Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ovidiu Fiera, un tânăr afacerist de viitor

RESPONSABILITATE. Ovidiu Fiera este un tânăr întreprinzător care este de părere că într-o afacere cheia succesului este seriozitatea, pasiunea și, bineînțeles, creativitatea. Spune că a muncit mult să aibă una dintre cele mai căutate firme de organizat nunți și botezuri din județ și că a încercat, în permanență, să aducă în ceea ce face un aer de inedit. Dacă-l întrebi dacă ar vrea să facă altceva, îți răspunde scurt că nici prin gând nu-i trece. Din contră, vrea să se extindă, are în plan o sumedenie de proiecte și este ferm convins că Pro Marriage Park va arăta, peste câțiva ani, exact ca în visurile sale. Splendid.

Reporter: Cum v-a venit ideea să porniți o asemenea afacere? Cum a fost la început?

Ovidiu Fiera: În 2005, voiam să încep o afacere și învățasem la șicoală că domeniul serviciilor este cel mai important într-o economie. La noi, în anul acela, nu prea era dezvoltat acest domeniu și am studiat cam ce servicii nu sunt bine reprezentate. Am ajuns la concluzia că organizarea de evenimente, în special de nunți, e deficitară și atunci m-am hotărât să abordez acest domeniu. Mai întâi, am luat o franciză dela Bon Marriage și, așa, am început în 2005. În 2006, am renunțat la franciză și am încercat să ofer cam acelea și servicii, dar realizate în mod diferit, ca să diferențiez ceea ce facem noi de ceea ce făcea majoritatea. A avut succes metoda, astfel că, de la an la an, s-a dezvoltat firma, ajungând de la una mică pentru organizat evenimente, la una care acum este o locație unde oferim tot felul de servicii.

Rep.: Ce fel de evenimente organizați în afară de nunți și botezuri?

O.F.: Botezuri, cam tot ce este legat de familie, pentru că acesta a fost profilul început. În viitor, vor mai fi și alte activități.

Rep.: Este multă concurență în acest domeniu? O resimțiți?

O.F.: Este. Este o afacere stabilă, o locație stabilă, însă eu cred că nici în acest moment nu este bine reprezentat acest domeniu. Mă gândesc că din moment ce rezervările pentru un eveniment se fac cu un an doi înainte, înseamnă că nu sunt prea multe opțiuni și cred că s-ar mai putea dezvolta acest domeniu.

Rep.: Ce element de noutate a adus Pro Marriage Park în organizarea nunților?

O.F.: Conceptul de nunți în aer liber, care nu prea erala Vâlcea. La început, când se auzea de cort, toată lumea credea că este vorba, așa cum spuneau, de „o nuntă ca la țară, în cort”. Și încă nu a apărut concurență în acest segment de „nunți în aer liber”, impropriu zis „aer liber”, pentru că, de fapt, totul se desfășoară într-un cort. Faptul că există și o grădină, parcare suficientă, spațiu mare în interiorul cortului pentru ring, scaune, mese acestea au fost elementele de noutate care au dus la succes. Este mai ușor să facă ceva nou, decât să copiezi ceva ce alții au făcut deja.

Rep.: Cine se ocupă de decoruri?

O.F.: Tot ce este construit aici, proiectat, este ideea mea, eu am conceput și gândit aproape totul. Am lucrat cot la cot cu firmele care au realizat lucrurile de aici. Alte lucruri le-am făcut pur și simplu singur.

Rep.: Cum vezi Pro Marriage Park pentru trei ani?

O.F.: Se dezvoltă în fiecare an, apar mereu lucruri noi. Mereu altfel. În continuă schimbare.

Rep.: Povestiți-ne ce înseamnă să pregătești o nuntă. E multă muncă în spatele acestui eveniment important?

O.F.: Privită din exterior, activitatea pare foarte simplă. Aud multe mirese care spun că le-ar plăcea să facă ce fac eu, că este ușor, că este frumos Am văzut că aceasta este percepția generală. În realitate, este foarte complicat. Sunt foarte multe lucruri care depind de alți furnizori. Trebuie să îi alegi pe cei mai buni și cei mai serio și dacă vrei să faci treabă. La o nuntă organizată aici, la noi, trebuie să corelezi 10-12 furnizori pe care să te poți baza și să ai și soluții de rezervă în cazul în care se întâmplă să nu- și facă treaba. Când organizezi un eveniment ca o nuntă ai foarte multă responsabilitate, pentru că nimănui nu îi place să îi strici nunta, într-un fel sau altul. Orice detaliu poate strica o nuntă, și să vezi o mireasă tristă la propria ei nuntă e dramatic.

Rep.: De exemplu, până vin mirii, na și și toți nunta și la nuntă, ce se întâmplă în ziua aceea?

