Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto Facebook

Doi vâlceni în guvernul de tehnocraţi Cioloş!

foto FacebookS-a dovedit în timp că judeţul Vâlcea a exportat oameni bine pregătiţi profesional, care au reuşit în viaţă. Însă nu credem că vâlcenii pot fi mai mândri de atât: doi miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş sunt vâlceni get-beget din Vaideeni. Este vorba despre viitorii miniştri de externe şi al agriculturii, Lazăr Comănescu şi Achim Irimescu, ambii având legături adânci şi rude în Vaideeniul vâlcean.

Lazăr Comănescu are experienţă ministerială

Propunerea lui Cioloş pentru ministerul de Externe nu a surprins pe nimeni, premierul desemnat dorind să meargă la sigur cu un om cu vastă experienţă în domeniul diplomatic. Iar vâlceanul Lazăr Comănescu corespunde tiparului de ministru tehnocrat, deşi a fost în trecut şi ministru de externe şi ambasador în Germania, dar şi consilier prezidenţial.

În prezent, Lazăr Comănescu este consilier prezidenţial al lui Klaus Iohannis în departamentul de Politică Externă.

Lazăr Comănescu are 66 de ani şi a fost ambasador la Berlin, ocupând în perioada 15 aprilie şi 22 decembrie 2008 şi funcţia de ministru de externe în guvernul Tăriceanu.

În perioada 2001-2007 a fost şeful Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană, iar după aderare, până la 14 aprilie 2008, a fost Reprezentantul Permanent al României pe lângă UE. Între 1998 şi 2001 a fost şeful Misiunii României pe lângă NATO şi UE.

A absolvit Facultatea de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, iar în perioada 1972-1982 a fost diplomat la Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe.

Lazăr Comănescu a obţinut în anul 1998 gradul diplomatic de ambasador, iar în anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul credincios” în grad de mare ofiţer.

Achim Irimescu a gestionat fonduri de 50 de miliarde de euro în agricultură

Achim Irimescu, fostul secretar de stat de la Ministerul Agriculturii este propunerea premierului desemnat Dacian Cioloş pentru a prelua ministerul Agriculturii.

În perioada 2012 – 2014, Irimescu a ocupat postul de secretar de stat în Ministerul Agriculturii, fiind propus de Daniel Constantin.

În acest moment, Irimescu este ministru-consilier în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles, șef secție agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. Achim Irimescu are o vastă experienţă în domeniul gestionării fondurilor în agricultură deoarece acesta a gestionat programe de 50 de miliarde de euro, adică echivalentul a 35% din PIB-ul României.

În perioada august 1990 – noiembrie 1998, Achim Irimescu a mai lucrat în ministerul Agriculturii, fiind şef serviciu şi consilier superior.

Achim Irimescu a mai lucrat şi la Institutul de cercetări ştiinţifice şi inginerie tehnologică pentru maşini şi utilaje agricole (1985-1990) şi la Întreprinderea de utilaj chimic şi forja din Râmnicu Vâlcea în perioada august 1983 – decembrie 1985.

Achim Irimescu este doctor în economie agrară la ASE București și licențiat al Facultății de Tehnologie a Construcțiilor de Mașini din Institutul Politehnic din București.