Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Adio “bani pentru partid”!

Astăzi, joi, 11 octombrie, la Curtea de Apel Bucureşti se va judeca recursul la decizia de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica, promovat de sindicatul Hidrosind şi companiile Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie (doi “băieţi deştepţi”), aceste entităţi juridice considerând că societatea producătoare de energie electrică nu este insolvabilă, temându-se de disponibilizări sau micşorări ale salariilor în cazul continuării reorganizării judiciare. Sursele noastre din capitala tarii ne-au informat că instanţa Curţii de apel va admite recursul, scoţând din insolvenţă Hidroelectrica. Compania de stat este în insolvenţă din 20 iunie. 

“Nu au nicio şansă să câştige pe argumente juridice procesele în care solicită instanţei anularea procesului de insolvenţă la Hidroelectrica, dar în justiţie este posibil orice” – a declarat Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Sursele noastre juridice ne-au informat că instanţa Curţii de apel va admite recursul, scoţând din insolvenţă Hidroelectrica. Compania de stat este în insolvenţă din 20 iunie. A fost menţionat că una dintre cauzele care au determinat intrarea în insolvenţă este reprezentată de contractele cu traderii de energie, aşa-zişii “băieţi deştepţi”. Traderii de energie cumpărau electricitatea de la Hidroelectrica la preţuri reduse şi o revindeau la tarife mult mai mari pe piaţă. Borza a precizat că dacă instanţa va accepta recursurile depuse de sindicat şi cele două firme amintite, toate acordurile de vânzare a energiei ar fi nule, iar Hidroelectrica va fi nevoită să reia toate contractele directe de vânzare a energiei. În cadrul insolvenţei declarată destul de dubios şi cu vădite tente de îmbogăţire exagerată a firmei care aplică metoda de aşa-zisă redresare economică a societăţii, s-a considerat că executanţii lucrărilor hidrotehnice aflaţi în calitate de creditori chirografari trebuie să aplice la fiecare factură înaintată SC Hidroelectrica SA un discount comercial de 10% din valoarea pretinsă pentru lucrările executate şi recepţionate, adică să se fure singuri. Cu alte cuvinte, prestatorii au fost somaţi să fure de acasă, ca să dea administratorului judiciar… „taxa de şmecher”. Şi se vorbeşte că banii pretinşi de Remus Borza, şeful Euro Insol, ar fi „bani pentru partid”, pentru că se apropie alegerile. Dacă instanţa judecătorească respinge insolvenţa abuziv declarată, “taxa de şmecher” rămâne istorie, iar procurorii DNA rămân fără obiectul muncii viitoare.

 PS – Informaţiile care au precedat anunţul intrării în insolvenţă arătau că unul dintre scopurile procedurii de insolvenţă ar fi fost denunţarea contractelor cu „băieţii deştepţi”, „băieţi” toleraţi (gratis. oare?) de toate guvernele post decembriste. În rechizitoriul dosarului Hidroelectrica apare numele companiei Energy Holding în care fostul ministru Codruţ Sereş şi alţi şase directori ai companiei au fost trimişi în judecată pentru subminarea economiei. DIICOT a  trimis în judecată în septembrie 2011 dosarul Hidroelectrica care are ca subiect exact contractele paguboase cu „băieţii deştepţi”. DIICOT spune că Sereş şi cei şase director au încheiat aceste contracte cu bună ştiinţă în detrimentul statului. Prejudiciul adus statului se reidică la 170 milioane dolari. De ce mai vorbesc uslamiştii de „greaua moştenire”, când situaţia de la Hidrolelectrica a fost moştenită de la ai lor?

 • Radu DUMITRESCU