Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Centrul de Excelenţă de la Energetic, în impas

Au fost aprobate doar opt norme, dintre care doar şase pentru profesori

Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat înfiinţarea a trei Centre Judeţene de Excelenţă, câte unul în judeţul Prahova, în judeţul Timiş şi în judeţul Vâlcea.

Centrele de Excelenţă au ca obiectiv asigurarea condiţiilor optime de pregătire şi dezvoltare a copiilor şi tinerilor capabili de performanţe înalte. Centrele vor selecta copii şi tinerii în vederea constituirii grupelor de performanţă pe discipline, arii curiculare sau domenii ştiinţifice, artistice şi tehnice. În ordinul de ministru privind înfiinţarea acestor centre se precizează că pregătirea copiilor şi tinerilor se va desfăşura în timpul anului şcolar, în zilele de sâmbătă, şi în perioada vacanţelor şcolare. De asemenea, taberele şcolare pe discipline vor fi organizate în timpul vacanţelor şcolare. În judeţul Vâlcea, în cadrul Colegiului Energetic din municipiul Râmnicu Vâlcea. Organigramele centrelor urmează a fi aprobate de către inspectoratele şcolare judeţene, iar posturile aferente centrelor vor fi finanţate din bugetele consiliilor locale.

Puţine norme, puţini bani

Centrul de Excelenţă de la Râmnicu Vâlcea ar putea să înceapă să funcţioneze din luna septembrie a acestui an dar a intervenit deja un blocaj. Numărul de norme aprobat de minister pentru acest centru de excelenţă este unul mic. Sunt doar opt norme, una este pentru director, o jumătate pentru contabil, o jumătate pentru secretar şi mai rămân şase pentru profesori. O altă problemă este legată de finanţare, având în vedere că banii pot veni, conform legii, doar de la Consiliul Local sau din sponsorizări. „În primul rând vreau să mai obţin nişte posturi pentru că este foarte greu să te descurci doar cu lase norme. După ce vom încheia bilanţul pentru 2014 vom încerca să facem calculul pentru un post standard, să vedem cam cât ne-ar costa şi să merg cu propunerea la nivel de Consiliu Local. Va trebui să iau legătura şi cu celelalte localităţi care vor avea elevi la centru. Vin elevi şi de la Drăgăşani, şi de la Horezu sau Brezoi şi atunci nu este normal să doar Râmnicu Vâlcea să suporte cheltuielile. De asta va trebui să simulăm cheltuielile pe un an şcolar şi apoi să vedem cât este pe un elev şi dacă ne putem descurca. marea problemă pentru mine este acum alta. Acolo trebuie să fie şi un psiholog, care trebuie să facă fişă individuală pentru fiecare elev. Grupele au între 8 şi 10 elevi, maximum 12. Se urmăreşte performanţa, cadrele didactice sunt şi ele supuse unei selecţii iar directorul va avea o muncă titanică. Am vorbit cu cei de la Olt. Ei au trei locaţii în judeţ dar au 32 sau 35 de norme. Ideea este din spate, s-au tot făcut demersuri. A existat o variantă în minister astfel încât să se modifice ordinul de ministru şi să se poată face finanţare şi de la buget. Noi am obţinut aprobarea dar finanţarea nu a mai venit şi în aceste condiţii trebuie să ne descurcăm singuri. Şi mai este o problemă, faci grupe la nivel de clasă sau la nivel de ani? Una peste alta, facem eforturi să începem de la 1 septembrie”, spune Ion Gherghinaru, inspector şcolar general.