legat de starea de incompatibilitate a vicelui CJ. Ocolind cu graţie prevederile legii, reprezentantul Guvernului în teritoriu a lăsat să se înţeleagă că va proceda în situaţia de faţă, după voinţa proprie.

În numerele trecute ale publicaţiei noastre, aduceam în atenţia opiniei publice faptul că vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Romulus Bulacu, a intrat, conform legii, în stare de incompatibilitate după ce în luna iunie a anului trecut, firma la care este asociat, SC MINET SA, a livrat RAJDP terasin şi geocompozit, materiale necesare la reabilitarea unei străzi din municipiu, în sumă de 109.826 lei. Întârziind luni de zile cu plata facturilor, societatea s-a decis să dea în judecată RAJDP pentru a-şi recupera datoriile.

Încercând să iasă basma curată din toată această poveste, Romulus Bulacu susţine că nu a ştiut că firma, la care este asociat cu 28%, a livrat materiale de construcţie RAJDP şi că a aflat despre acest lucru foarte târziu, undeva la începutul acestui an.  „RAJDP a cumpărat anul trecut de la MINET materiale de construcţie pentru reabilitarea unui străzi din Râmnic. Au luat materialul, dar nu l-au plătit. Cei din firmă mi-au spus că RAJDP nu a plătit datoria şi că trebuie să-i dăm în judecată. Eu nu am făcut afaceri cu Regia, nu sunt incompatibil. Nici nu m-am gândit că cineva va putea să spună aşa ceva despre mine. Au venit la mine ca la magazin, nu am încheiat cu Regia niciun fel de contract. Poate că a fost şi greşeala mea, ar fi trebuit, probabil, să mă retrag definitiv din firmă. Oricum, vreau să vă spun că niciuna din firmele din România nu produc terasin şi geocompozit, ar fi trebuit să le importe, aşa că era normal să le cumpere de la MINET”, ne-a spus, supărat, Romulus Bulacu. În urma unor investigaţii jurnalistice, am aflat că vicele CJ minte. Am aflat că în România există o listă întreagă de firme care produc terasin şi geocompozit, pe care le-am dat publicităţii la momentul potrivit.

Revenind la emisiunea televizată de care aminteam la începutul articolului nostru, trebuie spus că, din nou, Romulus Bulacu a încercat o explicaţie patetică vizavi de ceea ce i se întâmplă. Democrat-liberalul, deşi legea spune clar că nu avea voie să facă afaceri cu o regie subordonată instituţiei pe care o conduce,  este ferm convins că nu este vinovat şi că, mai mult, presa este vinovată pentru toată această publicitate negativă. „Sigur că dumneavoastră, presa, mă puneţi acum într-o situaţie în care nu sunt. Eu sunt vicepreşedintele Consiliului Judeţean, nu sunt vânzător şi nu stau la poarta fabricii să văd cine poate să ia şi cine nu. Nu este o chestiune în care să fiu implicat eu, ca vicepreşedinte sau ca acţionar. Nu este treaba mea. În momentul în care veţi dovedi că eu am o implicaţie, că eu am ceva de câştigat, din contră firma mea a pierdut din acest contract, comandă. Acolo sunt alţi acţionari care decid, există un comitet executiv care se ocupă de vânzări-cumpărări”, spunea vicele CJ.

Ungureanu crede că Bulacu nu e incompatibil

Dar, în opinia lui Romulus Bulacu, nu numai presa este profund vinovată pentru situaţia în care se găseşte, ci şi adversarii politici care, crede el, vor să-i distrugă credibilitatea.  El recunoaşte că a greşit când a intrat în administraţie, considerând că i se potriveşte mai bine calitatea de om de afaceri. Este foarte posibil ca pedelistul să-şi fi dat seama, chiar şi în ceasul al 12-lea, că nu se pricepe la administraţie, fapt care, în cazul în care ar fi urmat de o demisie, ar fi absolut onorabil. „În primul rând, nu este vorba de niciun contract între firma unde sunt acţionar minoritar şi RAJDP, regie în subordinea Consiliului Judeţean. A fost o simplă vânzare-cumpărare (!??!), o singură dată, despre care nici nu am avut cunoştinţă. Este o comandă. Este vorba de 0,3% din cifra de afaceri a firmei pentru anul trecut. Atât reprezintă suma pe care a luat-o MINET de la RAJDP. Dacă se poate dovedi că mi-am folosit funcţia de vicepreşedinte pentru a obţine foloase materiale de la RAJDP…  Nu este vorba de niciun contract. Vreau să vă spun că această mare afacere despre care discutaţi dumneavoastră, reprezintă 0,3% din cifra de afaceri a MINET”, a declarat el pentru postul de televiziune particular, refuzând să înţeleagă că legea îi interzice, în mod clar, să facă afaceri cu statul din poziţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

