Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Mazilu iniţiază o nouă lege

Deputatul UNPR, Dan Constantin Mazilu, a iniţiat un proiect de lege prin care militează pentru eliminarea unei discriminări din Legea Pensiilor. Legea a fost înregistrată, deja, la Parlament. Discriminarea este în Legea nr. 263/2010, şi priveşte o mare parte dintre români. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate şi pensiilor anticipate parţiale, nu se iau în considerare perioadele asimilate satisfacerii serviciului militar ca militari în termen sau militari cu termen redus, pe durata legal stabilită, concentrării, mobilizării sau prizonieratului. Trebuie avut în vedere şi faptul că în România comunistă, serviciul militar era obligatoriu pentru toţi cetăţenii români, indiferent de sex, îndeplinindu-se în diferite forme (Legea14 din 28/12/72, art. 28). Bărbaţii puteau fi chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar, de la 20 la 50 de ani. Doctrina militară a lui Ceauşescu a fost legiferată în decembrie 1972, sub forma „Legii privind organizarea apărării naţionale a Republicii Socialiste România”.

Serviciul militar obligatoriu a fost desfiinţat prin Legea 395 din decembrie 2005, astfel că ultima încorporare a recruţilor pentru militarii în termen a fost în luna octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006. Este de notorietate faptul că, din cauza unor interpretări eronate sau dubioase ale legilor, sau din rea credinţă, o mare parte dintre pensionari sunt discriminaţi în relaţie cu ceilalţi pensionari ai ţării. Însă, în textul Legii nr. 263/2010 vorbim direct de o discriminare negativă prin cel puţin două erori materiale ale actului normativ. Consider imperios necesară modificarea legislaţiei în vigoare având în vedere că astfel de erori discriminatorii nu aduc doar prejudicii pensionarilor, ci se poate ajunge în situaţia în care statul român, şi din această cauză, va pierde procese pe bandă rulantă şi va fi condamnat să plătească despăgubiri părţilor lezate în drepturile lor. Pentru toate aceste raţionamente, am nevoie de sprijinul dumneavoastră în momentul votului acestui proiect de lege care îmi poartă semnătura, lege care va corecta o nedreptate, cel mai probabil apărută fie din graba iniţiatorului, fie din nebăgare de seamă, dar care conduce la inechitate între pensionari. Nu exclud nici posibilitatea ca în 2010 când a fost promovată şi adoptată Legea nr. 263/2010, Legea pensiilor, pe fondul accentuării crizei economice şi a măsurilor de austeritate, guvernul condus de Emil Boc să fi luat această decizie cu bună ştiinţă, iar acest abuz să fi trecut neobservat, la pachet, cu celelalte decizii mai puţin injuste. Nu vreau să fac nimănui nici un fel de proces de conştiinţă şi nici să identific responsabilii pentru acest derapaj pentru că oamenii au suportat deja consecinţele şi este momentul să eliminăm acest rău inutil din actul normativ pe care vi l-am menţionat.

Să nu uităm că, pe lângă penalizarea de 40% din cuantumul total al pensiei, pedeapsă aplicată tuturor românilor care au ales sau au fost obligaţi de diverse împrejurări să se retragă anticipat din activitate, tot acestei categorii deja defavorizate din punct de vedere financiar i se mai aplică şi cea de-a doua penalizare pentru eliminarea căreia mă pronunţ, respectiv cea privind eludarea luării în considerare a perioadelor asimilate satisfacerii serviciului militar la calcularea pensiei. Trebuie să anihilăm acest neajuns care le face viaţa grea a sute de mii de pensionari români mai ales în condiţiile în care, graţie eforturilor cabinetului condus de Victor Ponta, am realizat redresarea economică a României şi chiar am reuşit să avem cele mai mari creşteri economice la nivel european în ultimii trei ani”, spune Mazilu.