Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

BREAKING NEWS: Varsanufie Prahoveanul – noul Arhiepiscop al Râmnicului

Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul este noul Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Rm. Vâlcea. Preasfinţia Sa a fost ales în scaunul vacant de Arhiepiscop astăzi, 22 mai, în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

PS Varsanufie Prahoveanul s-a născut la 21 ianuarie 1968, în Bucureşti, din părinţi ortodocşi – Petre şi Domnica, şi a primit la botez numele Valentin.

În 1976-1984 a urmat şcoala primară şi gimnaziul la Bucureşti, iar în 1985 s-a înscris la Seminarul Teologic de la Mânăstirea Radu Vodă, pe care l-a absolvit în 1990. În acelaşi an a devenit student al Facultăţii de Teologie din Bucureşti, unde şi-a luat licenţa în 1994. Între anii 1990-1998, fiind elev la seminar, apoi student şi licenţiat în teologie, a funcţionat ca profesor de religie la şcolile generale nr. 206 şi 191 din Bucureşti.

Pe lângă activitatea didactică, a înfiinţat cercuri pedagogice şi cabinete de religie pe care le-a dotat cu cărţi şi publicaţii religioase, a organizat pelerinaje cu elevii la mânăstiri şi biserici din ţară şi a editat revista pentru copii „Floarea Darurilor”. Totodată, a fost îndrumător de practică pedagogică pentru religie la Colegiul „Elena Cuza” şi a funcţionat ca metodist pentru religie la Inspectoratul Şcolar al Sectorului 6 Bucureşti. De asemenea a participat cu comunicări şi referate la conferinţe şi simpozioane privind metodica predării religiei în şcoală, precum şi la dezbateri cu aceeaşi temă în cadrul emisiunii televizate „Lumină din lumină”. Tot acum a dat curs şi primelor înfiripări literare, scriind piesele în versuri pentru serbările şcolare: „Trei crai de la răsărit”, „Moartea lui Iuda” şi „Sfântul Gheorghe”, care au fost prezentate şi la azilele de bătrâni, la spitale de copii şi la biserici.

Simţind chemare pentru viaţa monahală, în primăvara anului 1998 s-a închinoviat şi a fost tuns în monahism, la Mănăstirea Slănic din Eparhia Argeşului şi Muscelului, iar în vara aceluiaşi an a fost încadrat profesor şi spiritual la Seminarul Teologic din Bucureşti, unde a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah.

În anul 1999, când s-a reînfiinţat Mănăstirea Radu Vodă, a fost numit stareţ al acestui aşezământ şi apoi exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor. În anul 2000 i s-a acordat rangul de protosinghel.

Concomitent cu slujirea preoţească şi cu lucrarea pastoral-misionară şi social-caritativă desfăşurată în Eparhia Bucureştilor, a scris şi publicat articole cu tematica religioasă în revista „Glasul Bisericii” şi periodicul „Vestitorul Ortodoxiei”.