Aşa cum era de aşteptat, în apărarea sa a sărit şi prefectul judeţului, Petre Ungureanu, care a declarat că nu va semna ordinul de intrare a lui Bulacu în stare de incompatibilitate, chiar dacă legea prevede această sancţiune. Cu aroganţa care-i caracterizează toate ieşirile publice, prefectul a sărit la gâtul moderatorilor şi a invitaţilor din studioul de televiziune, demonstrând ura pe care o poartă presei. „Aşteptând în telefon, am auzit vocea domnului Roşca-Stănescu. Dacă nu mă înşel, vorbea de moralitate. Am închis telefonul,  pentru că am crezut că am greşit timpul, ţara şi locul. Eu sunt prefectul judeţului până una-n alta şi nu este vorba de nicio stare de incompatibilitate, iar legea se referă la interdicţie, textul de lege este interdicţie, iar domnul Romulus Bulacu, nu este într-o stare de interdicţie, nici de incompatibilitate, deci, nu voi emite ordinul. Explicaţiile le vor da ziariştii, le vor da politicienii… El nu este într-o stare de incompatibilitate, pentru că n-a folosit niciun folos necuvenit din această afacere şi nici nu este vorba de vreun contract cu furnizare succesivă şi nici nu a făcut trafic de influenţă pentru obţinerea de foloase necuvenite din acest contract. Eu vă fac trimitere la art.92 alin.6 din aceeaşi lege care-mi explică poziţia.” Întrebat de ce nu s-a hotărât în termen de 15 zile, conform legislaţiei în vigoare, să declare starea de incompatibilitate a lui Romulus Bulacu, Petre Ungureau, a răspuns cu aroganţă: „Cine mi-a dat mie termenul acesta. Ce lege?”.

Ce spune legea?

Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei prevede la Art. 90: “ Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective”.

Bulacu, scos basma curată

Chiar la închiderea ediţiei, am primit şi răspunsul oficial al prefectului Ungureanu care spune răspicat că Romulus Bulacu nu se află într-o stare de incompatibilitate, cu toate că legea spune cu totul altceva. „Referitor la presupusa stare de incompatibilitate a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Romulus Bulacu, sesizată de către deputatul Cristian Buican, facem următoarele precizări: ca urmare a analizării materialului transmis Instituţiei Prefectului,  prin care sunt prezentate verificările efectuate de Consiliul Judeţean în acest caz, prefectul apreciază că sesizarea nu se referă la o stare de incompatibilitate a vicepreşedintelui Romulus Bulacu ci la o stare de interdicţie, reglementată de art.90 din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Din conţinutul adresei transmise de Consiliul Judeţean Vâlcea rezultă că nu au existat contracte comerciale de prestări servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere între SC Minet SA Rm.Vâlcea, unde Romulus Bulacu este acţionar, şi Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea şi nici între SC Minet SA şi CET Govora SA. Au fost într-adevăr livrate, pe bază de comandă, materiale de la SC Minet SA la RAJDP Vâlcea, fără însă a exista un contract de achiziţionare a acestora. Având în vedere neexecutarea obligaţiilor de plată de către RAJDP Vâlcea, SC Minet SA a acţionat în justiţie pentru recuperarea sumelor reprezentând contravaloarea materialelor livrate.Conform sentinţelor civile pronunţate de Tribunalul Vâlcea, RAJDP a fost obligată la plata sumelor datorate şi s-a conformat acestor obligaţii prin două ordine de plată. Prin plata integrală a debitului s-a stins şi raportul juridic obligaţional dintre RAJDP Vâlcea şi SC Minet SA. Din actele comunicate prefectului de către Consiliul Judeţean Vâlcea, rezultă că nici RAJDP Vâlcea, nici CET Govora SA, ambele subordonate instituţiei amintite, nu au contracte comerciale cu celelalte societăţi la care vicepreşedintele Romulus Bulacu are calitatea de asociat. În concluzie, nu sunt întrunite condiţiile pentru aplicarea prevederilor art.90 din Legea nr.161/2003. Punctul de vedere al prefectului judeţului Vâlcea, Petre Ungureanu, în acest caz, a fost transmis Consiliului Judeţean Vâlcea cu adresa nr. 13947/14.07.2010”, se arată în adresa primită de la Prefectura Vâlcea.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU