Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Proiectul pilot „masa caldă”, la Liceul Teoretic Lădeşti

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă (OUG) privind aprobarea Programului naţional de acordare a unei mese calde pentru preşcolari şi pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat.

Această OUG are rolul de a asigura accesul egal la educaţie pentru toţi copiii şi tinerii din România, în scopul prevenirii şi combaterii abandonului şcolar prin măsuri integrate urgente de intervenţie la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Aşadar, începând cu anul şcolar 2016-2017, elevii din învăţământul preuniversitar de stat vor primi gratuit un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 7 lei/beneficiar, în perioada desfăşurării activităţii didactice.

Pentru asigurarea alimentelor gratuite pentru elevi, vor fi acordate sume defalcate de la bugetul de stat pentru bugetele locale. Stabilirea nivelului sumelor aferente fiecărei şcoli se face prin înmulţirea numărului de elevi înmatriculaţi în unitatea de învăţământ cu limita valorii zilnice prevăzute şi cu numărul de zile de activitate didactică din anul respectiv.

Acest program pilot se desfăşoară pe durata unui an şcolar. La finalizarea programului, în urma analizei realizate, pe baza rezultatelor obţinute, Guvernul va decide dacă va extinde Programul la nivel naţional.

Şi judeţul Vâlcea este inclus în acest proiect. Potrivit declaraţiilor inspectorul școlar general, Andra Bica, aceasta este prima selecţie, urmând ca în etapa a doua să fie selectate şi alte şcoli, atât din mediul rural cât şi din mediul urban.

Directorul de la Liceul Teoretic Lădeşti, Păunescu Crinel, a declarat că sunt pregătiţi pentru acest demers: „La liceu avem un număr total de 460 de elevi. Copiii vin din 7 localităţi, şi aparţin diferitelor cicluri de învăţământ: preşcolar, primar, gimnazial, liceal. La criteriile de integrare în acest proiect pilot probabil a contribuit şi faptul că avem peste 90% din cadrele didactice titularizate. De asemenea, şi rezultatele bune la învăţătură ale elevilor, respectiv notele mari de la evaluarea naţională şi de la examenul de bacalaureat, au cântărit în favoarea includerii liceului de la Lădeşti în acest proiect.”

Directorul Păunescu a mai adăugat că se are în vedere şi înfiinţarea unui after-school pentru a ajuta elevii să-şi aprofundeze cunoştinţele de la ore.

În ceea ce privește locaţia, liceul are o sală destul de mare unde poate fi preparată mâncarea. De asemenea, sala de sport poate fi amenajata pe post de sală de mese. Directorul se bucură că liceul său a fost inclus în acest proiect pilot, mai ales că peste 85% din elevii acestei unităţi de învăţământ sunt defavorizaţi. Elevii vin de la distanţe foarte mari, trezindu-se de la primele ore ale dimineţii, şi ajungând târziu acasă. O masă caldă i-ar ajuta să treacă mai uşor peste greutăţile pe care un copil nu ar trebui să le îndure.