O.F.: Se muncește. Se pregătește mâncarea, se decorează cortul, existând o grijă permanentă pentru detalii. Eu sunt un fel de supervisor cu ochiul critic și verific tot.

Rep.: Ați gândit să diversificați evenimentele?

O.F.: Având în vedere că în acest an am construit și terasa „Time Out”, se pot diversifica evenimentele, mai ales cele care au loc în timpul săptămânii. Doresc să fac un fel de loc de joacă în această grădină unde să se facă tot felul de activități pentru copii. Este spațiu suficient aici pentru orice fel de petrecere. Acest spațiu mă avantajează pentru că îmi permite să fiu creativ, un spațiu clasic m-ar fi limitat. Pentru că asta am făcut noi încă de la început, eu și echipa mea, am creat lucruri noi. Acest spațiu suferă transformări de la an la an. Chiar mi-am propus să fac un proiect pentru reamenajarea acestui spațiu, un proiect surpriză pentru toți clienții noștri.

Rep.: Câți ani i-au trebuit afacerii d-voastră să se „pună pe picioarele proprii”, să puteți spune că este într-adevăr rentabilă?

O.F.: Nu pot să izolez locația Pro Marriage Park de firma Pro Marriage, pentru că atunci când ne-am apucat de locație șitiam foarte multe despre organizarea nunților. Parcul a început să fie amenajat spre începutul anului 2008, dar înainte de 2008 au mai fost trei ani de Pro Marriage, ani care au contribuit la realizarea locației. Deci, cam șiapte ani au trebuit să ajungem aici. Originalitatea și  creativitatea reprezintă cheia succesului într-o asemenea afacere.

Rep.: Ați avut și clienți nemulțumiți?

O.F.: Nu, nu s-a întâmplat. Toți clienții au fost mulțumiți până acum.

Rep.: Puteți să estimați cam câte cupluri v-au trecut pragul la Pro Marriage Park?

O.F.: În jur de 100 de cupluri. Evenimente organizate, adică nunți și botezuri, din 2007, cred că au fost peste 300. De asta spuneam că parcul este rezultatul unei activități anterioare și pentru că tot cunoșteam toate locațiile din oraș și din județ, am încercat ca, aici, să elimin toate deficiențele și să fac ceva plin de profesionalism.

Rep.: Fiecare nuntă sau botez arată altfel aici?

O.F.: În principal, eu sunt interesat ca lucrurile să fie bine făcute, indiferent dacă cortul este decorat la fel, sau este acela și meniu, asta este mai puțin important, pentru că decorul și ornamentele sunt opțiunile clienților.

Rep.: Ați avut și clienți excentrici?

O.F.: Da, am avut. Nu îmi vin acum în minte exemple, dar sunt persoane care doresc ceva altfel la ei la nuntă sau botez.

Rep.: Dacă ar fi ca Ovidiu Fiera să își organizeze propria nuntă aici, ce ar face? Cum ar arăta ea?

O.F.: Nu șitiu, chiar nu m-am gândit la asta. Când va fi să fie, sigur va fi ceva simplu, ceva deosebit. Din punct de vedere organizațional, noi ne putem face bine treaba, dar nu este de ajuns ca o nuntă să fie reu șită. De exemplu, degeaba locația, decorurile, meniul și altele sunt reu șite, dacă muzica sau formația nu este pe placul invitaților. Toate lucrurile astea trebuie corelate între ele. Chiar și invitații contribuie la reu șita unui eveniment. Nu cred că există niște elemente cheie sau o rețetă pentru reu șita unei nunți sau unui botez.

Rep.: Cât durează organizarea unei nunți?

O.F.: Acum când suntem o echipă sudată și fiecare șitie ce are de făcut, ne apucăm cu câteva zile înainte.

Rep.: Peste câțiva ani vă vedeți făcând altceva?

O.F.: M-aș vedea făcând altceva, însă îmi place mult ceea ce fac acum și sper să rămân în acest domeniu. Oricum, în următorii trei-patru ani nici nu mă gândesc să fac altceva. Dar dacă destinul mă îndreaptă spre altceva, mă adaptez. Important e ca orice faci, să faci cu seriozitate, onestitate și implicare.

Rep.: Dacă ar fi să dați un sfat tinerilor întreprinzători, care ar fi acela?

O.F.: În primul rând, cred că noi cu toții trebuie să ne gândim că nu ne poate ajuta nimeni. Când avem nevoie de ajutor, trebuie să ne punem în fața oglinzii și să gândim că cel pe care îl vedem acolo este cel care trebuie să ne ajute. Eu așa consider. Trebuie depusă foarte multă muncă.

 

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU