Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Adormirea Maicii Domnului, tradiții și obiceiuri

Astăzi este prăznuită Adormirea Maicii Domnului. Date legate de Adormirea Maicii Domnului întâlnim doar în tradiția Bisericii. Patru părinți orientali tratează acest eveniment în scrierile lor. Este vorba despre Sfântul Ioan Damaschin, Gherman al Constantinopolului, Patriarhul Modest al Ierusalimului, și Andrei Criteanu.

Tradiția ne spune că Arhanghelul Gavril este cel care i-a vestit trecerea din lumea aceasta la viața veșnică, cu trei zile înainte de Adormire și i-a spus: Aceasta zice Fiul tău: ». „Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”. Maica Domnului a mai trăit 11 ani după înălțarea la cer a Fiului sau.

De ce această sărbătoare în care se prăznuiește Adormirea Maicii Domnului trebuie să fie un moment de bucurie pentru credincioși?

Fecioară Maria i-a întărit pe apropiații spunându-le:”Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-va de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu, Cel ce dăruiește tuturor ființă și viață. Și când mă voi duce la El, nu voi înceta să mă rog și să mijlocesc pentru voi, pentru toți creștinii și pentru lumea întreagă(…)”

Din Tradiție aflăm că Apostolii, care se aflau în diverse părți ale lumii, au fost aduși pe nori pentru a fi prezenți la înmormântare. Îngerii și oamenii au dus trupul Maicii Domnului la mormântul din Ghetsimani de lângă Ierusalim. Apostolul Toma, care a venit la trei zile după înmormântare, a cerut să i se deschidă mormântul Maicii Domnului pentru a-i săruta mâinile acesteia, dar intrând în mormânt, l-a aflat gol. Apostolii au văzut cu acest prilej numai giulgiul, ca mărturie a mutării Născătoarei de Dumnezeu.

În icoana Adormirii Maicii Domnului, sufletul Maicii sale, luat de Mântuitor la ceruri este simbolizat printr-un prunc înfășat în scutece albe. În icoană, Iisus Hristos ține sufletul mamei pe brațul stâng și îl arată îngerilor.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI

Românii au păstrat în timp numeroase tradiții și obiceiuri:

Ziua de 15 august este ultima zi în care se mai pot culege plante de leac.

Deși nu mai este post, masa din această zi este bine să fie cât mai cumpătata.

Spălatul rufelor este interzisă, deoarece atrage ghinioane pentru toată viață.

Este bine pe parcursul acestei zile să deschizi ușa casei(nu la străini), deoarece se spune că oricând Fecioara Maria poate intra pentru a împarți harul său divin. Nu este bine să te scalzi în râuri pentru a nu atrage ghinionul, iar dacă ai de făcut un drum important, mergi alături de un prieten bun. Plecarea la drum de unul singur arată egoism și independența, dar dacă totuși trebuie să mergi singur la drum, ia-ți o cruciuliță sau un obiect sfințit care te va apăra de supărarea Fecioarei Maria care te poate trăsni.

Nu ai voie să te tunzi și să arunci părul la gunoi, riști să chelești.