Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Banii de la CAS nu vor ajunge pentru tot anul

Mare austeritate în sănătate

ÎNGRIJORARE. În data de 30 aprilie a.c. a expirat termenul limităpentru încheierea contractelor între Casa de Asigurări de Sănătate și furnizorii de servicii medicale. Bugetul în sănătate fiind mai mic anul acesta și contractele cu furnizorii s-au situat la un nivel financiar inferior. Cu toate acestea situația în județul Vâlcea nu este atât de gravăca în alte regiuni ale țării unde spitale, farmacii și alți furnizori au refuzat săsemneze contractele de prestări servicii.

Pentru anul 2010 Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea a încheiat un total de 478 contracte, cu 16 mai puține Față de anul precedent. Majoritatea dintre acestea sunt încheiate cu medicii de familie și cu farmacii de pe teritoriul întregului județ. Toate cele 9 spitale din județ au fost contractate, mai mult decât atât, Casa a încheiat o convenție și cu Spitalul Cronic din Bărbătești.

În ciuda faptului că CAS a reușit să asigure pentru vâlceni toate tipurile de servicii medicale, de partea cealaltămarea majoritate a furnizorilor sunt nemulțumiți de sumele de bani contractate spre decontare. 4 spitale din județ, Brezoi, Horezu, Bălcești și Spitalul de Obstetrică -Ginecologie, se aflăîntr-o situație dificilă, sumele de bani care le vor fi decontate fiind substanțial mai mici, iar contractele au fost negociate la maximum, ele nemaiputând săbeneficieze de alți bani în urma unei eventuale rectifică ri bugetare.

Situație disperatăla Maternitate

O situație cu adevărat îngrijorătoare este la Maternitate, disperatăam putea spune. Anul acesta sumele pe care Casa le va deconta că tre această unitate nu vor ajunge nici măcar pentru salariile personalului. Cu toate că acest spital a semnat contractul, au fost făcute numeroase obiecțiuni, ținând cont că banii vor ajunge numai pentru 89% din salarii. Nici la o suplimentare în urma unei eventuale rectifică ri bugetare nu se poate spera pentru că CAS a acordat prin contract maximul pe care îl poate da. Maternitatea are probleme financiare de foarte mult timp iar anul acesta par a escalada, fiind practic în pericolul de a falimenta, dacă putem spune așa. S-a redus numărul de paturi cu 40, în încercarea de a reduce cheltuielile, însă această măsurănu poate ajuta foarte mult. toată lumea sperăîntr-o fuziune cu Spitalul Județean de Urgență(SJU), acest lucru fiind văzut ca o soluție salvatoare.

La Ambulanță banii ajung pentru maximum 10 luni

Nici la Ambulanțăsituația nu este roz. Și aici s-a acceptat semnarea contractului, însă cu obiecțiuni și în urma unor negocieri la sânge. Inițial Casa propusese săscadăcuantumul serviciilor pe solicitare de la 450 de lei, cât era anul trecut, la 350 de lei. În urma tratativelor s-a ajuns la o soluție de compromis de 400 de lei pe solicitare. Anul acesta va fi mare austeritate. „Dacă anul trecut am cheltuit mai puțin pe consumabile datoritămașinilor noi pe care le-am primit, care au venit echipate cu tot ce trebuie, anul acesta ele ies din garanție și vom cheltui mult mai mult. În urma acestui contract banii ne-ar ajunge maximum 10 luni de zile, După care rămânem descoperiți. Încercă m între timp săfacem rost de venituri suplimentare din contracte cu spitale și alți furnizori la solicitarea acestora sau din servicii de asistență medicalăpentru activități sportive, cu toate că valorile acestora sunt destul de mici. Avem deja 3 miliarde datorii, iar ce ne costăfoarte mult sunt piesele auto care sunt foarte scumpe. În acest sens contractul cu CAS este ca o încorsetare. O altăproblemăcu care ne confruntă m este criza de personal. Ne lipsesc 24 de medici și asistenți Față de anul trecut. Acest lucru este datorat în mare parte plecă rilor în străinătate sau pensionărilor. Din 11 echipaje în Râmnic am rămas cu 8. La Bălcești, de asemenea, ne lipsesc 3 asistenți, iar angajările sunt blocate”, a declarat Ilie Fârtat, asistent-șef la Serviciul Județean de AmbulanțăVâlcea.

Speranța stăîn rectifică rile bugetare

Spitalul Județean de UrgențăVâlcea stăceva mai bine. În urma contractului cu Casa pentru anul în curs s-a obținut o finanțare la nivelul a 92% din bugetul pentru anul trecut. Cu toate acestea cheltuielile nu vor putea fi acoperite pentru întreg anul 2010, ajungând pentru aproximativ trei trimestre. Și aici conducerea sperăîn rectifică ri bugetare care au avut loc în fiecare an. Oricum la 1 iulie a.c., SJU urmeazăsăfie preluat de Consiliul Județean în cadrul programului de descentralizare, făcând posibilăo nouărenegociere a contractului. Spitalul Județean este printre puținele spitale care are șanse, în urma unei rectifică ri bugetare, sămai primească ceva bani anul acesta. Totul va depinde însă de colectarea la fondul de sănătate.

În ciuda celor prezentate mai sus, situația în Vâlcea nu este la fel de gravăca în alte județe, unde furnizorii au refuzat săsemneze contractele cu Casa, lăsând astfel oamenii în voia sorții, obligându-i săsuporte din propriul buzunar orice serviciu medical.