Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Azi, Sorin Roșca Stănescu – Ciripoi

SRS a recunoscut că a colaborat din 1973 cu Securitatea, sub numele conspirative „Deleanu” si „H15”, dar a afirmat că a făcut-o în scop antiterorist, dând informații doar Brigăzii Antiteroriste a Securității.

Omul politic liberal s-a născut sub numele de Sorin Stănescu, în 1949, în Brașov. El s-a recăsătorit cu Tatiana Roșca şi şi-a schimbat numele în cel de Sorin Roșca Stănescu. În 2009, au apărut o serie de înregistrări audio ale unor discuţii ce au avut loc între el, Bogdan Chirieac şi Cătălin Macovei (şeful Agenţiei Naţionale de Integritate). Din aceste înregistrări reiese că Sorin Roşca Stănescu l-ar şantaja pe şeful ANI.

SRS este o personalitate implicată în egală măsură în presă, cât şi în afaceri şi de numele său s-au legat numeroase scandaluri mediatice. A lucrat ca ziarist la Informaţia Bucureştiului şi, în 1988, la scurtă vreme după dizidenţa lui Aurel Dragoş Munteanu şi-a prezentat în scris demisia atât din rândul redactorilor, cât şi din Partidul Comunist Român. Potrivit propriilor declaraţii, jurnalistul şi-a motivat gestul explicând că nu era de acord cu politica şefului statului, Nicolae Ceauşescu. Gestul jurnalistului nu a rămas, de altfel, fără repercusiuni, împotriva sa fiind imediat declanşată urmărirea operativă, care a durat opt luni. SRS l-a acuzat pe Iliescu de lovitură de stat  prin debarcarea neconstituţională a lui Petre Roman. A fost anchetat şi judecat pentru că l-a numit pe Iliescu asasin, în legătură cu evenimentele de după 22 decembrie 1989. Atacurile de presă ale jurnalistului faţă de putere (indiferent care era aceea la momentul respectiv) au continuat să se ţină lanţ. Criticile sale au vizat atât mandatul Convenţiei Democrate Romane (CDR) şi al preşedintelui Emil Constantinescu, cât şi guvernarea lui Adrian Năstase. Nici venirea la putere a Alianţei Dreptate şi Adevăr, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, nu a determinat o schimbare de atitudine a lui SRS, acesta rupând după scurtă vreme prietenia ce-l lega de 15 ani de şeful statului şi transformându-se într-unul dintre cei mai acerbi critici ai săi. Ruptura s-a produs în 2005, când, în urma arestării de peste 24 de ore a lui Patriciu, SRS l-a acuzat telefonic pe Băsescu de încălcarea legii şi a pus capăt prieteniei. Ulterior, preşedintele a susţinut că SRS l-ar fi ameninţat, cerându-i să intervină pentru oprirea dosarului Rompetrol, însă Băsescu nu şi-a putut proba afirmaţiile.

• Radu DUMITRESCU