Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mariana Vârgă vrea să fie membru CSM

Judecătoarea a lăsat o familie în stradă, după ce a cumpărat un apartament la limita legii

DEZIDERAT. În cursa pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-au înscris 53 de magistrați, dintre care 33 de judecători și 20 de procurori. Dintre cei 33 de judecători care candidează, trei sunt de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), 11 de la curțile de apel, 13 din partea tribunalelor și 6 de la judecătorii. De asemenea, opt procurori de la parchetele de pe lângă curțile de apel, opt de la parchetele de tribunal și opt de la parchetele de pe lângă judecătorii vizează unul dintre cele trei locuri de procuror membru al CSM care se vor vacanta la începutul anului 2011. Dintre cele 53 de candidaturi depuse, o parte au creat controverse în rândul magistraților, generând chiar contestații la adresa lor. Printre judecătorii care doresc să ocupe un loc în CSM se numără și Mariana Vârgă, care, în prezent, îndeplinește funcția de judecător la Tribunalul Vâlcea. Concursul va avea loc în luna noiembrie a acestui an.

Acuze grave

Despre judecătoarea Mariana Vârgă ziarul nostru a mai scris și cu alte ocazii, iar articolele nu au fost deloc laudative la adresa sa. Am prezentat, cu câțiva ani în urmă, în paginile bisăptămânalului nostru cazul unei familii, Croitoru, care a ajuns să doarmă sub cerul liber după ce  a fost dată afară din apartamentul în care locuia, în urma unei executări judecătorești ce nu avea suport în realitate. Oamenii se plângeau că Vârgă a cumpărat, ilegal, apartamentul soților Croitoru,  a profitat de concursul de împrejurări nefavorabil în care se găseau aceștia. Cu toate că Valentina și Crinu Croitoru au reu șit să obțină în instanță nulitatea absolută a actului de adjudecare, precum și al celui de executare silită, magistrații nu au ținut seama de hotărâre, refuzând să aplice legea în litera și spiritul ei. La foarte puțin timp de la evacuarea din locuință a familiei Croitoru, a fost organizată, la foc rapid, o licitație, care, surpriză, a fost câștigată de nimeni alta decât judecătoarea Mariana Vârgă, care a achiziționat apartamentul la prețul de 405 milioane lei vechi. Gurile rele spun că judecătoarea, pe atunci, nou venită în municipiu din Bălcești, era foarte nerăbdătoare să- și găsească un apartament mai ieftin și bine poziționat. Tot pe la colțuri se vorbește că magistratul aflase de litigiul în care erau implicați soții Croitoru și despre posibilitatea cumpărării acestui imobil, la licitație, la un preț de nimic. Din actul de adjudecare, încheiat în data de 29 iulie 2003, aflăm: ” Prezentul act de adjudecare se înființează pentru adjudecatarul Mariana Vârgă, cu domiciliul în orașul Bălcești, județul Vâlcea, căreia i s-a vândut imobilul în cauză la prețul de 405 milioane lei vechi” . Menționăm că judecătorul a reu șit să achite costul apartamentului, în urma unui credit deschis la filiala CEC Rm. Vâlcea, pe care aceasta îl obține anterior desfășurării licitației. Ciudat, nu? Conform Codului Civil în vigoare, ” sub pedeapsă de nulitate nu se pot face adjudecări, nici direct, nici prin persoane interpuse” , iar ” judecătorii și supleanții, membrii ministerului public și avocații nu se pot face cesionari de drepturi litigioase, care sunt de competența tribunalului județean în a cărui rază teritorială își exercită funcțiunile lor sub pedeapsa de nulitate speze și daune –interese” .

Vrea respectarea libertăților fundamentale ale cetățenilor

În mod normal, problemele de imagine pe care și le-a creat Mariana Vârgă ar trebui să conteze în momentul candidaturii pentru un loc în CSM căci probitatea morală, cel puțin la nivel de principiu, este un criteriu esențial în selectarea membrilor Consiliului. De și este și purtător de cuvânt al Tribunalului Vâlcea, Vârgă nu are o relație prea bună cu presa. Judecătoarea ne-a trimis, la scurt timp după publicarea cazului familiei Croitoru, un drept la replică insultător ce dezonorează o persoană cu un asemenea statut. Nu dorim a lăsa impresia că avem ceva împotriva ajungerii unui judecător vâlcean în CSM, însă impresia pe care a lăsat-o această judecătoare în conștiința publică este una care naște, cum spuneam, semne de întrebare în ceea ce privește verticalitatea sa profesională. În scrisoarea de intenție a judecătorului din postura de candidat la funcția de membru al CSM, Vârgă  susține că prin proiectul propus urmărește să trezească interesul tuturor magistraților pentru a fi activi în corectarea și funcționarea sistemului de justiție, sistem care trebuie să vegheze la respectarea ordinii publice și restabilirea ordinii de drept ori de câte ori aceasta este încălcată.

De asemenea, ea vorbește de implementarea votului universal, ” respectiv exprimarea directă a votului fiecărui judecător în orice propunere de modificare și reorganizare a sistemului judiciar și implicit a regulamentelor, pentru a evita subordonarea politică a puterii judecătorești în prezent și viitor, precum și pentru a evita transformarea sistemului judiciar într-o castă a grupurilor de interese” . Ea mai susține și desființarea intereselor de castă din sistemul judiciar, prin eliminarea promovării în funcție fără concurs a unor categorii profesionale juridice și eliminarea conferirii unui statut juridic superior procurorilor față de judecători, prin acordarea gradului superior fără examen pentru procurorii D.I.I.C.O.T. ” Această practică de promovare a procurorilor ține de natura statului polițienesc, nedemocrat și afectează grav funcționarea sistemului judiciar, întrucât nu se promovează competența profesională, ci amatorismul în profesie” , este de părere Vârgă. În finalul scrisorii de intenție, judecătoarea pune accentul și pe garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, termeni despre care vorbește la superlativ. Oare în cazul Croitoru, pe care l-am reamintit opiniei publice în rândurile de mai sus, judecătoarea Mariana Vârgă a respectat aceste deziderate de care vorbește cu atâta patos sau e vorba de demagogie ieftină? Ne întrebam și noi

RAUL POP