Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Anul şcolar începe cu „stângul”

PROBLEME. În ultima şedinţă a Colegiului Prefectural, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Vâlcea au expus o informare privind activitatea desfăşurată de această instituţie în vederea începerii în bune condiţii a anului şcolar 2012-2013. Trebuie spus că au fost constatate o serie de deficienţe în ceea ce priveşte transportul elevilor la şcoli, procurarea de manuale şcolare, precum şi al efectuării protecţiei muncii.

 Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea are în subordine un număr de 564 de structuri de învăţământ preuniversitar arondate în 137 de unități cu personalitate juridică a căror structură este următoare: 18 grădinițe, 90 şcoli generale, 27 licee  și grupuri școlare, 2 unități de învățământ special, un Palat al Copiilor și două Cluburi ale Copiilor, Casa Corpului Didactic, un Centru Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, un Club Sportiv Şcolar.

Unitățile de învățământ care nu și-au realizat planul de școlarizare au fost: G. S. „General Magheru”, G. S. „Ferdinand I”, G. S. „Henri Coandă”, G. S. Economic, Administrativ și de Servicii Călimănești. „Numărul de clase aprobate la nivelul județului și nerealizate de școli au fost redistribuite astfel: Liceului Teoretic Grădiștea, Liceului Teoretic Lădești, G. S. „Petrache Poenaru” Bălcești, Grupului Școlar „I. C. Brătianu” Drăgășani”, a precizat inspector-şef adjunct, Remus Grigorescu.

În perioada 8-14 august, ISJ Vâlcea a desfășurat un control tematic în toate unitățile de învățământ din județ, vizându-se următoarele aspecte: asigurarea resurselor materiale, a celor umane, a activităţii didactice, precum şi a celei manageriale. „În urma controlului efectuat, s-au constatat următoarele: 476 de unități şcolare au autorizație și deservesc un număr de peste 57 de mii de preșcolari și elevi, reprezentând aproximativ 90% din total, 67 sunt în curs de autorizare în care învață aproximativ 4,4% din numărul total de elevi și 77 unități de învățământ  nu sunt autorizate, în aceste unități învâțând 5,6% din numărul total de preșcolari și elevi. Astfel, 35 de licee şi şcoli şi 25 de grădiniţe nu sunt autorizate. Din păcate,  nu toți elevii vor beneficia de manuale la începutul anului școlar,  existând un deficit mai ales la disciplinele tehnologice. O altă problemă este achiziționarea în număr insuficient a rechizitelor școlare. Mai trebuie spus că transportul elevilor se desfășoară în condiții improprii”, a declarat Remus Grigorescu.

La nivelul judeţului  Vâlcea se organizează  124  clase  pregătitoare  de sine stătătoare și 9 clase pregătitoare în regim simultan care își desfășoară activitatea în 108 unități  de învățământ. Cadrele didactice care urmează să predea la clasa pregătitoare sunt în număr de 164 de persoane ce urmează a fi pregătite de trei formatori, special instruiți de către MECTS. Cursurile de formare ale acestora se vor desfășura în perioada 27 august- 7 septembrie 2012 în trei  centre:  Școala cu clasele I-VIII „Anton Pann” Rm.Vâlcea, Școala cu clasele I-VIII Nr. 5 Rm.Vâlcea şi C.N.I. „Matei Basarab”  Rm.Vâlcea.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU