Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: arhiva Vocea Valcii

Judecătorul Bogdan Mateescu: „Ar fi momentul ca poliţia judiciară să intre în subordinea directa şi exclusivă a Ministerului Public”

Foto: arhiva Vocea ValciiJudecătorul Bogdan Mateescu, preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, a avut zilele trecute, ca de obicei, o poziţie publică foarte interesantă, de această dată vizavi de celebrele interceptări şi problema neconstituţionalităţii lor. În acest sens, tânărul magistrat expune un caz în care a fost implicat un membru al CSM, iar în urma unor interceptări „dubioase” acesta şi-a pierdut mandatul.

Şi, în acest context, Bogdan Mateescu consideră că ar fi oportun ca Poliţia Judiciară să treacă în subordinea Ministerului Public, pentru a nu mai exista nicio incertitudine cu privire la dreptul acestora de a face interceptări în dosare penale importante.

„Îmi tot vine în minte o întâmplare… Când un membru CSM din 2012 (faţă de care nu am avut vreo simpatie deosebită) a fost interceptat într-o discuţie, ca efect şi-a pierdut mandatul şi, ulterior, în 2015 a fost achitat definitiv de ICCJ, pe vremea când un mare om, iată, bun la toate, conducea parchetul, ei bine, acele interceptări făcute de cine au fost făcute nu păreau că ar fi suscitat probleme de constituţionalitate…

Era un scop nobil, ţin minte, vremea nominalizărilor. Şi, bineînţeles, nicio asumare de responsabilitate pentru acel moment….

Îmi vine în minte întâmplarea doar pentru că uneori avem tendinţa să transformăm în eroi tot felul de personaje. Şi greşim.

Nu comentez altfel subiectul, deşi mă abţin cu greu. Spun doar că avem instituţii democratice, problema e că ele sunt alcătuite din oameni. Şi nu mă refer doar la una anume. Ci la toate care au gestionat sau gestionează discreţionar partea din putere pe care o exercită.

Însă vă mărturisesc ca nu mă simt absolut cu nimic mai în siguranţă, ca cetăţean, ba dimpotrivă, dacă interceptările ar fi făcute de organele de poliţie, chiar judiciară, dacă acestea continuă să rămână în subordinea IPJ-urilor.

Poate că ar fi momentul să intrăm într-un firesc al lucrurilor, iar poliţia judiciară sa intre în subordinea directă şi exclusivă a Ministerului Public.

Nici nu aş vrea să mă gândesc cum ar fi dacă foştii mineri şi viitorii politicieni, atât cât au condus asemenea structuri, ar fi avut acces la măcar un sâmbure de informaţie de acest tip” – susţine judecătorul vâlcean Bogdan Mateescu.